Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Lai 2020. gads kā Vīnes valsis!

Andris Nelsons diriģēs prestižo Vīnes filharmoniķu Jaungada koncertu.

Es biju ļoti pagodināts un, protams, ļoti satraukts. Un piekritu nekavējoties – diriģenta Andra Nelsona reakciju, saņemot uzaicinājumu diriģēt prestižo un senām tradīcijām apvīto Vīnes filharmoniķu Jaungada koncertu, 23. decembrī citē laikraksts New York Times. Diriģents Andris Nelsons ir viens no vairāk pieprasītajiem mūzikas profesionāļiem pasaulē. Viņam ir tikai 41 gads un galvu reibinoši profesionālie panākumi pasaules mūzikas dzīvē. Kopš 2014. gada Nelsons ir Bostonas Simfoniskā orķestra muzikālais vadītājs. Ar īpašu inaugurācijas festivālu 2018. gada februārī sākās arī diriģenta gaitas pie Leipcigas Gewandhaus orķestra kapelmeistara – mākslinieciskā vadītāja – pults. Ar Vīnes filharmoniķiem Andris Nelsons sadarbojas kopš 2010. gada. Regulāri diriģē orķestra koncertus Vīnes Mūzikas biedrības Zelta zālē un Zalcburgas festivālā, kā arī ārzemju turnejās Eiropā, Āzijā un ASV.

Andra Nelsona pēdējo gadu panākumus cildina gan vairākkārt saņemtās Grammy balvas, gan atkārtoti piešķirtās Lielās Mūzikas balvas un Triju Zvaigžņu ordenis. Aicinājums diriģēt prestižo ikgadējo Vīnes filharmoniķu Jaungada koncertu Vīnē ir jauns pakāpiens viņa muzikālajā ceļā. Koncerta programmā tiks iekļauti 2020. gadam aktuāli skaņdarbi. Tā, piemēram, tiks atzīmēts Vīnes koncertzāles Musikveieren 150. jubilejas gads un Ludviga van Bēthovena 250. jubilejas gads. Koncertā izskanēs Jozefa, Johana un Edvarda Štrausu mūzika, Franca fon Supes, Ludviga van Bēthovena un citu klasiķu skaņdarbi.

Vīnes filharmoniķu Jaungada koncerts tiek rīkots kopš 1939. gada, un tajā tradicionāli izskan Johana Štrausa un viņa laikabiedru mūzika. Koncerts tiešraidē skatāms vairāk nekā 90 pasaules valstīs. Koncerta valdzinājumam sekos apmēram 40 miljonu liela starptautiskā publika. Iepriekšējos gados pie orķestra diriģenta pults stājušies Kristiāns Tīlemanis, Rikardo Muti, Mariss Jansons, Gustavo Dudamels, Zubins Meta, Francis Velzers-Mests, Daniels Barenboims u. c.

Par godu Ludviga van Bēthovena 250 gadu jubilejai Nelsons kopā ar Vīnes filharmoniķiem 2020. gadā izpildīs visas Bēthovena simfonijas koncertos Vīnē un ārzemēs. Taps arī Bēthovena simfoniju ieraksts, ko izdos kompānija Deutsche Grammophon.

Latvijas televīzijā Vīnes filharmoniķu Jaungada koncerts būs skatāms 2020. gada 1. janvārī plkst. 12.15. Pirms tam plkst. 11.40 LTV1 demonstrēs režisores Karmenas Belaškas Vācijas un Latvijas kopražojuma dokumentālo filmu Andris Nelsons. Tikai mūzika. Dokumentālā filma aptvers notikumus no Nelsona darbības sākumiem Rīgā. Vēl būdams trompetists, Nelsons mērķtiecīgi virzījās uz diriģenta pozīciju, kļūdams par Latvijas Nacionālās operas un baleta galveno diriģentu 24 gadu vecumā.

Tam sekoja darbs ar Vācijas Ziemeļrietumu filharmonijas orķestri Herfordā un Birmingemas Simfonisko orķestri. Kopš 2014. gada Andris Nelsons ir Bostonas Simfoniskā orķestra muzikālais direktors un ASV austrumu krastā jūtas kā mājās. Leipcigā Nelsons ir kļuvis par radošo sekotāju ilgajām un izkoptajām tradīcijām, kur viņa priekšteči bijuši Fēlikss Mendelszons, Arturs Nikišs, Bruno Volters un citi.

Filmā ietverti mēģinājumu procesi no Leipcigas un Bostonas, ekskluzīvi koncertu fragmenti, viesošanās Rīgā, aizskatuves stāsti, arhīva materiāli, intervijas ar mūziķiem no Leipcigas un Bostonas muzikālajiem kolektīviem, kā arī Nelsona ilggadējiem kolēģiem starptautiskajā arēnā. Dokumentālā filma tapusi, sadarbojoties Latvijas Televīzijai ar Vācijas studiju Accentus, kas specializējas kultūras filmu veidošanā. Filmā iekļauti arī komponista Artura Maskata un muzikoloģes Gundas Vaivodes stāsti par Andra Nelsona diriģenta gaitām to pašā aizsākumā. Filmēšanā Rīgā kopā ar filmas vācu režisori Karmenu Belašku piedalījies LTV operators Uvis Burjāns, skaņu režisore Irita Skurule, gaismu operators Bruno Šļapņa un kultūras raidījumu redakcijas vadītāja Ieva Rozentāle.

"Mans sapnis ir piepildījies," ekspresintervijā The New York Times pirms Vīnes filharmoniķu Jaungada koncerta atzīstas Andris Nelsons.

Top komentāri

Labais
L
Izjusti, romantiski, atraktīvi, gaumīgi... Lepojamies ar savējiem, ar latviešiem! Iedesmas pilnu visiem mūziķiem Jauno Gadu Tikpat dzirkstošu kā šis Vīnes Jaungada koncerts!
Lūdzu!
L
Velna māte allaž ir ļoti rakstoša persona, jo sava būtība ir jāapliecina un liktenis jāizpauž. Un nebūtu tās āža kājas, kas uz kopējā fona tik ĻOTI eleganti un pieklājīgi izceļas, rakstīt vērts vispār nemaz nebūtu.
Itamars Toledano
Lai gan velna māte ir visas zemes maucības CILTSMĀTE, un maucība viņai ir iedzimta un pati par sevi saprotama (jo - viņas būtība un saturs), viņa vārdu ''mauka'' NEKAD nepielieto, jo viņai šis vārds ļoti nepieklājīgs un netikls rādās.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

VIDEO: Grupa Tumsa laiž klajā dziesmu Nemiera kaijas

Grupa Tumsa laiž klajā dziesmu Nemiera kaijas no rudenī gaidāmā studijas albuma, kas tās raibajā vēsturē būs jau septītais. Kompozīcijas autori ir grupas dibinātājs, kopš 1991. gada arī nemainīgs t...

Izdots rakstu krājums Dekoloniālās ekoloģijas

Latvijas Laikmetīgās mākslas centrs (LCCA) izdod rakstu krājumu Dekoloniālās ekoloģijas, kurā apkopoti mākslinieciski pētījumi par šodien kritiskiem ekoloģijas un sociālpolitisko pārmaiņu jautā...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja