Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis

Ja tas izklausās bītliski, lai tā būtu!

Pola Makartnija jaunā soloalbuma McCartney III dziesmas ir dzimušas spontāni, kad, sākoties pandēmijai, mūziķis kopā ar ģimeni bija izolējies savā lauku saimniecībā Saseksā

Piektdien, 18. decembrī, Pols Makartnijs laida klajā albumu McCartney III, kas noslēdz pirms piecdesmit gadiem iesākto mājas apstākļos tapušo soloierakstu triloģiju: pirmā daļa McCartney ieraudzīja dienasgaismu 1970. gadā (leģendārā mūziķa pirmais soloalbums iznāca, kad bija skaidrs, ka The Beatles drīz izjuks), otrā daļa McCartney II – 1980. gadā (neilgi pirms Pola Makartnija grupas Wings pastāvēšanas beigām). 

Kritiķi pret šiem darbiem savulaik ir izturējušies skeptiski un pat noraidoši, bet ar laiku attieksme pret tiem ir kardināli mainījusies – šajos albumos, kuri nu jau sen tiek atzīti par klasiku, bijušais The Beatles dalībnieks ir brīvi ļāvies eksperimentiem, nezaudējot savu melodisko izjūtu. McCartney nereti tiek dēvēts par alternatīvā roka priekšvēstnesi, savukārt McCartney II, kurā dominē sintezatoru skaņa, vismaz par divdesmit gadiem ir apsteidzis tādu žanru kā guļamistabas elektroniskā popmūzika. 

Triloģijas albumos Pols Makartnijs ir ne tikai visu dziesmu autors un producents, bet arī visus instrumentus ir iespēlējis pats. "Viesistabā uzstādījis četrceliņu Studer magnetofonu un pēc kārtas spēlēdams ģitāru, basģitāru, bungas un klavieres, viņš radīja klusināti vienkāršu un intīmi sirsnīgu mūziku – mājas un ģimenes dzīves dienišķo prieciņu slavinājumu," par Pola Makartnija pirmo soloalbumu McCartney grāmatā 101 mūzikas albums vērtīgai kolekcijai raksta Klāss Vāvere.

Viss, kas ienāk prātā

Jaunā albuma McCartney III vienpadsmit kompozīciju sers Pols ir ierakstījis karantīnas laikā savā studijā Saseksā. Šis ir Pola Makartnija astoņpadsmitais soloalbums, viņa iepriekšējais ieraksts Egypt Station iznāca 2018. gadā. Pols Makartnijs nebija plānojis izdot albumu 2020. gadā. Jaunās dziesmas piedzima spontāni, kad mūziķis kopā ar ģimeni bija izolējies savā lauku saimniecībā Saseksā. Lokdaunu sers Pols dēvē par "rokdaunu". Kopš marta viņš ik dienu vienatnē strādāja studijā. Pols Makartnijs stāsta: "Man bija jāieraksta nedaudz kinomūzikas, un pamazām tā pārtapa par dziesmu. Es nodomāju: kas man būtu jādara tālāk? Gadu gaitā man bija sakrājušās nepabeigtas skices, kurām nevarēju pievērsties laika trūkuma dēļ. Katru dienu sāku ieraksta procesu, izmantojot to instrumentu, kuru spēlējot biju sacerējis šo konkrēto dziesmu. Galvenokārt tā bija ģitāra un klavieres. Pēc tam pievienoju citus instrumentus – basģitāru, bungas un tā tālāk. Tas viss bija jautri, jo man šķita, ka radu mūziku pats sev, nevis kaut ko tādu, kam būtu praktisks pielietojums un kāds virsuzdevums. Varēju darīt visu, kas ienāk prātā. Man nebija ne jausmas, ka galu galā no tā sanāks albums."  

Ierakstā daļēji tika izmantots aprīkojums no Skotijas studijas Rude Studio, kurā 70. gadu sākumā strādāja grupa Wings. Pola Makartnija cienītājiem allaž ir svarīgi zināt, kādus instrumentus katrā ierakstā spēlē elks: piemēram, jaunajā albumā viņš spēlē basģitāru, kura savulaik piederējusi Elvisa Preslija trio agrīnā sastāva dalībniekam, rokenrola pionierim Bilam Blekam. McCartney III var dzirdēt arī paša Pola Makartnija ikonisko basģitāru Höfner, kurai ir vijoles forma, kā arī melotronu no studijas Abbey Road Studios, kur šis elektromehāniskais taustiņinstruments ticis izmantots The Beatles ierakstos. 

Ieskatu albuma McCartney III tapšanā un Pola Makartnija radošajā procesā sniedz jaunās dziesmas Find My Way videoklips, ko režisējis Romāns Kopola (Frānsisa Forda Kopolas dēls): mūziķi darbībā no visiem iespējamiem leņķiem ir iemūžinājušas 46 kameras – Pols Makartnijs ir redzams spēlējam visus instrumentus. 

 

Septiņdesmit astoņus gadus vecais Pols Makartnijs ir izcilā radošajā formā, un McCartney III ir saņēmis slavinošas atsauksmes. Iepriekšējā albumā Egypt Station Pols Makartnijs dziedāja par pasauli, šajā viņš stāsta par sevi. McCartney III ir dzīvi apliecinošs, enerģisks un daudzveidīgs darbs. Meistars neslēpj, ka noveco, un to var dzirdēt viņa balsī – viņš eksperimentē ar ieraksta tehnoloģijām, veikli savieno dažādus skaņu celiņus, bet savu vokālu mākslīgi neuzlabo. Taču nebrīnieties, ka albuma beigās Pols Makartnijs izklausās jaunāks: plati noslēdzošajā kompozīcijā Winter Bird/When Winter Comes Pols Makartnijs izmantojis 90. gadu sākumā tapušo, līdz šim neizdoto dziesmu, kuru līdzproducējis Džordžs Mārtins un kurai tagad sacerēts jauns ievads. 

"Vienas dziesmas komponēšanas laikā es pēkšņi sajutu – tā skan ļoti bītliski. Pajautāju sev, vai vēlos doties šajā virzienā, jo tas tiešām izklausīsies kā The Beatles. Man bija neliels strīds pašam ar sevi. Beigās es teicu: vienkārši raksti!" atceras Pols Makartnijs. "Man ir jāpieņem šis fakts – tas ir tas, ko es daru, tas ir veids, kā saceru dziesmas. Ja tas izklausās bītliski, lai tā būtu! Let it be!» Tas ir stāsts par jaunā albuma skaņdarba Seize the Day tapšanu. 

Kauliņi krīt

Albuma iznākšanu ieskandināja oriģināla reklāmas kampaņa: divpadsmit pilsētās – Londonā, Losandželosā, Mehiko, Sidnejā, Toronto, Berlīnē, Ņujorkā, Tokijā, Čikāgā, Parīzē, Riodežaneiro un, protams, Liverpūlē – decembra sākumā parādījās plakāti, kuros tika atklāti McCartney III skaņdarbu nosaukumi, partitūras un teksta fragmenti. Šādā veidā Pols Makartnijs aicināja mūziķus un fanus no visas pasaules interpretēt viņa kompozīcijas un iesūtīt kaverversijas (tajā brīdī paša autora ierakstītās dziesmas vēl nebija pieejamas). Ar kampaņas gaitu var iepazīties mākslinieka sociālajos tīklos un īpaši izveidotā mājaslapā (12days.mccartneyiii.com). 

McCartney III vizuālais simbols ir spēļu kauliņi. Albuma vāka dizainu un burtveidolu radījis viens no ievērojamākajiem mūsdienu amerikāņu māksliniekiem Eds Rušejs. Divu pirmo triloģijas albumu vākus rotā Pola Makartnija toreizējās sievas Lindas Makartnijas uzņemtās fotogrāfijas (viņa bija fotogrāfe, mūziķe un aktīviste), savukārt albuma McCartney III noformējumā izmantoti Pola un Lindas meitas Mērijas Makartnijas radītie fotoattēli.

Interesanti, ka 18. decembrī vienlaikus ar Pola Makartnija albumu ir iznākusi arī The Beatles bundzinieka astoņdesmit gadu vecā Ringo Stāra jaunā dziesma Here’s to the Nights, kurā viesvokālistu statusā ir piedalījušies Pols Makartnijs, Šerila Krova, Lenijs Kravics, Deivs Grols un citas zvaigznes. Nākamā gada martā Ringo Stārs izdos piecu dziesmu minialbumu Zoom In, kas ticis ierakstīts, izmantojot platformu Zoom. Ringo Stārs uzsver, ka Pols Makartnijs ir labākais basists, ar kādu viņš jebkad ir sadarbojies: "Apkārt ir diezgan daudz labu mūziķu, taču nepazīstu nevienu, kam būtu tāds melodista talants kā viņam." 

Informācija: paulmccartney.com

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja