Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Kāds lielisks skats pa logu!

ISSP galerijā Berga bazārā no ceturtdienas, 16. janvāra, būs apskatāma ISSP Rīgas rezidences izstāde ar jūsmīgo nosaukumu Wow, kāds lielisks skats. Tās laikā galerija pārtaps improvizētā rezidences dzīvoklī, kurā būs apskatāmi sešu ārvalstu mākslinieku Latvijā tapušie darbi, – laikrakstu Diena informēja ISSP galerijas pārstāve Veronika Viļuma.

"Wow, kāds lielisks skats ir veltījums ISSP Rīgas rezidences visu laiku populārākajam sarunas uzsākšanas ieganstam un pārdomas par mākslinieka ikdienu rezidencē, veidojot jaunus darbus svešā pilsētā," norāda viena no izstādē pārstāvētajām māksliniecēm Demelza Vatsa no Lielbritānijas, kuras īpaši ISSP galerijai radītais darbs vienlaikus veido arī ekspozīcijas iekārtojumu.

"Fotogrāfs ierodas dzīvoklī, noauj apavus, viņam tiek ierādīta istaba, kur nolikt somas, un viņš dodas uz virtuvi. "Kāds lielisks skats!" saka rezidents, pa logu raugoties uz pamestu būvlaukumu, kurā daba gadu gaitā sākusi ieviest savu kārtību. Uzturoties rezidencē, mēnesi nākas pavadīt kopā ar diviem svešiniekiem. Saskriešanās virtuvē ļauj ātri vien saprast, vai izdosies nodibināt draudzīgas attiecības. Skats pa logu kļūst par savdabīgu televīzijas šovu, tādu kā kopīgu kolēģi, par kuru pasūdzēties, vai senu draugu, par kuru gremdēties atmiņās. Drīz vien jūs esat satuvinājušies un, visticamāk, uzņēmuši arī vairākas fotogrāfijas ar skatu pa logu," skaidro Demelza Vatsa, kura pati ir bijusi viena no ISSP Rīgas rezidences iemītniecēm.

Izstādē Wow, kāds lielisks skats ir pārstāvēta arī māksliniece Jekaterina Anokhina, kura dzīvo un strādā Maskavā. Viņas darbi tikuši eksponēti Krievijā, Vācijā, Austrijā, Dānijā, Slovēnijā un Itālijā. ISSP galerijā varēs ieskatīties mākslinieces projektā Akti, kas ir juteklisku, atkailinātu vīriešu portretu sērija un ar kuru Jekaterina Anokhina vēlējusies apgāzt dzimumu stereotipus.

Ekspozīcijas mākslinieku vidū ir fotogrāfs Kenets Bambergs no Ālandu salām. Wow, kāds lielisks skats piedāvās ielūkoties viņa darbos, kas radīti Rīgā krēslas stundās un kuros mākslinieks pievērsies pārdabiskajam un baisajam. Zviedru mākslinieces Jusefīnas Malmegordas veidotajā video Debešķīgie ķermeņi tiks runāts par līdzībām starp kaislīgiem fitnesa entuziastiem un reliģiskām kopienām, ko vieno stingra pārliecība un disciplīna.

Realitāte un fikcija sastapsies japāņu mākslinieka Hiro Tanakas Latvijā momentuzņēmumu estētikā tapušajos darbos. Savukārt Itālijā dzimušais un Somijā dzīvojošais Filipo Zambons divu gadu garumā dažādās pasaules vietās, tajā skaitā arī Rīgā, ir pievērsies fotogrāfijas medija saiknei ar redzi, mēģinot skatītājam parādīt, kā pasauli varētu uzlūkot cilvēks ar šīs maņas traucējumiem (izstādes Wow, kāds lielisks skats kuratores ir Evita Goze un Iveta Gabaliņa).

Jāatzīmē, ka ISSP Rīgas rezidence ar Ziemeļvalstu un Baltijas valstu mobilitātes programmas Kultūra atbalstu pirmos māksliniekus sāka uzņemt jau 2018. gadā (un turpināsies arī nākotnē), sniedzot viņiem iespēju no viena līdz diviem mēnešiem uzturēties Latvijas galvaspilsētā un radīt darbus ārpus ierastajiem apstākļiem (vairāk informācijas par ISSP Rīgas rezidenci var lasīt interneta vietnē www.issp.lv).

Divu gadu laikā rezidencē dzīvojuši un strādājuši trīsdesmit mākslinieku gan no Baltijas un Ziemeļu reģiona, gan arī no Francijas, Itālijas, Japānas, Krievijas, Peru un Vācijas. Tās mērķlis ir popularizēt Rīgu un Latviju starptautiskā mākslas kontekstā, veicināt kultūras apmaiņu, kā arī paplašināt vietējo izpratni par laikmetīgās fotogrāfijas iespējām un praksi. Izstāde Wow, kāds lielisks skats būs atvērta līdz 4. aprīlim. Ieeja bez maksas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja