Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

FOTO: Lielā melu burtnīca Dailes teātrī

23. martā Dailes teātrī notiks iestudējuma Lielā melu burtnīca (Agotas Kristofas darba oriģinālais nosaukums – Piezīmju burtnīca) pirmizrāde. Jauniestudējuma režisors ir Pēteris Krilovs. Dailes teātris informē, ka aktieris Dainis Grūbe veselības stāvokļa dēļ izrādes Lielā melu burtnīca aktieru sastāvā neatgriezīsies.

Cienot skatītājus un izrādes radošo grupu, Dailes teātra direktors Andris Vītols komentē situāciju: "Ieplānotā pirmizrāde 23. martā notiks, bet sakarā ar aktieru maiņu un īpaši saspringto šābrīža iestudējuma procesu režisora Pētera Krilova ieceres iegūs citu veidolu. Vēlos izteikt pateicību režisoram un visai radošajai grupai par atsaucību, īsi pirms pirmizrādes elastīgi risinot radušos situāciju. Diemžēl dzelžainais teātra repertuāra plānojums un aktieru aizņemtība nākamajos jauniestudējumos neļauj rast papildu ģenerālmēģinājumu laikus, lai jau pēc pirmizrādes radošajā komandā varētu iekļauties Dainis Grūbe. Tāpat teātris un skatītāji vēlas aktieri pēc atveseļošanās redzēt jau esošajās repertuāra izrādēs, tāpēc tiek respektēta aktiera lielā slodze un veselības stāvoklis."

Izrādē Lielā melu burtnīca Brāli Lūkasu atveidos Artūrs Dīcis, bet Brāli Klausu spēlēs Mārtiņš Upenieks. Pārējās lomās - Indra Briķe (Vecāmāte), Aija Dzērve (Māte), Ivars Auziņš (Tēvs), Ilze Ķuzule-Skrastiņa (Jasmīne/ Kalpone), Vita Vārpiņa (Klāra), Artis Robežnieks (Pēteris), Pēteris Liepiņš (Negulētājs/ Pastnieks), Juris Bartkevičs (Priesteris), Gints Grāvelis (Viktors), Sarmīte Rubule (Zaķalūpa/ Judīte), Dainis Gaidelis (Policists/ Seržants), Kaspars Zāle (Dezertieris/ Karavīrs/ Ierēdnis), Klāvs Mellis (Matiass) un Aiga Sprindža (Cimbaliste kafejnīcā). Jauniestudējuma scenogrāfe un kostīmu māksliniece ir Kristīne Abika, gaismu māksliniece – Jūlija Bondarenko, mūzikas konsultants – Juris Vaivods, kustību konsultants – Sergejs Fjodorovs. Romānu no franču valodas tulkojis Jānis Joņevs, dramatizējuma autors ir Pēteris Krilovs.

No Lielās Pilsētas dvīņu brāļus atved uz Mazo Pilsētu pie Vecāsmātes, kuru ļaudis sauc par Raganu. Savukārt viņa brāļus sauc par "kuces bērniem". Lūkass un Klauss ir viens cilvēks. Viņi domā un rīkojas kopā. Viņi ir blakus ik mirkli un jebkur. Viņi dzīvo citā pasaulē – savā pasaulē. Un, lai izdzīvotu, apgūst gluži necilvēcīgas prasmes. Dvīņu brāļi šķiras, lai pēc daudziem gadiem satiktos un salīdzinātos ieguvumos un zaudējumos. Bet varbūt viss ir pavisam citādāk, realitāte mūs pieviļ, un dzīve pārspēj gaidīto visnegaidītākajā veidā – arī latviešiem tuva, pazīstama kolīzija. 

Ungāru izcelsmes rakstniecei Agotai Kristofai (dz. 1935) romānā Piezīmju burtnīca (1987, nosaukums tiek tulkots arī kā Melu burtnīca) ir izdevies gandrīz vai bībeliski būvētā romāna sižetā skarbi aprakstīt līdz sīkumiem precīzu cilvēku dzīvi, kaisli un alkas totalitāra režīma valstī. Skatītāji, kuri kaut nedaudz pieredzējuši vai tikai dzirdējuši par visas Austrumeiropas murgaino pieredzi no Otrā pasaules kara beigām līdz PSRS sabrukumam, kā līdzībā vai pasakā izies cauri cilvēka smagai, nerimtīgai cīņai par brīvību un cilvēcību. Šis ir robežstāsts par cilvēkiem, brāļiem, valstīm, par to, kā dzīvot nevajadzētu un pēc Dieva likumiem nedrīkst, bet šis stāsts ļoti modina ilgas dzīvot. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Lielās cerības

Ik gadu mēs gaidām brīnumu – kādas Latvijā tapušas filmas iekļaušanu oficiālajā Kannu kinofestivāla skatē. Jo kaut kad taču tam ir jānotiek, par spīti visam!

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja