Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 16. maijs
Edijs, Edvīns

J. Vītola vokālie dārgakmeņi

Pēc 11 gadu pārtraukuma atjaunotais Jāzepa Vītola 4. Starptautiskais vokālistu konkurss šonedēļ, līdz 19. jūnijam, pulcē desmit valstu 26 jaunos solistus, kurus - asociatīvā sasaistē ar J. Vītola svītu Dārgakmeņi - dēvē par dārgakmeņiem.

Pēc ierakstu atlases sacensībā piedalīsies 26 jaunie akadēmiskās mūzikas solisti no Armēnijas, Baltkrievijas, Dienvidkorejas, Krievijas, Latvijas, Lietuvas, Norvēģijas, Polijas, Ukrainas un Vācijas - 11 soprānu, 4 mecosoprāni, 5 baritoni, 4 tenori un 2 basi. Viskuplāk pārstāvēta ir Armēnija - deviņi dziedātāji! Septiņu Latvijas mākslinieku vidū ir arī tādi, kuri jau apliecina sevi uz Operas un operetes izrāžu skatuves - baritoni Kalvis Kalniņš un Rihards Millers, soprāni Marlēna Keine, Laura Teivāne un Jūlija Vasiļjeva. Mūsu pasaulslavenais latviešu opersoprāns Maija Kovaļevska vadīs starptautisko žūriju, kuras rota ir slavenais lietuviešu bass Vladimirs Prudņikovs, Eiropas vokālo pedagogu asociācijas prezidente Outi Kehkenena un Nikolass Peins - lielākās Eiropas operu asociācijas Opera Europa vadītājs, bijušais Londonas Koventgārdena un Anglijas Nacionālās operas direktors ar lielu pieredzi starptautisko konkursu žūrijās: Neue Stimmen, Belvederas, BBC Cardiff singers konkursā. Noslēgumkoncertā, kas notiks Latvijas Nacionālajā operā 19. jūnijā (LNO), finālisti uzstāsies kopā ar LNO orķestri diriģenta Mārtiņa Ozoliņa vadībā. Vienlaikus ar konkursu Rīgā notiks arī Eiropas Vokālo pedagogu asociācijas kongress Eurovox 2015.

"Konkurss ir iespēja sevi parādīt un salīdzināt. Mēs dzīvojam iluzorā pieņēmumu un priekšstatu pasaulē, bet brīdī, kad tiekam salīdzināti, izjūtam realitāti visspilgtāk," konkursa nozīmi uzsvēra J. Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas (JVLMA) Vokālās katedras vadītāja un žūrijas locekle Zigrīda Krīgere. Pirmais Starptautiskais Vītola konkurss notika 1995. gadā un sākās ļoti veiksmīgi, diemžēl valstī iestājās ekonomiskā krīze, un vokālistu konkursiem turpmāk līdzekļu pietrūka. Ticis teikts, ka ir jāpaciešas, un tā kopš 2004. gada konkursa gaidīts jau 11 gadu. "Pirms četriem gadiem, kad ienācu Mūzikas akadēmijā Vokālās katedras vadītājas statusā, viens no pirmajiem jautājumiem bija par J. Vītola vokālistu konkursa atjaunošanu. Mums gribējās, lai šis konkurss dotu iespēju piedalīties spilgtiem, profesionāli stabiliem māksliniekiem, tāpēc nedaudz paaugstinājām dalībnieku vecuma robežu: līdz 33 g. sievietēm un līdz 35 g. vīriešiem. Pieteicās 66 pretendenti, un bija grūti veikt atlasi, jo vismaz 30 būtu pelnījuši piedalīties," norādīja Z. Krīgere. Konkursa prasības ir ļoti augstas un ļoti plašā stilu un žanru amplitūdā no baroka līdz mūsdienu mūzikai, no operas līdz solo dziesmām dažādās valodās, obligāta arī J. Vītola dziesma. To rīko JVLMA sadarbībā ar Latvijas Nacionālo operu. Balvu fondu - 10 000 eiro - sedz Borisa un Ināras Teterevu fonds.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja