Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Kompakta kinobaudījuma nedēļa

Sākas biļešu iepriekšpārdošana uz Berlināles filmām kinoteātrī Splendid Palace

"Arsenāls ir nomiris dabiskā nāvē, Baltijas pērle arī šogad nenospīdēja, - būsim mēs," saka Gētes institūta programmu koordinatore Antra Balode par Vācu filmu nedēļu, kas no 1. līdz 7. novembrim būs skatāma kinoteātrī Splendid Palace. Katram, kuru līdzīgi kā bijušo kultūras ministri Žanetu Jaunzemi-Grendi grauž bažas par to, "kas salīdzinoši ir Berlīnes kinofestivāls", ir lieliska iespēja savām acīm skatīties respektablā Eiropas kinoforuma filmas un veidot pašam savu priekšstatu.

Gētes institūta direktors Ulrihs Everdings, aicinot uz vācu filmu nedēļu, uzsver, ka atvest uz Rīgu Berlināles filmas nebūt nav bijis vienkāršs process. "Kad filmas ir izvēlētas, tad tikai sākas sūrākais darbs, lai izcīnītu tiesības filmu parādīt, nokārtotu visas licences," vērš uzmanību U. Everdings, par ieguldījumu sakot paldies kolēģei Antrai Balodei, kuras pūliņi padarījuši iespējamu šo "vienu nedēļu kompakta kinobaudījuma".

No 25. oktobra plkst. 15 kinoteātra Splendid Palace kasēs sākas biļešu iepriekšpārdošana. Programmā – septiņas filmas. Antra Balode, kuras pārziņā bijusi filmu izvēle, secina, ka lielais vairums no tām skar vēstures tēmas un centrā izvirzās spēcīgu sieviešu stāsti. Kā izņēmums, lai programmu padarītu "mazliet jestrāku un jautrāku", ir 28 gadīgās režisores Karolīnas Gennreitas dokumentālā filma Vēderdejotājas, kas salīdzinoši vieglā formā skar nopietno sievietes novecošanas tēmu.

"Filma ir vizuāli skaista, jauka, mīļa, atraktīva un mīlestības pret savu ģimeni caurstrāvota," raksturo A. Balode. Kad režisores māte – piecdesmitgadniece ar savām draudzenēm izveidojusi vēderdejotāju pulciņu nevis lai nomestu lieko svaru vai vairotu dzīvesprieku, bet gan ar skaidru mērķi nonākt Parīzes ielās un tur uzstāties, meita vien nošūpojusi galva un sākusi iemūžināt māti un intervēt viņas draudzenes vienkārši ģimenes arhīvam. Bet drīz vien jaunā režisore sapratusi, ka veidojas skaists materiāls filmai.

Berlināle 2013 Rīgā tiks atklāta ar režisora Billes Augusta filmu Nakts vilciens uz Lisabonu (Vācija/Šveice/Portugāle). Latīņu valodas skolotājs Raimunds Gregoriuss dzīvo mierīgu un sakārtotu dzīvi. Kad viņa rokās nejauši nonāk portugāļu dzejnieka un ārsta Amadeu di Pradu grāmata, tā apgriež kājām gaisā visu viņa dzīvi. Viņš pamet visu un sēžas nakts vilcienā uz Lisabonu… Vai sešdesmit gados ir viegli mainīt dzīvi pašos pamatos?... Filma ir Paskāla Mersjē nu jau 30 valodās izdotā bestsellera ekranizācija.

Vienlaicīgi ar filmas pirmizrādi Rīgā Silvijas Brices tulkojumā izdevniecībā Zvaigzne ABC iznāk arī romāns. "Ar kuru iepazīties pirmo – grāmatu vai filmu – ir dilemma. Katrs, drošvien, ir piedzīvojis situāciju, kad pēc filmas gribas teikt – kaut es nebūtu lasījis romānu. Vai otrādi," saka Antra Balode. "Nesaprotu, kā no šī var uztaisīt filmu," – tā savukārt tulkotāja Silvija Brice, kura Paskāla Mersjē romānu vērtē kā "dziļu, īpatnēju un daudzslāņainu".

Visas filmas, izņemot režisores Margarētes fon Trotas filmu Hanna Ārente un režisores Ketas Šortlendas Lore, kuru izrādīšanas tiesības ir iegādājusies Rija Films, Rīgā būs skatāmas tikai Berlināles laikā.

Biļetes cena: Ls 2.50/EUR 3.55 (Skolēniem, pensionāriem, Kino savienības biedriem, Latvijas kultūras akadēmijas, Latvijas Mākslas akadēmijas un Latvijas Mūzikas akadēmijas studentiem: Ls 1.00/EUR 1.42).

Filmas vācu, angļu vai franču valodā. Titri – angļu vai vācu un latviešu valodā. Sinhrons tulkojums latviešu valodā.

Pilna programma www.goethe.de/latvija/berlinale


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja