Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Ķīnas abstraktā māksla Daugavpilī

Jau nedēļu un līdz pat 25. oktobrim Daugavpils Marka Rotko mākslas centrā skatāma Ķīnas abstraktās mākslas pārstāvja Sjao Ciņa retrospektīva izstāde Mans sākums ir manas beigas. Kā norāda centrā, tā ir tikšanās ar ģēniju, kurš, pateicoties dzīvei un radošam darbam Eiropas kultūras telpā, spējis iezīmēt sevi mākslas notikumu kartē ar kompozīcijām, kas sakausē Austrumu un Rietumu kultūras segmentus.

Sjao Ciņa darbi atrodami daudzos no pasaules lielākajiem muzejiem. Daugavpilī aplūkojamā gleznotāja retrospektīva ietver darbus no 1959. gada līdz šodienai. "Tā ir iespēja baudīt mākslu, kuru radījis patiesi globalizēts mākslinieks, vēl pirms šis termins ienāca apritē, mākslinieks, kurš piedāvā ceļu uz nākotni," saka izstādes kuratore Farida Zaletilo, kura pie šīs ekspozīcijas strādājusi kopā ar kolēģi Filipu Dodu.

Sjao Ciņa darbs nav vienkāršojams līdz tikai Ķīnai vai tikai Eiropai raksturīgām kvalitātēm. Tas ir abējāds. Mākslinieks dzimis Šanhajā 1935. gadā, un viņa daiļradi piesātina dziļa izpratne par ķīniešu kultūru, un tikpat lielā mērā no viņa gleznām staro zināšanas arī par Eiropas mākslas vēsturi, norāda kuratori. XX gs. 50. gados Sjao Ciņs kopā ar domubiedriem dibināja pirmo ķīniešu abstraktās mākslas apvienību – Ton-Fan mākslas grupu. Tāpat viņš 60. gadu sākumā Milānā (Itālija) lika pamatus Eiropas avangarda kustībai Movimento Punto. Uz Milānu, kas tolaik pievilka māksliniekus no visas pasaules, Sjao Ciņs pārcēlās 50. gadu beigās no Spānijas, kuras mākslas izglītību bija atzinis par pārāk konservatīvu. Kopā ar tādiem māksliniekiem kā Lusio Fontana viņš palīdzēja veidot Eiropas abstrakto glezniecību. Taču vienlaikus sastapšanās ar Milānu un Eiropas kultūru rosināja Sjao Ciņā pārdomas arī par ķīniešu tradīcijām, kuru kontekstā viņš bija izaudzis. "Personīgi iepazinis un izpētījis Rietumu laikmetīgās idejas, es piedzīvoju kultūršoku un sāku vairāk apzināties savas valsts mākslinieciskās kultūras un filozofiskās domas bagātību un dziļumu," mākslinieku citē Daugavpils Marka Rotko mākslas centrs.

60. gadu beigās Sjao Ciņs devās uz ASV, kur iepazinās ar Marku Rotko. Viņš ar Rotko sajuta zināmu dvēseles radniecību, it īpaši saistībā ar nodošanos garīgumam un atsacīšanos no komerciāliem un materiāliem mērķiem.

Ķīnas abstrakcionista izstāde Daugavpilī būs aplūkojama arī Rotko dzimšanas dienā 25. septembrī, un Marka Rotko mākslas centrā cer, ka šo jubileju jau būs iespēja svinēt klātienē. Patlaban apmeklētājiem ir iespēja iepazīt arī gleznotājas Silvas Linartes, keramiķa Pētera Martinsona, mākslinieka Sigurda Vīdzirkstes, rumāņu keramiķes Delijas Maksimas, lietuviešu grafiķa Roma Viesula un Latgales mākslinieku darbus, kā arī 9. Starptautiskajā Latgales grafikas simpozijā paveikto.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja