Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +7 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Joņeva gars, AC/DC spars un liekais svars

Reizēm latviešu vārdi, atmetot mīkstinājuma un garuma zīmes, ir viegli piemērojami starptautiskajiem standartiem un joprojām skan labi. Jo, lai ātri un vairākas reizes izrunātu vārdus "Klaņģu kalns", būs jāiziet runas mākslas nodarbību kurss, citādi tur mēli un lūpas var izmežģīt tāpat kā no "šaursliežu dzelzceļa".

Par Klaņģu kalnu sauc vietu Ķekavas pagastā, kur pirms vairākiem gadiem notikuši repera Ozola rīkotie hiphopa festivāli un nu jau ceturto gadu tur mājo rokfestivāls Klang!, kas šogad norisināsies no 22. līdz 24. jūlijam. Vācu valodā tas nozīmē "akustisks", kaut šī vārda mūsdienu izpratnē akustiska tur nekā nav - ģitāras ir pārsvarā elektriskās un skan skaļi, tāpat kā balsis, jo tas ir rokmūzikas festivāls. Pat galvenie atbalstītāji piemeklēti tādi, lai abas skatuves nebūtu jāsauc kaut kādos neatbilstošos vārdos - viena ir Radio SWH Rock skatuve, otra - Jack Daniel's, kas pašlaik, pusgadu pēc Motorhead līdera Lemija Kilmistera aiziešanas aizsaulē, ir ne vien reklāma, bet netiešā veidā arī atgādinājums, ka tieši ar šo viskija marku roka leģenda visvairāk mīlēja bendēt savas iekšas, bet tik un tā sasniedza septiņdesmit gadu vecumu.

Pievaldi acis!

Festivāla pirmajā dienā spēlēs melodiskā nāves metāla grupa no Somijas Insomnium, Liblikas no Igaunijas un Latvijas grupas Pienvedēja piedzīvojumi, Rūsa, Harta, Bloody Heels, Deodium, Velnezers, Mayla.

Vērts uzsvērt, ka atšķirībā no citiem festivāliem šogad ASV daudz koncertējušās latviešu metāla grupas Relicseed līdera Edgara Rakovska organizētajā Klang! valdošais spēks ir mūzika, jo tas nav pārāk apaudzis ar visādu blakus aktivitāšu iespējām (kino, amatniecība, sports utt.), ja neskaita populārās Jāņa Joņeva grāmatas Jelgava 94 dramatizējumu, bet arī tas, tāpat kā pirmavots, protams, ir mūzikas gana piesātināts - izrādē spēlē Jelgavas grupa Darrva. No festivāla otrajā dienā - 23. jūlijā - visiem klātesošajiem rokmūzikas faniem būs iespēja pārliecināties, vai šī izrāde jāskatās atvērtām vai aizvērtām acīm, kā to pirmizrādē esot darījis pats autors - vismaz tā vēstī aculiecinieki.

Kamēr vēl īstos AC/DC Latvijā neesam sagaidījuši, otrās dienas Klang! programmā zem viņu nosaukuma ar trekniem burtiem seko mazāks paskaidrojums tribute.lt - Lietuvā slavenu grupu kaverversiju kustība plaukst un zeļ - pāris reižu Latvijā redzētais leišu kolektīvs, kas spēlēja The Doors dziesmas, patiešām darīja to ļoti tuvu oriģinālam, un jādomā, ka aizvērtām acīm arī AC/DC izklausīsies tikpat īsti kā Līvi ar Jāni Buķeli, kurš dzied viens pret vienu Aivara Brīzes balsī.

Velc īstās štātes

Vēl vieni festivāla ārzemju viesi ir Shadow Host no Krievijas - power/thrash metal grupa ar diezgan senu vēsturi - tā radusies jau 1993. gadā. Otrās dienas latviešu roka sastāvs ir lielisks - Inokentijs Mārpls, Laime pilnīga, Omerta, Preternatural un Pūķa gars, pankgrupas Morālā ateja un Tanku dūre, kā arī The Factor, Chained Bride, Art of Keeping Secrets un Klang! konkursa uzvarētāji Saintorment.

Un tad, mostoties festivāla noslēgumā svētdienā, pēkšņi atskanēs optimisma pilna Dueta Sandra dziesma: "Liekais svars, liekais svars / Tādi esam vesels bars / Liekais svars, Liekais svars / Lai tik miesā vesels gars…" Bet ar šo gan, lūdzu, uzmanīgi! Runā, ka Dueta Sandra priekšnesums stimulējot visvisādu grādīgu dzērienu lietošanas kāri, kas parasti nodrošina ballītes turpinājumu, bet pēc svētdienas ātri vien var pienākt pirmdiena, kad dubļainie festivāla zābaki un sagurušās sejas būs jāatstāj mājās, lai atgrieztos birojos, bankās un veikalos atkal sapucēti savos darba kombinezonos, halātos vai uzvalkos, tīri un svaigi, un arī par to noteikti skanēs dziesma festivāla pēdējā koncertā: "Katru dienu tev tik prātā darbs, darbs, darbs…" Nāks jauna nedēļas nogale ar citiem festivāliem - šovasar vēl priekšā Summer Sound, Laba daba, Fontaine Festival un Rokfilmu festivāls.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja