Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Līdz pat Zemes dzīlēm

Baltijas paviljona skatījums uz mūsu reģionu caur cilvēku veidoto vidi 

"Tas ir unikāls projekts," pagājušajā nedēļā notikušajā preses konferencē par Baltijas paviljona izstādi Venēcijas arhitektūras biennālē sacīja Igaunijas Republikas kultūras ministrs Indreks Sārs. Tā ir nevalstiska Lietuvas, Latvijas un Igaunijas kuratoru iniciatīva, kam izdevies uzvarēt trijos atsevišķos nacionālajos konkursos. "Es būšu nedaudz provokatīvs un teikšu, ka Baltijas valstis ir jaunās Ziemeļvalstis," komentēja viens no paviljona komisāriem Rauls Jergs.

Kopējie risinājumi

Latvija ar nacionālo ekspozīciju Venēcijas arhitektūras biennālē piedalās kopš 2002. gada, kad tika prezentēts latviešu izcelsmes arhitekta Gunāra Birkerta Latvijas Nacionālās bibliotēkas projekts, kas piedzīvos sava veida atgriešanos. "Gaismas pils būs viens no atslēgas elementiem arī šī gada izstādē," atklāja vēl viens Baltijas paviljona komisārs Jānis Dripe un piebilda, ka ekspozīcija būs stāsts "par institucionālo ietvaru un telpiskajām struktūrām kā sabiedrības vērtību orientieriem".

Šajā deviņu kuratoru veidotajā izstādē būs skatāmi vairāk nekā simt eksponātu no dažādām Baltijas valstu lokācijas vietām. Šī kolekcija "apdzīvos" 1600 kvadrātmetru plašu telpu un veidos priekšstatu par mūsu pagātni, tagadni un nākotni, kurā ietilpst kopējie izaicinājumi, uzdevumi un risinājumi. "Raksturojot Baltiju, vienmēr tiek rādīts Baltijas ceļš, kurā cilvēki, sadevušies rokās, dzied. Vai patiesi tas ir viss, ar ko Baltijas telpa tiek asociēta? Šajā ekspozīcijā mēs vēlamies skatīties uz šo reģionu caur cilvēku veidoto vidi," uzsvēra viens no kuratoriem Niklāvs Paegle.

Noslēpuma plīvurs

"Sākot no pārrobežu infrastruktūras savienojumiem, Baltijas jūras un gaisa telpas līdz pat Zemes dzīlēm, mēs organizējam savu dzīvi ar dažādiem telpiskiem paņēmieniem," skaidroja Niklāvs Paegle, kurš kopā ar saviem kolēģiem ir vēlējies pārskatīt arhitektūras jēdziena robežas. Baltijas paviljona izstādē būs redzami arhitektu, ģeogrāfu, ekonomistu, fotogrāfu, vēsturnieku, mākslinieku, filozofu, ģeologu, kultūrpētnieku un citu profesiju pārstāvju radīti darbi, starp kuriem ekspozīcijas veidotāji ir meklējuši kopsakarības.

Baltijas paviljona izstādes izskats tiks paturēts noslēpumā līdz pat atklāšanas brīdim 27. maijā (visiem interesentiem tā būs pieejama apskatei no 28. maija). "Viena lieta ir skaidra, ka tas nebūs triju valstu Expo paviljons, kurā mēs rādām, cik viss ir jauki un labi," norādīja viens no kuratoriem Johanss Tali, kurš ir piedalījies Igaunijas ekspozīcijas Interspace veidošanā iepriekšējā Venēcijas arhitektūras biennālē. Viņš piebilda, ka ir nepieciešams runāt par problēmām un nevairīties būt kritiskiem pašiem pret sevi.

Baltijas spēles laukums

Baltijas paviljona izstāde atradīsies brutālisma perioda sporta zālē Giobatta Gianquinto (Palasport Arsenale). "Augsta, vertikāla dzelzsbetona siena ieskauj grandiozu atvērumu blīvajā, vēsturiskajā Venēcijas apbūvē," tiek pieteikta topošās ekspozīcijas telpa, kas kopš pagājušā gadsimta septiņdesmitajiem gadiem ir bijusi nozīmīga vieta Venēcijas komūnas sociālajām norisēm. Šogad būs pirmā reize, kad šīs publiskās ēkas durvis tiks vērtas starptautiskajai arhitektūras izstādei.

Uzņemtajās fotogrāfijās ar sporta zāli ir redzams basketbola laukums, kura malās ir skatītāju tribīnes. "Sporta zāles veidotais forums ir pateicīga vieta diskusijām par nozīmīgiem tematiem," šo ekspozīcijas vietu raksturoja viena no kuratorēm Dagnija Smilga. Savukārt no 7. septembra Baltijas paviljona izstāde transformēsies, lai pārceļotu uz mazākām telpām un vēlāk jau dotos uz Baltijas valstīm ar pirmo pieturu Igaunijā 2017. gadā. Vairāk informācijas par ekspozīciju: balticpavilion.eu.

Cīņa par Zelta lauvu

Šī gada Venēcijas arhitektūras biennāles kurators ir Čīles arhitekts Alehandro Aravena, kurš šī gada sākumā saņēma prestižo Prickera balvu par Katoļu universitātes inovāciju centru Santjago un citiem saviem projektiem. Izstādei ir dots nosaukums Reporting from the Front. "Mēs uzskatām, ka arhitektūras attīstība nav pašmērķis, bet gan veids, kā uzlabot cilvēku dzīves kvalitāti," savās domās dalījās Čīles arhitekts, kurš ir solījis šī gada biennāli veidot vēl atvērtāku plašākai auditorijai nekā iepriekšējās reizēs.

Šajā starptautiskajā ekspozīcijā būs apskatāmi 64 nacionālie paviljoni, kuri būs izvietoti Arsenālā, Dārzos (Giardini) un Venēcijas vēsturiskajā centrā (vairākas valstis piedalīsies pirmo reizi - to vidū ir Filipīnas, Kazahstāna, Nigērija, Seišelu salas, Jemena un Lietuva). Tie visi iesaistīsies cīņā par Venēcijas arhitektūras biennāles galveno balvu Zelta lauva, kuras ieguvējs tiks paziņots 28. maijā (pirms diviem gadiem laurus plūca Korejas paviljons Crow's Eye View).

15. Venēcijas arhitektūras biennāle norisināsies līdz 27. novembrim. Vairāk informācijas par šo pasākumu: www.labiennale.org.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja