Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Nakts, kas mainīja cilvēku dzīves

Pēc Jūlijas jaunkundzes – kaislības uz sociālpolitiska fona

Augusta Strindberga luga Jūlijas jaunkundze tiek dēvēta par ideālo izrādi teātra cienītājiem, un tā ir zviedru dramaturga un rakstnieka visvairāk iestudētais darbs. Režisore Laura Groza-Ķibere to ir redzējusi dažādās versijās un pirms kāda laika domājusi, ka pati nekad neķersies klāt šim materiālam. "Bet, kad man noformulējās "sava" Jūlijas jaunkundze, tad pieņēmu izaicinājumu," saka Laura Groza- Ķibere, kura nu iestudējusi šo stāstu uz Dailes teātra Mazās skatuves. Pirmizrāde gaidāma 25. martā. "Mēs ne ar vienu nekonkurējam, bet ejam savā virzienā," teic režisore, runājot daudzskaitlī, jo komandas darbs viņai ir svarīgs. Lomās iejutīsies aktieri Ilze Ķuzule-Skrastiņa, Kristīne Nevarauska un Dainis Grūbe. Iestudējuma vizuālo noformējumu veido scenogrāfs -8, lietuviešu kostīmu māksliniece Jolanta Rimkute un gaismu mākslinieks Jānis Sniķers. "Esam vienaudži, attīstāmies paralēli un lietas uztveram līdzīgi. Man bija svarīgi taisīt izrādi par mūsu paaudzes cilvēkiem, jo interesē viņu viedoklis," saka Laura Groza-Ķibere un nenoliedz, ka šodien sevi asociē ar Jūliju.

Taču režisore izrādei izvēlējusies nevis Strindberga lugu, bet pēc tās motīviem rakstīto Patrika Mārbera darbu Pēc Jūlijas jaunkundzes. "Mārbers redzēja potenciālu šajā vairāk nekā pirms simts gadiem (1888. gadā) sarakstītajā lugā un mūsdienīgoja to, saliekot citus akcentus, arī mainot verbalizāciju, un romantiskais sentiments ir skarbāks un nežēlīgāks. Mārbera luga adaptēta Anglijā pagājušā gadsimta vidū, kad pēc pasaules kara notiek vēlēšanas un pirmo reizi Anglijas vēsturē strādnieku partija gūst uzvaru. Lugā ir iekodēts šķiru jautājums jau pavisam citā kontekstā."

Režisores versijā uz Dailes teātra skatuves tā ir vēl nesenāka vēsture – pirms diviem gadiem notikušais Breksits, kas satricināja Eiropu. Uz šī fona risinās trīs indivīdu konflikts. Taču izrādē ir vēl ceturtais spēlētājs, kura nav klāt. Jūlijas tēvs ar savām darbībām ir vainīgs pie tā, kāpēc trīs cilvēki vasaras saulgriežu naktī mēģina savākt savu eksistenci kaut kādā kārtībā. Lugas darbība notiek lauku mājā. Bagātā, skaistā, ambiciozā nama saimniece Jūlija kalpotāju virtuvē uzmeklē Džonu – sava tēva šoferi. Pārbaudot savas jauniegūtās brīvības robežas, attiecības starp nama saimnieci un tēva kalpotāju iegūst jaunus pavērsienus. Kaislīgā nakts izvēršas cīņā uz dzīvību un nāvi, kurā izdzīvos stiprākais. "Neesmu no tiem māksliniekiem, kuri savos darbos pievēršas sociālajiem jautājumiem, bet nenoliedzami šobrīd šādi lieli notikumi ietekmē katru indivīdu. Un pats paradoksālākais – Breksits notika Jāņos, Stindberga lugā arī ir saulgriežu nakts mistērija," paralēles velk Laura Groza-Ķibere. "Mūsdienīgojums ir absolūti organisks. Psiholoģiskie akcenti tiek traktēti no mūsdienu cilvēkam raksturīgākām neirozēm." 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja