Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Tims Bērtons. Džonijs Deps.

Interviju sesija ar režisoru Timu Bērtonu un aktieri Džoniju Depu - filmas "Svīnijs Tods" radošo tandēmu.

Kas jūs piesaistīja Svīnijam Todam?

Tims Bērtons. Tods man nelika mieru jau gadus desmit, pat ilgāk. Es vienkārši iemīlējos šajā stāstā, drāmā, emocijās. Taču tad dažādu iemeslu dēļ man nācās atteikties no ieceres. Esmu pārliecināts, ka katrai mūsu rīcībai un izvēlei ir dīvaina zemapziņas impulsos atrodama motivācija. Nesen es paskatījos uz kādu savu ļoti senu zīmējumu, tas atgādināja Džoniju (Depu), ko tad vēl nepazinu. Pirms kādiem pieciem sešiem gadiem es viņam aizsūtīju mūzikla Svīnijs Tods CD. Džonijam patika. Citiem arī patika. Tad radās jautājums: vai Džonijs spēs dziedāt? Neviens to nezināja, es to nezināju. Savā ziņā šis projekts parāda Holivudas sirrealitāti — Svīnijs Tods ir jāmīl, pretējā gadījumā tā var šķist visu laiku vissliktākā ideja.
Eksistē neskaitāmi spriedelējumi, vai Svīnija Toda — bārddziņa—slepkavas — tēlam ir reāls prototips?

Džonijs Deps. Es esmu daudz ko lasījis, un manī ir kāda daļiņa, kas, lasot šos tekstus, ilgojas, lai Svīnijs Tods tiešām būtu bijis reāls cilvēks. Oi, tas man būtu paticis!
Taču nav jau būtiski, vai šāds Svīnijs Tods tiešām ir eksistējis. Galu galā Toda tēls dzima sarunās ar Timu (Bērtonu), kuram Tods atgādina senu šausmu filmu aktierus… Tas ir klasisks stāsts, taču vecās šausmu filmas ir tā īstenā pasaule, kurai ir piederīgs mans Svīnijs Tods.

Tims Bērtons. Svīnijs Tods ir viens no maniem vismīļākajiem Džonija Depa varoņiem. Mēs katru dienu īsinājām dialogu tekstus, jo Svīnijs Tods ir savā veidā mēmā filma, un lieliskākais, ko var pateikt par Džoniju — viņš spēj pārliecināt bez vārdiem. Šo spēju uzskatu par maģisku! Tu nezini, ko šis puisis domā, bet vari redzēt skumjas, traģismu, tumsu, naidu un dusmas, kas slēpjas zem trauslas virskārtas. Tas ir lieliski! Viņš ir mans mīļākais aktieris.


Džonijs Deps. Ziniet, šīs filmas tapšana bija patiesi interesanta, izaicinoša un jautra arīdzan. Mēs abi ar Timu vienojāmies, jo mazāk Svīnijs Tods pateiks ar vārdiem, jo labāk.

Kā atradāt Svīnija Toda vizuālo tēlu?


Džonijs Deps. Runājoties…

Tims Bērtons. Mūs vienoja mīlestība pret šausmu filmu klasiku un centieni radīt ikonisku tēlu. Ja ieraugāt aktierus Pīteru Lorri filmā Mad Love/ Trakā mīla vai Borisu Karlofu, vai Lonu Čeiniju — visus šos senos šausmu filmu monstrus … — jūs pamanāt spilgtu vizuālo veidolu, kas pastāsta par varoni tik daudz. Šādu tēlu varu ievietot vaska figūru muzejā — īpašs grims rada īpašas sajūtas. Tas arī bija mūsu mērķis — gribējām radīt vecmodīgu, vienkāršu un spēcīgu tēlu.


Džonij, kā reaģējāt, kad Tims Bērtons jums piedāvāja filmā dziedāt?


Džonijs Deps. Es apdomāju priekšlikumu. Labi, neesmu uz "ausīm kritis", spēlēju ģitāru, bet nebiju īsti pārliecināts, ka varu dziedāt. Teicu Timam, lai ļauj man pamēģināt, izpētīt, vai es to spēju, sacīju, ka aizsūtīšu viņam kādu manu ierakstu, lai paklausās. Aizsūtīju My Friends…


Tims Bērtons. Ieraksts bija lielisks…


Džonijs Deps. Es vienkārši iegāju kāda sava drauga studijā un pamēģināju…


Tims Bērtons. …klusiņām, kad neviena cita tur nebija. Turklāt Svīnijs Tods ir sarežģīts mūzikls. Es neesmu liels šā žanra speciālists, bet zinu visus Toda zemūdens akmeņus. Īpaši man patīk, ka ne Džonijs Deps, ne pārējie, izņemot vienu no aktrisēm, nav profesionāli dziedātāji. Daži pat nekad nebija dziedājuši!


Džonijs Deps. Visi bija lieliski — Helēna (Bonema Kārtere), Saša (Barons Koens). Pat viņš spēj dziedāt!
Tims Bērtons. Lieliskākais ir tas, ka popgrupā, teiksim, The Spice Girls, var dziedāt jebkurš. Taču, ja dzied aktieris, tajā atspoguļojas ne vairs pats aktieris, bet viņa spēlētais personāžs. Man bija ārkārtīgi aizraujoši klausīties Džonija Depa un Alana Rikmena (aktieris, kurš spēlē Svīnija Toda lielāko ienaidnieku — viņa traģēdijā vainojamo tiesnesi — D.R.) duetu. Tas ir sirreāli! Kurš gan varēja iedomāties, ka šāds duets vispār ir iespējams.

Jūs ierakstījāt mūziku vēl pirms filmēšanas?


Tims Bērtons. Jā. Arī šis aspekts atgādināja mēmās filmas uzņemšanu, spēlējām mūziku filmēšanas laukumā. Jutos apburts, vērojot aktierus, kuru kustības un uzvedību mūzika ietekmēja — tu pat kusties citādi, ja klausies mūziku…
Aktieri dziedāja, skanot fonogrammai, ko var redzēt uz ekrāna viņu plastikā, mīmikā. Mēs "izgriezām" milzum daudz Brodvejas mūziklam raksturīgu lietu — dziedošu pūli un tamlīdzīgi. Jo Svīnijs Tods būtībā ir filma par dažiem represētiem un traģiskus pārdzīvojumus pieredzējušiem varoņiem. Uz ekrāna var redzēt, kā dziesma fiziski "nāk" no Džonija rīkles.
Svīnijs Tods ir drūms personāžs, bet filmā neiztikt arī bez humora un ironijas…


Džonijs Deps. Svīnijs ir lāga nesaprasta dvēsele! (Smejas.) Viņš ir jauks puisis, ko pasaule atteikusies saprast. Viņš jau sen ir miris, kopš tā brīža, kad viņam nolaupīts visdārgākais — sieva un meita!


Tims Bērtons. Tas ir traģisks mīlas stāsts, bet Svīnijs — ievainots īpatnis! Būtībā staigājošs mironis…


Džonijs Deps. Vienīgais, kas viņu uztur pie dzīvības, ir vēlme atriebties.


Tims Bērtons. Svīnijā Todā ir kaut kas patiess. Kaut tā ir fantāzija par dīvaina izskata īpatni, man tuvs ir šajā varonī jūtamais patiesuma un dramatisma kodols. Es mīlu Svīniju Todu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja