Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +3 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Eņģeļu koris un tīģeriene Ūte Lempere

Kabarē pasauli varētu sadalīt divās daļās: Ūte Lempere un visi pārējie. Šādi laikraksts Chicago Tribune vēstures kontekstā redz Ņujorkā dzīvojošo vācu dziedātāju Ūti Lemperi. Pasaulslavenās dziedātājas, Moljēra un Lorensa Olivjē prēmiju laureātes balsi salīdzina gan ar eņģeļu kori, gan tīģera rūkšanu, un viņa ir viena no daudzpusīgākajām mūsdienu māksliniecēm.

Uz Rīgu viņas koncertu maršruts ved pirmoreiz pēc Hermaņa Brauna fonda ielūguma. Operā 18. decembrī plkst. 19 māksliniece cels priekšā savu jaunāko programmu Last Tango in Berlin/Pēdējais tango Berlīnē, kurā atskaņos Kurta Veila, Astora Pjacollas, Frīdriha Hollendera, Žaka Brela un citu pazīstamu autoru tango. Šī programma ir krāšņs ceļojums tango un mīlas vēsturē - stāsti par kaisli un šķiršanos Buenosairesā, Berlīnē, Parīzē un Ņujorkā.

Ūte Lempere lieliski jūtas gan Kurta Veila skaņdarbu vitālajā sociālajā ironijā, gan franču šansonu jutekliskajā smeldzē, gan Marlēnas Dītrihas un Edītes Piafas repertuāra dziesmās. Viņa ir izcila kino un mūziklu aktrise: bieži uzstājas Brodvejā, Parīzē un Londonas Vestendā, filmējusies Pjēra Granjē-Defēra filmā Austriete, Pītera Grīneveja Prospero grāmatās, Ivana Dihovičnija Caurbirā (kopā ar Sergeju Makovecki un Aleksandru Fekļistovu), Roberta Oltmena Pret-aᅠ-Porter). Kā dejotāja sadarbojusies ar Morisu Bežāru un Pīnu Baušu. Turklāt viņa aizraujas ar glezniecību (tā bija redzama izstādēs Parīzē un Hamburgā), publicistiku (izdevumos Liberation, Die Welt un The Guardian). Viņa paspējusi par sevi uzrakstīt grāmatu un būt māte četriem bērniem. Vācijai viņa esot par talantīgu. Patiešām - tagad māksliniece dzīvo Ņujorkā.

Piedzimusi Minsteres baņķiera un operdziedātājas ģimenē, nākamā dziedātāja un aktrise jau kopš agras bērnības mācījās spēlēt klavieres, dziedāt un dejot. Agri izjutusi skatuves valdzinājumu, viņa studēja Zalcburgā un Berlīnē, pabeidza arī Dejas skolu Ķelnē un Maksa Reinharta Drāmas skolu Vīnē, strādāja Štutgartes Pilsētas teātrī. Pēc 1983. gada debijas Endrū Loida Vebera mūziklā Kaķi Vīnē bija veikums Džona Kandera mūziklā Kabarē Vācijā un Francijā, kas atnesa Moljēra prēmiju (nominācijā Labākā mūzikla aktrise). Pievērsusies solodziedāšanai, viņa Ņujorkā sniedza Kurta Veila dzīvei un daiļradei veltītu programmu. Šis šovs pavēra ceļu uz ievērojamākajām pasaules skatuvēm, pat uz Milānas operu La Scala, Sidnejas operu un Kenedija centru Vašingtonā.

Lorensa Olivjē prēmiju dziedātāja saņēma 1997. gadā nominācijā Labākā mūzikla aktrise par Velmas lomas atveidojumu Roba Māršala mūziklā Čikāga Londonas teātrī Adelphi. Nākamajā sezonā mūziklu jau rādīja Brodvejā, 1999. gadā - arī Lasvegasā kopā ar leģendāro Čitu Rivēru. Ū. Lempere ieskaņojusi trīsdesmit deviņus albumus (firmās Decca, Universal Classics) - līdzās mūziklu, kabarē, šansonu un vēsturisko kinodīvu repertuāram arī britu kulta komponista Maikla Naimena darbus, krievu tautasdziesmas, ebreju dziesmas jidišā un pašas sacerētas dziesmas ar savu dzeju.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Lielās cerības

Ik gadu mēs gaidām brīnumu – kādas Latvijā tapušas filmas iekļaušanu oficiālajā Kannu kinofestivāla skatē. Jo kaut kad taču tam ir jānotiek, par spīti visam!

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja