Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +12 °C
Daļēji apmācies
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts

Ērģeles dialogā ar saksofonu, čellu, cilvēka balsi un elektroniku

Šodien Rīgas Domā – meditatīvs Edgara Raginska mūzikas koncerts

Rīgas Doms ir mainījies ne tikai no ārpuses. Saturiski tas tiek piepildīts ar oriģināliem projektiem, un sen vairs patiesībai neatbilst viedoklis, ka turp dodas tikai tūristi. Komponists, radio un TV kultūras žurnālists Edgars Raginskis, kura mūzikas autorkoncerts Satikšanās. Ērģeles. Meditācija šodien, 1. decembrī, plkst.19 tiek pirmatskaņots Rīgas Domā, tā arī jautā – kad es pēdējo reizi tur esmu bijusi uz kādu koncertu?

"Manas ieceres kodols ir mīlestība pret ērģelēm kā instrumentu un cieņa pret baznīcām kā kultūrvēsturisko mantojumu," koncerta Satikšanās. Ērģeles. Meditācija ideju skaidro E.Raginskis. Ziemassvētku gaidīšanas laikā majestātiskajā Rīgas Domā pirmatskaņojumus piedzīvos pieci viņa skaņdarbi, kuros ar ērģelēm dialogus veidos saksofons, čells, cilvēka balss un smalki niansēta elektronika. Skaņdarbi ir veltījumi Rīgas Domam un četriem Latvijas vēsturisko novadu dievnamiem - Bauskas Svētā Gara evaņģēliski luteriskajai baznīcai, Kuldīgas Svētās Annas evaņģēliski luteriskajai baznīcai, Rubenes luterāņu baznīcai un Viļakas Vissvētākās Jēzus Sirds Romas katoļu baznīcai. "Ērģeles ir baznīcas balss. Un katrā dievnamā tā ir atšķirīga. Bet problēma ir tā, ka daudzi instrumenti ir tehniski sliktā stāvoklī un to uzturēšana un remonts ir dārgi pasākumi. Arī labu meistaru ir tikai pāris visā Latvijā," stāsta E.Raginskis. 

Garīgās apceres dimensiju šīvakara koncertam piešķirs īpaši veidota gaismu partitūra, savukārt Bauskas, Kuldīgas, Rubenes un Viļakas dievnamu vidi un emocionālo gaisotni uzburs šajās baznīcās filmētās videoprojekcijas. Ar Rīgas Doma vēsturiskajām ērģelēm, ko spēlēs vairāku starptautisku konkursu laureāte Liene Andreta Kalnciema, muzikāli meditatīvus dialogus veidos baritona saksofonists Arvīds Kazlausks, čellists Kārlis Klotiņš un etnodziedātāja Biruta Ozoliņa, savukārt par skanisku iejušanos godā celto dievnamu atmosfērā gādās elektroniskās mūzikas hameleons, Berlīnes ierakstu nama ad noiseam pārstāvētais mākslinieks Oyaarss.

"Pirmo reizi manā radošajā biogrāfijā ir šāds projekts, kad tiek apvienotas videoprojekcijas ar gaismu un skaņu, lai izveidotu maksimāli interesantu un pārdomas rosinošu kopiespaidu," stāsta E.Raginskis. Komponists domājis tālāk, jo šis koncerts ir kā pirmais solis veltījumam Latvijas Valsts simtgadei. "Rakstot skaņdarbus baznīcām, gribēju parādīt, cik ārkārtīgi bagāts kultūras mantojums ir ārpus Rīgas. Protams, Rīga kā metropole ir ārkārtīgi skaista, bet mēs nebūtu nekas, ja nebūtu mazo pilsētiņu ar savu burvību." Līdz valsts simtgadei vēl trīs gadi, vai būs vēl citi koncerti? "Līdzīgi noteikti nē!" atbild E.Raginskis. "Man patīk izaicinājumi. Noteikti plānošu kaut ko saistībā ar ērģelēm un cilvēka balsi. Man liekas, ka ar etnodziedātāju Birutu Ozoliņu varētu veidot kādu kopīgu programmu."

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja