Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Daugavpils Marka Rotko mākslas centrā izskanēs koncertprogramma 1001 Hildegarde

Daugavpils Marka Rotko mākslas centra koncertzālē 16. jūlijā plkst. 16.00 izskanēs jauna muzikāli teatrāla koncertperformance 1001 Hildegarde, ko piedāvā senās mūzikas dziedātāja un rataliras spēlmane Dārta Paldiņa, māksliniece Velta Emīlija Platupe, multiinstrumentāliste, aranžētāja Ilze Grunte un seno taustiņinstrumentu un fideles spēles meistars no Polijas Maurīcijs Račiņskis.

Koncertperformances 1001 Hildegarde pamatā ir 12. gs. mistiķes un komponistes Hildegardes no Bingenes mūzika un teksti, kas stāsta par pasaules uzbūvi, dzīves ceļa meklējumiem, nāvi un atjaunošanu. Iedvesmojoties no viduslaiku arābu traktāta Picatrix un pirmās zināmās Rietumu pasaules alķīmiķes Marijas Ebrejietes eksperimentiem, 1001 Hildegarde programmā savijas Austrumu un Rietumu gudrības par pasaules Harmonijas atjaunošanu.

Koncertperformance risina četras alķīmiskā darba stadijas – Nigredo, Albedo, Citrinitas, Rubedo jeb Melnošana, Baltošana, Dzeltenība, Sarkanība, kas kopā sastāv no 12 filosofiskiem, prātu un matēriju pārveidojošiem soļiem, ar mērķi iegūt pilnības simbolu, pasaules Harmonijas atjaunošanu.

Šajā performancē ir apvienotas vairākas mākslas: mūzika, tēlniecība (leļļu/skatuves objektu gatavošana), improvizācija, skatuves performance. Hildegardes muzikālo kompozīciju atskaņojumi oriģinālā, aranžētā un improvizētā skanējumā (balsij, ratalirai un stīgu instrumentiem) mijiedarbosies ar viduslaiku tēlu vizuāliem iemiesojumiem leļļu un skatuves objektu formā, un mākslinieciski alķīmiskiem rituāliem.

Performances apmeklētājiem būs iespēja baudīt stundu garu viduslaiku kultūras iedvesmotu mākslas piedzīvojumu vēsturiskajās Daugavpils cietokšņa telpās, kas ar īpašajām akustiskajām un arhitektoniskajām kvalitātēm papildina šī mākslas notikuma atmosfēru.

Ieeja pasākumā bez maksas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja