Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Atklās Arvila Lindes gleznu izstādi Māja

No 9. līdz 31. decembrim (apmeklējumu laiku meklēt www.arvilslinde.com un pašā galerijā), Marijas ielā 11 (bijušā veikala Bergs telpās) būs apskatāma mākslinieka Arvila Lindes gleznu izstāde Māja.

Arvils Linde par izstādes koncepciju – ‘"Melna nakts deg mūžības liesmām, un tajā plosās zvēri, kuru acis ir akas, dzīva ūdens pilnas, un dvēseles, briežu ragiem kronētas, sper ticības soļus visuma mežā, kas tikai vēl būs. Kā naktstauriņi uz spuldzi, tās meklē savas mājas, kas cerību bākas laika aizmirstības lokos."

Gleznu sērijas Māja stāsts aizsākās pandēmijas izraisītajā izolācijas laikā, cilvēkiem pavadot savas dienas mājās, slēpjoties tajās no ārpasaules draudiem, kur distancēšanās iespaidā aizvien vairāk sākām radīt katrs savas prāta pilis. Mājas tematika joprojām savu sargājošo nozīmi nezaudē arī pasaulē notiekošo nemieru un konfliktu iespaidā. Māja joprojām saglabā savas sargājošās funkcijas simbolismu.

Izstāde ir atsauce uz šobrīd sabiedrībā jaušamajām ilgām pēc drošības un miera, ko šajā gadījumā simbolizē mājas koncepts. Stāsts par māju kā patvērumu no ārpasaules, gan tiešā nozīmē, kas var būt kā reāla, fiziska vieta, gan tikpat labi darboties arī kā metafora, kā mentāls konstrukts mūsu prāta vai atmiņu dzīlēs.

Homo sapiens jau no akmens laikmeta ir centies izolēties, meklējot glābiņu sevis veidotos patvērumos no ārpasaules draudiem - laikapstākļu ietekmes, plēsējiem, kā arī citiem savas sugas pārstāvjiem. Cilvēka daba un paradumi šajā ziņā nav mainījušies vēl joprojām, iespējams, pat saasinājušies nemierīgo laiku un miglainās nākotnes iespaidā. Izstāde savā ziņā ir šajā gleznu sērijā attēloto varoņu prāta pilis, kas epizodisku kolāžu veidā tās skatītāju izved caur sasaldētiem laiktelpas momentiem, sajūtu epizodēm - "patvērumiem".

Stāsta galvenie varoņi savās mājās patveras no mūžīgās nakts un zvēriem, kas tajā plosās. Taču ir arī tādi, kas tieši pretēji - savu patvērumu pamet, lai ļautos naktij un medību drudzim…

Darbu sērijā Māja paredzētas 9 lielformāta gleznas, no kurām 2 triptihi (390x205 cm un 360x205 cm) un 7 viena moduļa gleznas (205x140 cm), kā arī tēmu papildinošas skulptūras.

Mākslinieks Arvils Linde labi pazīstams Latvijas mākslas un modes pasaulē. Ieguvis maģistra grādu glezniecībā (Latvijas Mākslas akadēmijā), kā arī bakalaura un maģistra grādus Modes dizainā (Latvijas Mākslas akadēmijā). Pēc vairāku modes kolekciju radīšanas, pēdējos sešus gadus aktīvi darbojas un ieguvis strauju atpazīstamību vizuālās mākslas jomā, pievēršoties ilustrācijai un glezniecībai. Lielā daļā mākslinieka izstāžu viņam tuva un klātesoša tēma ir mitoloģija, folklora, tās subjektīva interpretācija, kā arī atsauces maģiskā reālisma glezniecībā, kas savu ietekmi saglabā joprojām. Viņa zīmējumu un gleznu personālizstādes eksponētas ne tikai dažādās galerijās, restorānos un publiskās telpās Rīgā, kā, piemēram, mākslas galerijā Putti, Lidostas Rīga VIP lounge, bet arī dažādās publiskās vietās Latvijā, tai skaitā Ogres mākslas un vēstures muzejā un citur.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Līdzināties, mierā!

Kur viņi paliek? Lauzu galvu katru reizi, kad dzirdu uztrauktas balsis, kas atkārto vēl un vēlreiz: trūkst cilvēku

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja