Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Ilgi pelnīta un nopelnīta. Liels un mazs tiek atzīts par labāko bērnu grāmatu izdevēju Eiropā

Pirmdien Starptautiskā Boloņas bērnu grāmatu tirgus laikā tika noskaidroti gada labākie bērnu grāmatu izdevēji no sešām pasaules daļām – par labāko Eiropā tika atzīta latviešu izdevniecība Liels un mazs.

"Mums ir prieks par šo balvu, jo tā ir gadiem pelnīta un beidzot nopelnīta atzinība, un arī gandarījums par savu veiksmīgo darbu tirgū kopumā, bet visu aptumšo karš Ukrainā. Te ir arī tukšs Ukrainas stends ar uzrakstu "Tas ir tukšs, jo ukraiņi ir frontes līnijā"," savās duālajās sajūtās dalās izdevniecības vadītāja Alīse Nīgale.

Jāatzīmē, ka Liels un mazs šai prestižajai balvai nominēts piecas reizes (finālam no katra reģiona tiek izvirzīti pieci izdevēji) – ar apbalvojumu tiek izcelta izdevēju augstā profesionalitāte, ar kādu tie īsteno inovatīvus un intelektuāli augstvērtīgus bērnu grāmatu projektus. "Mūsu biežā klātbūtne nominantu vidū galvenokārt ir saistīta ar mūsu grāmatām, ar kādu rūpību mēs izvēlamies to, ko izdot un kā to darīt, bet tā ir arī attiecību veidošana ar dažādiem starptautiskajiem partneriem un spēja paust savu viedokli – arī šoreiz mēs skaidri un skaļi iestājamies pret karu Ukrainā. Tas viss kopā veido mūsu atpazīstamību un droši vien arī to, ka mūs izvērtē un novērtē," bilst izdevniecības vadītāja.

Šajā vakarā tika apbalvota arī Liels un mazs klajā laistā rakstnieces Luīzes Pastores grāmata Laimes bērni ar mākslinieces Evijas Pintānes ilustrācijām. Tās dizaina autors ir Artis Briedis. Šis darbs ieguva Starptautiskā Boloņas bērnu grāmatu tirgus balvu Bologna Ragazzi Award kategorijā New Horizons/Jaunie horizonti, kurā tiek izceltas īpaši novatoriskas bērnu grāmatas. "Ar zeltītām detaļām rotātais vāks piesaista lasītāju, iegremdējot mūs piedzīvojumā, kas norisinās Venecuēlas džungļos. Šis piezīmju grāmatiņas formāta izdevums ar pierakstiem, botāniskām skicēm un kricelējumiem liek mums aizdomāties: "Tie ir īsti?" Šis skaisti izstrādātais redakcijas projekts patiks arī vecākiem lasītājiem, kurus interesē stāsti ar daudziem brīnišķīgiem zīmējumiem," teikts žūrijas pamatojumā.

Apbalvotie Laimes bērni ir pēc patiesiem notikumiem izdomāts stāsts, kura pamatā ir leģendārā latviešu ceļotāja un pētnieka Aleksandra Laimes (1911–1994) biogrāfijas fakti, bet grāmatas galvenie varoņi ir bērni – Ilze, iesaukta par Krītiņu, un viņas jaunākais brālītis, kā arī zviedru žurnāliste Līse, kura vēlas atklāt un aprakstīt Laimes noslēpumus. "Aleksandram Laimem ļoti piestāv saņemtās balvas nosaukums," savā sociālā tīkla Instagram kontā rakstīja māksliniece Evija Pintāne, kad tika saņemta ziņa par šā apbalvojuma Bologna Ragazzi Award laureātiem (tie tika noskaidroti 22. februārī un pašas balvas saņemšana bija kā patīkama formalitāte).

Vairāk informācijas par Starptautisko Boloņas bērnu grāmatu tirgu var lasīt interneta vietnē bolognachildrensbookfair.com.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Līdzināties, mierā!

Kur viņi paliek? Lauzu galvu katru reizi, kad dzirdu uztrauktas balsis, kas atkārto vēl un vēlreiz: trūkst cilvēku

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja