Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +13 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 11. oktobris
Silva, Monta, Tince

Maigs kā smilšpapīrs. Džo Kokers (20.05.1944.-22.12.2014.)

Aizgājis mūžībā vēl viens klasiķis, rokenrola un hipiju revolūcijas – leģendārā 1969. gada Vudstokas festivāla - liecinieks un dalībnieks, kurš izbraukājis Ameriku un Eiropu krustu šķērsu kopā ar Džimiju Hendriksu un Dženisu Džoplinu, kuriem bija lemts aiziet vairāk nekā četrus gadu desmitus ātrāk.

"Tajos - sešdesmitajos - gados es patiešām nespēju iedomāties, ka redzēšu 2000. gadu. Tagad es izjūtu baudu dziedāt uz skatuves vairāk nekā jebkad agrāk," Kokers rakstīja 2003. gadā izdotās sev veltītās grāmatas Joe Cocker. The Authorised Biography by J.P.Bean priekšvārdā. Tobrīd viņam vēl bija priekšā desmit aktīvas koncertēšanas gadi, priecējot savus cienītājus arī Latvijā, Mežaparka estrādē. Diemžēl pēdējā tikšanās, kas bija paredzēta 2010. gadā, organizatorisku problēmu dēļ tika atcelta.

Tieši Vudstokas festivālā 1969. gadā Kokers triumfēja ar The Beatles dziesmu With a Little Help from My Friends, ar kuru jau pirms tam bija sasniedzis Lielbritānijas pārdotāko singlu topa virsotni. Interesanti, ka šīs dziesmas nosaukums ir kā moto visai viņa karjerai: Kokers rakstījis arī savas dziesmas, bet vislielāko popularitāti izpelnījies ar citu autoru, lielākoties savu draugu, laipni atvēlētajiem sacerējumiem, tieši pateicoties savai īpašajai "smilšaini" piesmakušajai, bet ārkārtīgi spēcīgajai balsij, kurai vai pušu plēšot skaļruņus, viss dziedātāja ķermenis – rokas un kājas nekontrolēti gāja pa gaisu gluži kā vētrā šūpojas resna koka zari gandrīz, bet ne līdz galam, nolūstot.

22. decembrī tie neizturēja un tomēr nolūza. Viņu nopļāva plaušu vēzis – slimība, no kuras mūs brīdina uzraksti uz cigarešu paciņām, un balss, kāda bija Kokeram, protams, katram asociējas ar smēķēšanas izraisīto krekšķi un tādu kā "aizkapa" nebalsi rītā pēc viskija straumju aizskalotas uzdzīves nakts. Kokera balss īpaši fascinēja daiļā dzimuma pārstāves, un tas balstās uz instinktiem – šādas piesmakušas balsis asociējas tiklab ar skarbumu, kā ar neizmērojamu maigumu, alkstot pēc īstas mīlestības brīžos, kad pārņēmis nespēks un nekāds skanīgais un tīrais tenors vai baritons pār lūpām nav izdabūjams.

Rokenrola dzīvesveids mūziķim nebija svešs – narkotikas esot bijušas itin visur, un līdz 1972. gadam viss bijis gludi, bet pēc tam no kritiena bezdibenī viņu atpakaļ parāvusi Pema Beikere – Kokera mūzikas cienītāja, kuru viņš sastapa 1978. gadā un pēc deviņiem gadiem apprecēja. Alikušo kopdzīves daļu, ja neskaita koncertturnejas, pāris pavadīja savā rančo Kolorado štatā, kam dots nosaukums Mad Dog Ranch, atsaucoties uz Kokera klasisko plati Mad Dogs And Englishmen – dzīvojot Amerikā, viņš visu mūžu sirdī palika anglis un runāja ar dzimtajai Šefīldai raksturīgo akcentu. Dziedātājs, kādreizējais ballīšu lauva, nu piekopa visai askētisku dzīvesveidu – makšķerēja un pastaigājās ar saviem suņiem.

Kokers kopš 80. gadiem aktīvi koncertēja, milzīgu jaunu fanu pulku ieguva ar dziesmu You Can Leave Your Hat On, kuras tolaik populārajā MTV bieži rādītajā klipā skatāmas Kimas Beisindžeres striptīza dejas ainas no kulta filmas 9 1/2 nedēļas. Kokers ieguvis Grammy balvu, mūzikas žurnāls Rolling Stone ierindojis viņu simts visu laiku labāko dziedātāju sarakstā. No viņa iedvesmojušies neskaitāmi dziedātāji visā pasaulē, cenšoties dziedāt līdzīgi, un arī mūsu roka leģenda Jānis Grodums savos pēdējos gados kala plānus par soloalbumu Kokera stilā, ko tomēr nerealizēja. Paldies par visu, un nu jāsaka ardievu arī tev, Mr. Džo Koker!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja