Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Latvijas paviljonu Venēcijas biennālē apmeklējuši 200 tūkstoši

11. decembrī Kultūras ministrija kopā ar šī gada Venēcijas mākslas biennāles Latvijas paviljona ekspozīcijas rīkotājiem Latvijas Laikmetīgās mākslas centru un tās galveno atbalstītāju ABLV Charitable Foundation informēja, ka 56. Venēcijas mākslas biennālē Latvijas paviljonu Armpit aplūkojuši 200 tūkstoši apmeklētāju.

Nākamajos gados nacionālo konkursu skars vismaz divas izmaiņas – laicīgāks izsludināšanas termiņš un garantēts ABLV Charitable Foundation līdzfinansējums. ABLV Charitable Foundation kļūst par Latvijas paviljona ilgtermiņa ģenerālo atbalstītāju un turpmāk māksliniekiem piešķirs 50 000 eiro līdzfinansējumu biennāles darba izveidei.

Kultūras ministre Dace Melbārde stāsta: "Latvijas ekspozīcija Venēcijas mākslas biennālē šogad bija īpaša ar plašo rezonansi, ko tā izraisīja gan paviljona apmeklētājos, ar viegli saprotamo vēstījumu uzrunājot plašu auditoriju, gan nozares profesionālajos medijos, kur Latvijas paviljons vairākkārt parādījās ieteicamo apmeklējuma galamērķu sarakstos. Dalība Venēcijas biennālē ir ļoti svarīga gan pašiem māksliniekiem, kam tā paver jaunas iespējas, gan Latvijai, ar šo līdzdalību bagātinot Eiropas kultūras kopainu un iedvesmojot citu valstu pārstāvjus tuvāk iepazīt Latvijas laikmetīgo mākslu. Priecājos, ka, sākot ar nākamo ekspozīciju, Kultūras ministrijai būs pastāvīgs partneris – ABLV Charitable Foundation, kas atvieglos darbu gan ministrijai, gan Venēcijas biennāles dalībniekiem. Domājam arī par to, lai biennāles dalībnieki varētu savlaicīgi plānot paviljona izstrādi, tāpēc turpmāk nacionālo konkursu izsludināsim jau gada sākumā – deviņus mēnešus agrāk nekā iepriekšējos gados."

Gaidāmās izmaņas augstu novērtē šī gada Latvijas paviljona komisāre, Latvijas Laikmetīgās mākslas centra vadītāja Solvita Krese: "Jūtamies to nopelnījuši. Latvija sevi ir pierādījusi laikmetīgās mākslas starptautiskajā pasaulē – paviljons uzņēma teju rekordaugstu apmeklētāju skaitu un saņēmām nopietnus starptautiskas sadarbības partneru piedāvājumus. Šī gada mākslinieki Katrīna Neiburga un Andris Eglītis jau uzaicināti piedalīties vērienīgajā Kochi-Muziris biennālē Indijā un vienā no pasaules slavenākajiem mūzikas un mākslas festivāliem Coachella Kalifornijā, paralēli vedam vēl vairākas nozīmīgas sarunas."

Savukārt ABLV Charitable Foundation un Latvijas Republikas Kultūras ministrija ir noslēgusi vienošanos par ilgtermiņa atbalstu Venēcijas starptautiskās mākslas bienāles Latvijas paviljona ekspozīcijas veidotājiem. Nodoma protokols par sadarbību, ko parakstījuši kultūras ministre Dace Melbārde un ABLV Charitable Foundation dibinātāji un valdes locekļi Ernests Bernis un Oļegs Fiļs, paredz kopējo fonda līdzfinansējumu 150 000 eiro apmērā. Piešķīrumu plānots izmantot trīs vienādās daļās, nodrošinot Latvijas pārstāvību trīs secīgās Venēcijas bienālēs līdz 2021. gadam. 

"Lēmums kļūt par ģenerālajiem atbalstītājiem Latvijas līdzdalībai Venēcijas biennālē ir saistīts ar fonda ilggadējo atbalstu laikmetīgās mākslas nozarei. ABLV Charitable Foundation ir arī līdzdibinātāji iniciatīvai par privātiem līdzekļiem izveidot Latvijas Laikmetīgās mākslas muzeju. Plānots, ka jaunuzceltā muzeja ēka vērs durvis jau 2021. gadā. Muzeja stratēģija paredz tam nozīmīgu lomu Baltijas jūras reģiona kultūras infrastruktūru tīklā, tādēļ svarīgi, lai arī Latvijas mākslinieku sniegumam būtu starptautisks skanējums," stāsta ABLV Charitable Foundation valdes loceklis Romans Surnačovs.   

Šogad Latviju Venēcijā pārstāvēja mākslinieku pāris Katrīna Neiburga un Andris Eglītis ar multimediālu instalāciju Armpit

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja