Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Piektdiena, 17. maijs
Umberts, Herberts, Dailis

Latviešu tautas vēsturiskais portrets

Atzīmējot mākslinieka, fotogrāfa, literāta, aktīva sabiedriskā darbinieka, aizrautīga folkloras un tautas tradīciju vācēja Jāņa Krēsliņa 150. jubileju, Latvijas Nacionālais vēstures muzejs sadarbībā ar izdevniecību Neputns laidis klajā bilingvālu grāmatu latviešu un angļu valodā Jānis Krēsliņš - latviešu tradicionālo kultūras vērtību izzinātājs.

Grāmatā ir apkopotas visas muzeja rīcībā esošās 297 viņa uzņemtās fotogrāfijas un 79 zīmējumi, akvareļi un eļļas gleznojumi, publicēti raksti par Jāņa Krēsliņa biogrāfiju un daiļradi. Visi šie darbi ir tapuši 1894. un 1895. gadā, kad viņš piedalījās Rīgas Latviešu biedrības Zinību komisijas rīkotajās ekspedīcijās dažādos Latvijas novados, kuru mērķis bija savākt materiālus Latviešu etnogrāfiskajai izstādei. "Ar šo izstādi latvieši sevi pieteica kā nāciju, un tā cēla tautas pašapziņu, par ko liecina lielais apmeklētāju skaits, kā dēļ izstādi pagarināja par divām nedēļām," rakstā Jāņa Krēsliņa fotogrāfijas kā latviešu tautas portrets atzīmē Latvijas Mākslas akadēmijas Latgales filiāles docente Inta Pujāte.

Savā publikācijā autore uzsver, ka viņa attēli ir ne tikai vērtīgs etnogrāfiskais materiāls, bet tiem arī ierādāma noteikta vieta Latvijas fotogrāfijas vēsturē. "Jāņa Krēsliņa sniegumu fotogrāfijā var salīdzināt ar Ežēna Atžē veikumu, lai arī atšķirīgi ir objekti, ko tie fiksēja, un dažāda ir attēlu izpildījuma kvalitāte," Inta Pujāte velk paralēles starp latviešu un franču meistaru, dokumentālās fotogrāfijas pionieri, kurš savos darbos iemūžinājis Parīzes un tās apkārtnes skatus, kā arī ainas ar dažādu profesiju pārstāvjiem.

Jāņa Krēsliņa radītajās fotogrāfijās ir redzami Latvijas lauku iedzīvotāji dažādos apģērbos. "Ekspedīciju laikā īpaši meklēja senus un novadiem raksturīgus tradicionālos apģērbus, kas no iepriekšējām paaudzēm vai no īpašnieku jaunības dienām glabājās pūra lādēs un tīnēs," rakstā Jāņa Krēsliņa zīmējumi - avots latviešu tradicionālās kultūras izpētē atklāj Latvijas Nacionālā vēstures muzeja Rokrakstu, zīmējumu, fotoattēlu un dokumentu kolekcijas galvenā glabātāja Sanita Stinkule.

"Kuģu īpašnieka un kapteiņa Jāņa Šnores kunga māte arī neliedzās tos sameklēt. Papriekš rādīja jaku "vamzi" zaļā krāsā uz muguras ar divpadsmit sarkanām, kā pati nosauca, ļipiņām," viņa citē laikrakstā Balss aprakstīto gadījumu Rīgas apriņķa Liepupes pagasta Ūķos. "Portreti liecina, ka Krēsliņš pratis panākt modeļu uzticību," akcentē Inta Pujāte. Viņš bijis izskatīgs, enerģisks, jautras dabas cilvēks, kura mākslinieciskās izglītības pamati likti mācībās pie Mazās ģildes krāsotājmeistara Jūliusa Celēviča (pie viņa toreiz studējis arī Janis Rozentāls). Krievijas impērijas pirmās vispārējās 1897. gada tautas skaitīšanas personas uzskaites lapā kā viņa amats ir norādīts tieši "krāsotājs" - savā rakstā Jāņa Krēsliņa biogrāfija piemin Ernsta Glika Alūksnes Valsts ģimnāzijas izglītības metodiķe Gunta Tuča, kura ir Jāņa Krēsliņa brāļa Georga Krēsliņa mazmazmeita un grāmatas lappusēs izvadā lasītājus pa viņa dzīves līkločiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja