Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +26 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 27. jūnijs
Malvīne, Malvis

Latvijas fotogrāmatu iznāciens Arlā

Prestižā starptautiskā fotogrāmatu konkursa Rencontres d’Arles 2024 finālā ir iekļuvušas trīs grāmatas no Latvijas.

Autorgrāmatu kategorijā – Arņa Balčus Scēna (Alekseja Muraško dizains, Kultkom, 2024), vēsturisko grāmatu kategorijā – Annas Volkovas, Vladimira Svetlova, Liānas Ivetes Žildes un Igora Pilča veidotā grāmata Gleizda metode (Talka, 2024. Toma Mrazauska dizains) un foto – teksta grāmatu kategorijā – Georga Avetisjana Motherland. Far Beyond the Polar Circle (Māteszeme. Tālu prom aiz Polārā loka), ko izdevusi izdevniecība Milda Books.

"Īsajā" sarakstā ir nonākuši fotogrāmatu izdevumi, kas izdoti laika posmā no 2023. gada 1. maija līdz 2024. gada 10. maijam. 122 darbus atlasīja žūrija – Laura Morša-Kīna, Emīlija Pauta un Hloja Rebmane. Laureātu vārdi tiks izziņoti Arlas fotofestivāla pirmajā nedēļā. Ar dažādu pasākumu virkni tas sāksies 1. jūlijā. Laureāti saņems 600 eiro lielu balvu. Šogad no 2. līdz 6. jūlijam notiks arī Arlas fotogrāmatu tirgus. No 1. jūlija līdz 29. septembrim būs skatāma fotofestivāla galvenā izstāde Aiz acīmredzamā. Izstādes kuratori uzsver, ka izstādes tēma izrietējusi no sarežģītā, bet aizraujošā laika, kas "liek arvien no jauna pārdefinēt un pārvērtēt mūsu cilvēcību".

Iekļūt finālā visās trijās kategorijās ir ļoti nozīmīgs sasniegums.

Slavenā Latvijas fotogrāfa Jāņa Gleizda fotogrāmata Gleizda metode, kas iekļuvusi starp 20 labākajām fotogrāmatām, sniedz vēl vienu savdabīga mākslinieka portretu, ļaujot skatītājiem novērtēt viņa fotogrāfijas tehnoloģiju izmantošanas meistarību, kā arī mākslinieka iekšējo spēku, pārvarot savus fiziskos ierobežojumus. Grāmatā iekļautie materiāli parāda arī dziļo saplūsmi starp Gleizda radošās prakses metodi un viņa oficiālo darbu Traumatoloģijas un ortopēdijas institūtā.

Pēc apsaldēšanās 24 gadu vecumā fotogrāfs zaudēja abas plaukstas. Šis dzīves pavērsiens atveda Jāni Gleizdu uz Rīgu, kur viņš izturēja virkni operāciju, iemācījās rīkoties ar speciāli izgatavotiem instrumentiem, kļuva par fotogrāfu un, brīvo laiku veltījot radošai fotografēšanai, apguva sarežģītus fotoprocesus. 60.–80. gados Jānis Gleizds kļuva par neapstrīdamu fotokluba Rīga zvaigzni.

Fotogrāfa Georga Avetisjana izdevniecībā Milda books izdotā fotogrāmata Motherland. Far Beyond the Polar Circle (Māteszeme. Tālu prom aiz Polārā loka) ir stāsts par autora ceļu uz Sibīriju, kur 15 gadus izsūtījumā pavadījusi vecmamma un piedzimusi mamma. Grāmata kļuvusi par pētniecisku un dziļi saistošu ceļojumu, lai izprastu pagātnē sargātos noslēpumus. Izmantojot padomju laikā ražotu vidēja formāta kameru Salut, Avetisjans stāsta par pilsētu, kas uzbūvēta uz padomju ieslodzīto kauliem 163 kilometrus aiz Polārā loka, kur savulaik dzīvoja daudzi izsūtītie. Šis stāstījums seko kopienai un viņu balsīm, cerībām un sapņiem par nākotni, kas kontrastē ar valdības ierakstiem, arhīviem un īpaši slepeniem dokumentiem.

"Es ticu, ka šī fotogrāmata un tajā iekļautie materiāli, vēstules un atrastie dienasgrāmatu ieraksti veicinās izpratni par šiem politiskajiem noziegumiem, propagandu un vēsturi, kas atkārtojas mūsdienu Krievijā, kur deportācijas joprojām ir Padomju Savienības politiskā tradīcija. Grāmata parāda, cik ātri pagātne tiek aizmirsta," Fotokvartals.lv stāstījis stāsta Avetisjans.

Grāmata ir tulkota trijās valodās – krievu, angļu un latviešu.

Arņa Balčus fotogrāmata Scēna izgaismo šodienas jauniešu alternatīvo subkultūru.

Scēna ir mūzikā sakņota kopiena Rīgā, kas savu kulmināciju piedzīvoja pēc pandēmijas, kad alternatīvās mūzikas grupu koncerti Depo, Republikā un Lastādijā kļuva par nozīmīgu platformu jauniešu socializācijai un radošajai pašizpausmei. Grāmatā apkopotas fotogrāfijas, kas 2023. gadā bija skatāmas izstādē ISSP Galerijā.

Sīkāk par Arlas fotofestivālu: www.rencontres-arles.com.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kas notiek

Būs nepatikšanas, taču zvaigznes iesaka tās neņemt tuvu pie sirds!

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja