Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Pūtēju orķestris “Rīga” atskaņos simfonisko pasaku “Pēterītis un vilks”

Jaunās skaņās – pārlikumā pūtēju orķestrim izskanēs Sergeja Prokofjeva simfoniskā pasaka “Pēterītis un vilks”. Simfoniskās pasakas izpildījums diriģenta Andra Pogas vadībā trešdien, 21.aprīlī plkst.14 koncertzālē Kronvalda bulvārī 8. noslēgs Profesionālā pūtēju orķestra “Rīga” pirmo izglītojošo koncertu ciklu skolēniem “Nāc, ieklausies orķestrī “Rīga”!” – informēja orķestra  mārketinga speciāliste Daina Švābe.

Stāstniece būs muzikoloģe un publikas iemīļotā koncertu vadītāja Karina Bērziņa. Biļetes maksā tikai vienu latu un ir nopērkamas koncerta vietā, var arī rezervēt pa tālruni 67425218 darbdienās no plkst. 9 līdz plkst. 17.


Simfonisko pasaku “Pēterītis un vilks”, kas tagad ir viens no visā pasaulē pazīstamākajiem un iemīļotākajiem skaņdarbiem bērniem, krievu komponistam Sergejam Prokofjevam 1936.gadā pasūtīja paziņa, bērnu teātra vadītāja Natālija Saca. Viņa lūdza komponistam radīt simfonisko skaņdarbu bērniem, ar kura palīdzību «attīstīt bērnu muzikālo gaumi sākot jau ar pirmajiem skolas gadiem». Šī piedāvājuma ieintriģēts, komponists četrās dienās uzrakstīja simfonisko pasaku “Pēterītis un vilks”, kurai pats izdomāja arī stāstu par drosmīgo Pēterīti, kas asprātīgā veidā, ar draugu palīdzību paglābj Pīli no Vilka.Skaņdarbs vienlaikus ir arī orķestra mūzikas ābece, kurā katrs instruments atveido kādu pasakas varoni un atskaņo īpaši šim varonim raksturīgo mūzikas motīvu. Piemēram, mežrags attēlo Vilku, klarnete – Kaķi, fagots – vectēvu, bet flauta personificē mazo putniņu. Orķestris “Rīga” klausītājiem sarūpējis iespēju sekot līdzi Pēterīša un Vilka piedzīvojumiem arī uz ekrāna. S.Prokofjevs pats diriģēja skaņdarba pasaules pirmatskaņojumu, bet tagad šī pasaka ir daudzu slavenu pasaules orķestru un diriģentu repertuārā. To diriģējuši gan Herberts fon Karajans, gan Leonards Bernsteins, Nēme Jervi, Zubins Mehta, Kents Nagano, Lorins Māzels, Jehudi Menuhins, Klaudio Abado. Savukārt pasakas stāstnieka lomā iejutušās tādas zvaigznes kā Sofija Lorēna, Šārona Stouna, Šons Konerijs, Ralfs Ričardsons, Deivids Bovijs, Stings, Roberto Benīni u.c. Dažos lasījumos iesaistījušies arī komponista ģimenes locekļi: pasaku lasījuši viņa sieva Līna Prokofjeva kopā ar mazdēlu Gabrielu. Latvijā pērn izdevniecība “Upe tuviem un tāliem” laida klajā CD “Pēterītis un vilks”, ko diriģents Imants Resnis ierakstīja ar Liepājas simfonisko orķestri un Kasparu Upacieri stāstnieka lomā.     


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja