Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +12 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Nedēļa Minhauzena Undā kopā ar džezu

Latvijā pirmais džeza festivāls Saulkrasti Jazz svin 20. jubileju

Pirmais džeza mūzikas festivāls Latvijā Saulkrasti Jazz savu divdesmit gadu jubileju svin visu šo nedēļu līdz sestdienai, 22. jūlijam, kopā ar izciliem mūziķiem no Zviedrijas, Vācijas, Austrijas, Polijas, Krievijas, Kotdivuāras, Mozambikas, kā arī džeza mūzikas dzimtenes ASV. Protams, gaidāmas tikšanās arī ar spilgtākajiem mūsu pašu – Latvijas – džeza māksliniekiem un tuvāko kaimiņvalstu Lietuvas un Igaunijas kolēģiem. Satikšanās vieta nav mainīta – tas ir atpūtas komplekss Minhauzena Unda, kur ik vakaru var klausīties trīs dažādu džeza vienību koncertus pēc kārtas: plkst. 19, plkst. 20 un plkst. 21. To vidū ir arī orķestri – Jelgavas bigbends, kas ceturtdien muzicēs kopā ar Kotdivuārā dzimušo dziedātāju Sesilu Vernī (Vācija), diksilends Sapņu komanda, igauņu Trump Conception un Jelgavas džeza orķestris Mirāža, kurš kopā ar Ievu Kerēvicu jau 18. jūlija  vakarā cēla priekšā latviešu oriģinālmūzikas programmu Sapnis. Meistarklašu rezultāti tiks rādīti koncertā sestdien, 22. jūlijā, plkst. 12. Šogad norisināsies arī bundzinieku konkurss Baltic Drummer’s League.

"Pats galvenais – festivālam ir jau 20 gadu, un tie ir izturēti!" saka Saulkrasti Jazz izveidotājs un mākslinieciskais vadītājs Tālis Gžibovskis, viens no Latvijas vadošajiem bundziniekiem un jauno džeza talantu pedagogiem. Lai raksturotu nedēļas piesātinājumu, viņš nosauc dažus skaitļus. Saulkrastos uzstājas 23 mūziķu vienības, jo līdzās 18 koncertiem sešās dienās Minhauzena Undā vēl pieci koncerti notiek Saulkrastu Saules laukumā un mūziķu sastāvi nedublējas. Pieskaitot vēl četras grupas, kuras uzstājas uz Origo skatuves Rīgā, kopskaits ir 27. Iespaidīgi!

Festivāla galvenā zvaigzne ir neprognozējamais džeza ģitāras virtuozs un vokālists Džimijs Dludlu, kurš ar savu mūziķu sastāvu uzstāsies festivāla noslēgumā 22. jūlijā plkst. 21. Dzimtajā Mozambikā 13 gadu vecumā izmēģinājis brālēna ģitāru, viņš apguvis to pats, atdarinot radio dzirdēto. Drīz vien viņš kopā ar brālēnu jau spēlēja vietējās pilsētiņas iedzīvotāju kāzās un citos svētkos, vēlāk izstudēja mūziku Keiptaunas Universitātē, ieguva SAMA balvas (South African Music Awards) un, kļuvis par PolyGram studijas mākslinieku, laidis klajā jau astoņus mūzikas albumus. "Viņš ir ļoti savrups, afrikānisks. Nevar zināt, ko viņam ienāks prātā uzspēlēt," stāsta T. Gžibovskis. Gaidāma arī tikšanās ar slavenajā Bērklija koledžā Bostonā izstudējušo flautisti Ilonu Kudiņu un amerikāņu džeza dīvu Šāronu Klārku, kura muzicēs kopā ar Matiasa Nilsona trio (Zviedrija) un ir Ņujorkā studējošās mūsu jaunās balss Artas Jēkabsones pedagoģe. Drosmīgu hārdroka un džeza apvienojumu sola Heavy Beauty (Igaunija, Lietuva) 19. jūlijā, dinamisku mūzikas eksploziju – pasaulslavenā poļu fusion grupa Walk Away 21. jūlijā.

Sīkāk – www.saulkrastijazz.lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja