Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Sezonas mainīgais fināls. LNSO neatsakās no plānotajiem tiešsaistes koncertiem

Situācija mainās ne dienām, bet stundām. Reaģēt uz to nākas strauji. Negaidītas repertuāra izmaiņas ir nenovēršamas. Tomēr Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris neatsakās no plānotajiem trim izcilajiem tiešsaistes koncertiem sezonas noslēgumā aprīlī un maijā.

Šonedēļ, 30. aprīlī, plkst. 19 klausītājus priecēs pianists Reinis Zariņš un Lietuvas diriģents Modests Pitrens. 14. maijā uz skatuves kopā ar pianisti Elīnu Bērtiņu pēdējo reizi LNSO mākslinieciskā vadītāja un galvenā diriģenta statusā kāps Andris Poga. Savukārt 21. maijā LNSO atkal tiksies ar krievu mūzikas leģendu – viedo diriģēšanas lielmeistaru Vladimiru Fedosejevu, ar kuru LNSO saista sirsnīga draudzība un kopīgi iegūta Lielā mūzikas balva (2013). Noslēgumkoncerta programmā iekļautās Ludviga van Bēthovena fantāzijas – Ceturtā klavierkoncerta – solists būs pianists Georgijs Osokins.

"2020./2021. gada sezona LNSO, līdzīgi kā simfoniskajiem orķestriem visur pasaulē, bijusi izaicinoša. Bijām priecīgi, ka rudenī klausītājus izdevās satikt klātienē, tomēr sezonas lielākā daļa norisinājās LNSO digitālās koncertzāles formātā, dodot iespēju sasniegt sešos mēnešos ap astoņiem tūkstošiem skatītāju un ievērojamu skaitu Latvijas Radio 3 Klasika klausītāju. Gandrīz visus koncertus līdz šim esam piedāvājuši bez maksas, tomēr sezonas izskaņā, cerot uz skatītāju atbalstu, esam nolēmuši uz koncertiem pārdot ieejas kartes," stāsta LNSO direktore Indra Lūkina. Koncerta biļete Biļešu paradīzē nopērkama par septiņiem eiro, bet uz visiem trim – par 15 eiro. Ar piekļuves kodu koncertus līdz 31. maijam varēs skatīties arī ierakstā.

Diemžēl pēc nesen kopīgi sniegta koncerta Covid-19 infekcijai izdevies ielauzties Valsts akadēmiskā kora Latvija mākslinieku rindās, un vīruss ir bīstami tuvu piezadzies arī LNSO mūziķiem. Tāpēc no iecerētā koncertu skanējuma vēriena gan nācies atteikties. Pārmaiņas skārušas visu trīs sezonas noslēguma koncertu saturu. Piemēram, 30. aprīļa koncertā nācies atteikties no gaidītā LNSO rezidējošās komponistes Lindas Leimanes jaundarba Enantiomorphic Chambers pirmatskaņojuma, jo trīskāršais orķestra sastāvs koviddraudu apstākļiem kļuvis par lielu... Līdzīgi ar 14. maija koncertā iecerēto Antona Bruknera 9. simfoniju, kuru diriģents Andris Poga godbijīgi dēvē par simfonisma Everestu. Tās vietā skanēs Bruknera 4. simfonija. Lai nebūtu jāmuzicē kopā ar kori, arī Sergeja Prokofjeva kantāte Aleksandrs Ņevskis Vladimira Fedosejeva diriģētajā programmā 21. maijā tiks nomainīta ar kādu simfonisku opusu.

"Esmu ļoti laimīgs, ka atkal varu viesoties pie LNSO. Tas ir viens no labākajiem orķestriem ne tikai mūsu reģionā – Baltijas valstīs, bet pat arī plašākā kontekstā. Strādāt ar šādu kolektīvu ir laime," saka diriģents Modests Pitrens, kurš savulaik bija Latvijas Nacionālās operas galvenais diriģents, bet tagad ir dzimtās Lietuvas Nacionālā simfoniskā orķestra mākslinieciskais vadītājs un Santgallenes orķestra un teātra (Šveicē) galvenais diriģents. Viņš slavē LNSO kā ļoti disciplinētu un atbildīgu mūziķu vienību ar brīnišķīgu skanējumu un smalki niansētu stīgu instrumentu un pūšaminstrumentu spēli. Modesta Pitrena diriģētajā LNSO koncertā 30. aprīlī skanēs vācu romantisma laikmeta meistara Roberta Šūmaņa uvertīra Manfrēds, kuru pats komponists uzskatījis par vienu no saviem spēcīgākajiem darbiem. Savukārt pianists, dziļi pārdomāto interpretāciju meistars un četrkārtējais Latvijas Lielās mūzikas balvas laureāts (2011, 2013, 2015, 2020) Reinis Zariņš, kurš lietuviešu diriģenta vērtējumā ir Mūziķis ar lielo burtu, būs Johannesa Brāmsa 2. klavierkoncerta solists.

Brāmsa Otro klavierkoncertu Reinis Zariņš raksturo kā vienu no vismonumentālākajiem un visskaistākajiem klavierkoncertiem, īstenu simfoniju, kas iemieso visu cēlo, vērtīgo un dziļi cilvēcisko. "Gatavojoties ienāca prātā tāda bilde, ka process, kam man kā solistam ir jāiet cauri, ir apmēram līdzīgs tam, kas vajadzīgs, lai pa vertikālu klints sienu uzrāptos uz klinšu masīva virsotnes, kas paceļas, teiksim, pāris kilometru virs apkārtnes. Tas prasa visas prasmes un arī visus spēkus, tas prasa ilgstošu gatavošanos un pieredzes uzkrāšanu, un arī uzdrīkstēšanos riskēt. Bet beigu beigās tas skats no virsotnes ir tas mērķis. Un man šķiet, ka no Brāmsa Otrā koncerta var nolūkoties ne vien uz visu autora dzīves panorāmu – uz agrākajām virsotnēm, kritieniem, dziļiem priekiem un patiesām skumjām, bet uz vēl plašāku, mums visiem kopīgu ainavu, kas mūs vieno ar jau aizgājušajām un vēl nākošajām paaudzēm."

Šis skaņdarbs pieprasa arī lielu atdevi no orķestra mūziķiem un diriģenta. Tāpēc pianistam ir prieks to atskaņot ar LNSO, jo "šos mūziķus es diezgan labi pazīstu un varu rēķināties arī ar viņu emocionālo atdevi. Gribu noteikti piebilst, ka šīs attiecības ir veidojušās tieši Andra Pogas gādībā. Šis koncerts būs viens no pirmajiem bez viņa. Taču es pazīstu Modestu Pitrenu jau no iepriekšējās sadarbības Bēthovena Trīskāršajā koncertā, un viņa enerģiskā ieguldīšanās mūzikā pilnīgi noteikti mums visiem kopīgi palīdzēs uzrāpties šai virsotnē – un kas zina, varbūt pat labāk saprast, kas mēs esam".

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja