Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +6 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Atjaunos un uzlabos Valmieras teātra ēku

Līdz 2022. gada rudenim plānots atjaunot un uzlabot Valmieras drāmas teātra ēku. Projekta rezultātā tiks atjaunots teātra ārējais veidols, radīti ērti apstākļi teātra darbiniekiem un apmeklētājiem un sasniegts 50% apkures enerģijas patēriņa un izmaksu ietaupījums, kā arī tiks papildu izbūvēta vēl viena zāle teātra izrāžu baudīšanai, informēja Valsts nekustamo īpašumu (VNĪ) pārstāvji.

Valmieras drāmas teātra ēka ir vērtīgs sava laika modernās arhitektūras piemērs un ir kultūrvēsturisks objekts. Ēkas galvenā – Lielā zāle – skatītājiem tika vērta 1996. gadā nogalē bijušā Latviešu biedrības nama vietā pēc arhitektu M. Ģelža, O. Upacieres un J. Guseva projekta kā liela apjoma moderna mūra ēka ar divām zālēm, teātra muzeju, mākslas salonu un kafejnīcu. Taču kopumā teātra ēka tika nodota drošā ekspluatācijā tikai 2004. gada decembrī.

"Veiktie energoefektivitātes pasākumi būtiski palielinās komforta līmeni telpās. Teātra darbinieki iegūs mūsdienīgāku darba vidi, bet skatītājiem būs patīkamāk apmeklēt izrādes, kā arī tiks papildu izbūvēta vēl viena zāle teātra izrāžu baudīšanai. Tiks nodrošināts ērts apmeklējams arī personām ar īpašām vajadzībām. Īstenoto būvdarbu gaitā tiks stiprināti ēkas pamati, lai nodrošinātu teātra esošo funkcionalitāti un uzlabotu ēkas ilgmūžību. Kopumā Valmieras iedzīvotāji un viesi iegūs mūsdienīgu un pievilcīgu vidi pašā Valmieras centrā,” norāda R. Griškevičs.

Būvdarbu gaitā ēkai tiks siltinātas ārsienas, jumts un bēniņu pārsegums, cokols, nomainīti esošie koka un PVC logi, ārdurvis, pilnveidota apkures sistēma, izveidota ventilācijas un aukstumapgādes sistēma, novērstas neatbilstības ugunsdrošības jomā, nodrošināta vides pieejamība atbilstoši normatīvu prasībām, kā arī veikta apgaismes ķermeņu nomaiņa pret energoefektīviem. Vienlaikus ēkai tiks nodrošinātas,  pastiprinātas un izbūvētas pamatkonstrukcijas. Projekta ietvaros jau iegādāti skatuves prožektori teātra Lielajai zālei, plānots iegādāties Lielās zāles skatuves krēslus un aprīkojumu jaunizbūvētajai zālei – skaņas, gaismas iekārtas un skatītāju podestus. Būvprojektu teātra atjaunošanas un energoefektivitātes darbu veikšanai izstrādājis SIA Sestais stils.

Būvdarbus plānots īstenot paralēli daļējai teātra darbībai, paredzot skatītājiem iespēju apmeklēt izrādes vienā no zālēm – Apaļajā zālē. Pārējo izrāžu darbību teātris pārcēlis uz viesizrādēm gan Rīgā, Dailes teātrī, gan visā Latvijā.

“Valmieras teātrim tas ir liels izaicinājums un pārbaudījums – atkal atgriezties rekonstrukcijas fāzē, cerot, ka tā ilgs solītos četrpadsmit mēnešus, jo iepriekšējā teātra rekonstrukcija sadarbībā ar citiem pasūtītājiem solīto trīs gadu vietā ilga septiņpadsmit gadus. Paļaujamies uz VNĪ pieredzi un kompetenci un ceram, ka šī prestižā projekta īstenošanai pieteiksies labākās būvkompānijas un ka pēc šīs rekonstrukcijas teātris varēs lepoties ar to, ka kļuvis videi draudzīgāks, zaļāks un to, ka būs samazinājušās uzturēšanas izmaksas, ka skatītājiem iekštelpās kļuvis ērtāk un ka mums būs labākā un modernākā black box zāle, kas ļaus piesaistīt jaunas profesionālu komandas un, protams, skatītājus no visas Latvijas. Aiz katra jaunuma, kas tiek nosaukts, ko iegūsim, ir mūsu cerības par Valmieras teātra spēju palielināt jaudu un efektīvāk strādāt, ekonomējot cilvēku darbu un domājot tikai par saviem darbiniekiem, skatītājiem un mākslu, netērējot tik daudz laika ikdienas sadzīvei, kā tas notiek tagad," norāda Valmieras drāmas teātra direktore Evita Ašeradena.

Būvuzņēmēji, kuriem ir interese par teātra atjaunošanu, aicināti pieteikties iepirkumam līdz 28. jūnijam. Pieteikšanās un vairāk informācijas par iepirkumu meklējams šeit.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Muzejs Rīgas Jūgendstila centrs svin 15 gadu jubileju

Aprīlī muzejs Rīgas Jūgendstila centrs svin piecpadsmit gadu jubileju. Tā darbības laikā izveidots plašs un daudzveidīgs krājums, pulcēts liels apmeklētāju skaits un veidotas neskaitāmas i...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja