Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Autobusam debesīs Jāņu dziesmu cikls

Autobusa debesīs dalībnieku uzrakstītais jaunais Jāņu dziesmu cikls pirmoreiz izskanēs Līgosvētkos Madonā

Arvien vairāk latviešu mūziķu atgriežas pie senču saknēm, jaunās versijās spēlējot tautasdziesmas vai radot jaunas, tekstus meklē dainu krātuvēs un aranžējumus pietuvina autentiskam folkmūzikas skanējumam. Pirmie to iesāka Iļģi, nu jau sen to dara Dzelzs vilks, nupat iznācis debijas albums apvienībai Elektrofolk basģitārista Aināra Majora vadībā. Veselu ciklu ar pavisam jaunām Jāņu dziesmām šogad uzrakstījuši arī Marts Kristiāns Kalniņš, Kārlis Auzāns un Emīls Zilberts, kuri kopā vairāk nekā pusotru gadu desmitu muzicējuši grupā Autobuss debesīs, spēlējot lielākoties komponista Imanta Kalniņa dziesmas. Jauno programmu Līgo vakarā viņi pirmoreiz realizēs ar savu jauno grupu Raxtu Raxti. Pašlaik stāvvietā noliktā Autobusa saimniekiem pievienosies Kristīne Kārkle-Puriņa, Edgars Kārklis, Artis Orubs (visi trīs spēlē arī iepriekšminētajā Elektrofolk), Kristaps Krievkalns, solisti Juris Vizbulis un Santa Stalidzāne.

Līgosvētku plašajā programmā Raxtu Raxtiem pievienosies koris un dejotāji, koncerta otrajā daļā populāras 70.–80. gadu dziesmas dziedās un ar publiku sadziedāsies vairāki klasiķi – Viktors Lapčenoks, Ojārs Grīnbergs, Ingus Pētersons, Žoržs Siksna, Imants Vanzovičs un citi. Pēc tam – nakts balle ar Ž. Siksnu, V. Lapčenoku un grupu Bruģis. No rīta paredzēts pliko skrējiens.

Instrumentu klāsts plašs

"Katru gadu Jāņos skan vienas un tās pašas dziesmas un redzamas gandrīz vienas un tās pašas sejas. Tāpēc radās ideja uzrakstīt kaut ko jaunu. Pirms diviem gadiem izveidojām projektu Raxtu Raxti. Pagājušogad Imantdienās spēlējām tautas mūzikas skanējumam pietuvinātas Imanta Kalniņa dziesmas, piemēram, šo: Rakstu rakstus izrakstīju, bāleliņu gaidīdama… " stāsta Marts. Kā redzams viņa citētās dziesmas video YouTube, pats komponists tajā kopā ar grupu spēlē bazuki.

Jaunajās dziesmās mūzikas autori esot izmantojuši tautasdziesmas, kā arī Broņislavas Martuževas, Vika, Imanta Ziedoņa dzejoļus – četrrindes, kas rakstītas tautasdziesmu manierē. Marts kā vienu no avotiem piemin krājumu Kas jāzina meitiņām (1981), kurā Ziedonis apkopojis tautasdziesmas: "Tā arī ir dzejnieka interpretācija par to, kā viņš skatās uz tām lietām – Dieva dēliem un Saules meitām."

Jāņu nakts gaidīšanas, papardes zieda meklēšanas un buršanās tēmas visiem jau sen pazīstamas, bet melodijas un aranžējumi ir pilnīgi jauni. Kārlis saka: katram no trim mūzikas autoriem ir savs rakstīšanas stils, turklāt katrs no grupas Autobuss debesīs spēlē vairākus instrumentus. Marts var dziedāt, spēlēt taustiņus, oboju, harmoniju – tas tāds akordeonveidīgs instruments no Indijas ar plēšām – skaidro Kārlis, kurš pats spēlē buzuki, divpadsmit stīgu ģitāru, savukārt ar čellu vairāk pazīstams kā grupas Melo-M līderis. Pērn viņš bija arī bungu un dūdu grupas Auļi albuma Dižducis producents, tā arī bija laba pieredze folkmūzikas iepazīšanā. Kā lielu un unikālu priekšrocību Kārlis min to, ka Kristīne Kārkle-Puriņa var reizē spēlēt vijoli un dziedāt, un viņas brālis Edgars skanējumu padara vēl krāsaināku ar neskaitāmām dūdām un stabulēm. Armands Treilihs no Autobusa spēlēs basu.

Mode – jocīgs vārds

Marts domā, ka 16 pilnīgi jauno skaņdarbu, ko vēl neviens nav dzirdējis, varētu palīdzēt latviešiem nepazust visā tajā globālajā tīmeklī, jo vecās teicējas, pie kurām iepriekšējās desmitgadēs vēl brauca un dziesmas pierakstīja, tagad jau aizsaulē. Kārlis Auzāns atzīst, ka folkmūzikas spēlēšana pēdējā laikā kļuvusi pat par tādu kā modes lietu. "Mode ir tāds jocīgs vārds, bet kāpēc mēs to darām? Mums rodas kaut kāds pašsaglabāšanās instinkts – savas nacionālās identitātes atzīmēšana, piefiksēšana, kultivēšana –, jo visā tajā informatīvi un politiski pārsātinātajā pasaulē mūsu identitāte kļūst arvien vērtīgāka. Jo tev šī identitāte ir izteiktāka, jo tu esi nozīmīgāks. Ja tu esi "viens no", tu arī paliksi "viens no". Neviens cits pasaulē, izņemot latvieti, nevar būt latvietis, un nemaz tik daudziem cilvēkiem tāda iespēja nav dota – mūsu pasaulē ir tikai mazliet pāri diviem miljoniem. Mēs esam tik ļoti ekskluzīvi, ka varam tikai priecāties par to. Ja mēs kultivēsim šo vērtību, arī cilvēki pasaulē mūs novērtēs. Tu esi citāds, tev ir sava krāsa, un tā ir baigā dāvana, ka tu neesi lielā masa citā milzīgā valstī."

Autobuss var ripot

Runājot par savu grupu Autobuss debesīs, kas pagājušogad nosvinēja 15 gadu jubileju ar koncertu Palladium un turneju visā Latvijā, Marts un Kārlis apgalvo: tur arī nekas vēl nav beidzies. "Ieejot veikalā, es katru dienu dzirdu kādu Autobusa dziesmu. Tātad tas vēl ir aktuāli, un dziesmas skan. Ir jāiesāk, un tad viss notiks. Piecus gadus nekā jauna nav bijis. Kā man teica tēvs, viņam skolotājs Ādolfs Skulte reiz esot sacījis šādus vārdus: jo tu vairāk raksti, jo tev vairāk rakstās. Ja tu neraksti, tev nerakstās," stāsta Marts.

Kārlis piebilst: "Paldies Imantam Kalniņam, ka viņš savulaik ir iedevis tādas dziesmas, kas ir evergreen, un es domāju, tāpat kā grupai Menuets (kopā ar Pērkonu un Dailes teātra aktieriem tā Jāņos muzicēs Saldū – U. R.), kam tagad 45 gadi un kas joprojām spēlē, mums arī ir tā milzīgā dāvana, ka mūsu repertuārā ir tādas speciāli mums rakstītas dziesmas, kuras neaizmirst," komponistam pateicas Kārlis, kurš gatavs stūrēt Autobusu arī turpmāk. "Mēs pa visu šo laiku nevienu brīdi neesam pārtraukuši spēlēt kopā. Nav jaunu albumu, bet mums visu laiku ir kaut kādi kopīgi projekti, kopīga koncertēšana, un tas mūs ļoti labi satur kopā. Ir jāsaslēdzas kaut kādām lietām, un jāpienāk laikam, kad Autobusam kaut kas būs atkal jāpasaka. Starp citu, ļoti labs ierocis ir termiņš, bez kura daudzas labas idejas ir vienkārši noslīkušas." Jaunais Līgosvētku dziesmu cikls uzrakstīts pusgada laikā, jo 23. jūnijs gadā ir tikai viens un pārbīdīt to nekur nevar. Priecīgus Jāņus!

Līgojam Madonā
Madonas estrādē 23.VI plkst. 21
Koncerta videoieraksts LNT ēterā 26.VI
Biļetes Biļešu paradīzes tīklā EUR 5–7 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja