Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Pavasari atklās ar satikšanos atkal

Pavasara festivāls Windstream svin savu desmitgadi

Pavasara festivālu Windstream tā desmitajā jubilejas gadā atklās diriģenta Andra Pogas satikšanās ar orķestri Rīga, kura mākslinieciskais vadītājs viņš bija savas diriģenta karjeras sākumā no 2007. līdz 2010. gadam. Arī pats festivāls ir viņa un orķestra direktores, komponistes Ilonas Breģes ideja. Jubilejas festivāla atklāšanas koncerts notiks Lielajā ģildē šovakar, 20. martā, plkst. 19, piedāvājot spožu oriģinālmūzikas programmu. Vēl krāšņāku to darīs solistu – saksofonista Oskara Petrauska un perkusionista Guntara Freiberga – piedalīšanās. Festivāls turpināsies līdz 22. aprīlim, piedāvājot vēl piecus dažādus koncertus.

Kā allaž festivāla uzmanības centrā ir pūtēju orķestris visdažādākajos mūzikas žanros, stilos un izpausmēs. Andris Poga atklāšanas koncertu iecerējis sākt ļoti zīmīgi – ar amerikāņu komponista Kristofera Staničara fanfarām Windstream, kas viņa vadībā simboliski ieskandinājušas arī pašu pirmo šādi nosaukto festivālu pirms desmit gadiem.

"Koncerta programma attīstījās sarunu rezultātā. Orķestra saksofonu grupas koncertmeistars Oskars Petrauskis jau gadiem ik pa laikam man atgādinājis, ka ir tāds amerikāņu komponists Džons Mekī, kura saksofona koncertu viņš pie pirmās izdevības vēlētos nospēlēt. Beidzot sapnis piepildīsies. Tā ir ļoti aizraujoša mūzika," atklāj Andris Poga. Savukārt perkusionists Guntars Freibergs, kurš nominēts 2018. gada Lielajai mūzikas balvai par izcilu darbu ansamblī, būs solists Dženiferas Higdonas Perkusiju koncerta atskaņojumā. Komponiste par šo darbu saņēmusi Grammy balvu, un tas atklāj sitaminstrumentu iespēju daudzveidību. "Programma vispār fokusējas uz sitējiem. Orķestra sitēji ir priekšplānā visos skaņdarbos, sākot ar Higdoni un beidzot ar britu komponista Naidžela Klarka skaņdarbu Samurajs, kurā imitētas japāņu taiko bungas. Pieaicināti arī divi papildu mūziķi – kopā ir seši sitēji un ļoti daudz instrumentu," diriģents apraksta gaidāmo skaņu ainavu. Tajā varēs saklausīt gan samuraju kaujas signālus un kara bungas, gan pirmscīņas rituālus un budistu mūku lūgšanas.

Festivāla turpinājumā orķestra pašreizējā galvenā diriģenta Valda Butāna vadībā Rīgas Domā 25. martā komunistiskā genocīda upuru piemiņai skanēs Ilonas Breģes Rekviēms. 4. aprīlī VEF Kultūras pilī diriģents Kaspars Ādamsons piedāvās muzikāli dzirkstošu programmu Pavasara balsis. Štrauss. Ofenbahs. Fon Supē. Liela intriga ir Luisa Serano Alarkona opusa Marko Polo. Indijas grāmata iestudējums, kura centrā ir rāga (11. aprīlī VEF Kultūras pilī). Lielajā piektdienā, 19. aprīlī, Rīgas Sv. Jāņa baznīcā skanēs Gabriela Forē Rekviēms, bet Otrajās Lieldienās – ģimenisks Lieldienu jampadracis Kultūras pils Ziemeļblāzma dārzā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja