Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +22 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

LNSO koncertēs Viļņā, Rīgā un Tallinā

Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris (LNSO) Baltijas simfoniskā festivāla koncertiem sagatavojis īpašu programmu, ar ko priecēs Latvijas klausītājus šī gada 8. aprīlī plkst. 19 Lielajā ģildē, savukārt 7. aprīlī uzstāsies Viļņas Kongresu zālē un 9. aprīlī Tallinas koncertzālē Estonia, informēja LNSO pārstāve Dagnija Dižbite-Svarinska.

LNSO savā festivāla koncertprogrammā iekļāvis trīs nozīmīgus klasiskās mūzikas milžus ar simfonisku vērienu. Koncertā skanēs Pētera Vaska latviskā kompozīcija Lauda, Ludviga van Bēthovena vitālais Vijolkoncerts un Dmitrija Šostakoviča enerģiskā Pirmā simfonija.  

8. aprīļa vakarā, koncerta sākumā atskaņojot Pētera Vaska kompozīciju Lauda, LNSO sveiks komponistu 70. dzimšanas dienā. Šī darba iecere radusies Krišjāņa Barona 150. jubilejas gadā, kura norises daudzi atcerēsies saistībā ar trešās atmodas manifestācijām. Mūzikas vēsturniece Ingrīda Zemzare par šo laiku saka – "tauta un dziesma pēkšņi it kā atguva savu kādreizējo nedalāmību". Un skaņdarba anotācijā turpina: "Lauda – kā slavinājums, kā augsta dziesma – nevis lietojamā, sadzīves likstas remdējošā, bet kaut kur apziņas dzīlēs vienmēr klātesošā dziedātspēja, vajadzība, kas jāsaglabā kā kredo".

Ludvigs van Bēthovens komponēja Vijolkoncertu pēc austriešu vijolnieka un diriģenta Franča Klementa pasūtinājuma 1806. gadā. Tā paša gada maijā, pēc dažu avotu ziņām, notikusi Bēthovena slepenā saderināšanās ar Terēzi Brunsviku (kāzu gan nebija), un ir uzskats, ka Vijolkoncertā saklausāms mīlaspilna komponista laimīgums. Solo spēlēs Eva Bindere – viena no Latvijas spožākajām vijolniecēm, soliste, kamermūziķe, orķestra koncertmeistare. Beidzamajos gados regulāri uzstājas ar Londonas Karaliskās Mūzikas koledžas profesora Jurija Žisļina vadīto orķestri Krievijas virtuozi. Kopš 2012. gada Eva ir arī koncertmeistara vietniece Oksfordas filharmoniskajā orķestrī, kur rezidējošais mākslinieks ir Maksims Vengerovs.

Koncerta otrajā daļā – Dmitrijs Šostakovičs un viņa Pirmā simfonija. Tā pabeigta 19 gadu vecumā kā konservatorijas absolvēšanas diplomdarbs, un kopš tās pirmatskaņojuma pagājuši gandrīz 90 gadi – publikas priekšā šis ļoti jauna cilvēka apbrīnojami talantīgi uzrakstītais meistardarbs pirmoreiz tika celts 1926. gada 12. maijā. Simfoniju klausīties ir aizraujoši – tā ir dzīvīga, mazliet dauzonīga, vietumis traģiska un citviet ļoti skaista.

Baltijas simfoniskais festivāls ir triju Baltijas valstu vadošo simfonisko orķestru kopīga iniciatīva, kuras būtība – visi trīs orķestri uzstājas visu triju Baltijas valstu galvaspilsētās, ļaujot klausītājiem apjaust, kāds ir Baltijas valstu simfoniskais apvārsnis un kāda ir aktuālā situācija simfoniskās mūzikas jomā. 

No Igaunijas puses festivālā piedalās Igaunijas Valsts simfoniskais orķestris galvenā diriģenta Nēmes Jervi vadībā. No Latvijas puses – Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris galvenā diriģenta Andra Pogas vadībā. No Lietuvas – Lietuvas Valsts simfoniskais orķestris galvenā diriģenta Gintara Rinkēviča vadībā.

LNSO tradicionālajās Pirmskoncerta sarunās orķestra galvenais redaktors Orests Silabriedis sarunāsies ar komponistu Pēteri Vasku. Tēmu lokā - simfoniskais orķestris kā organisms, latviešu tradicionālā mūzika, putni, tumsa un gaisma. Saruna ar Pēteri Vasku - 8. aprīlī Lielās ģildes Baltajā zālē plkst. 18.

Sekojot daudzu citu nozīmīgu Eiropas kultūras institūciju praksei, kopš šīs sezonas LNSO dāvā iespēju jauniešiem un studentiem, uzrādot personu apliecinošu dokumentu, stundu pirms LNSO vakara koncertiem iegādāties neizpirktās biļetes par īpaši draudzīgu cenu – viena biļete maksās 5 eiro.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja