Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +6 °C
Viegls lietus
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Teātra laboratorija Daugavpils cietoksnī

Jau otro gadu pēc kārtas ar radošo teātra jomas pārstāvju palīdzību tiek "atdzīvināta" vēsturiskā Daugavpils cietokšņa bijušā Kara hospitāļa ēka, kurā vakar, 19. augustā, tika atklāts Starptautiskais festivāls - laboratorija Telpa - Daugavpils 2014.

"Es biju absolūti pārsteigts, jo tā ir unikāla vieta ar ārkārtīgi spēcīgu enerģiju," savus pirmos iespaidus par viesošanos cietoksnī atsauc atmiņā festivāla mākslinieciskais vadītājs, Daugavpils teātrī strādājošais jaunais režisors Georgijs Surkovs.

Doma par šādu pasākumu viņam radusies spontāni, kad ieraudzījis kādu pamestu ēku un aizdomājies par tās likteni. Meklējot šim festivālam piemērotu telpu, pēc vietējo ieteikuma režisors izstaigājis cietoksni, un vislabāk viņam iepatikusies hospitāļa ēka, kas no iekšpuses izskatās satriecoši un kurā vēl joprojām ir jūtama medikamentu smaka. "Pie tās ātri pierod," viņš piebilst.

Šī gada festivālā piedalās komandas no Ukrainas, Baltkrievijas, Polijas un Latvijas. Mūsu valsti pārstāv Paula Pļavniece, Madara Rutkēviča un Mārcis Ziemiņš. Katrā komandā ir apvienojušies trīs mākslinieki - režisors, dramaturgs un scenogrāfs -, kuri šajās dienās ir pievērsušies klasikas dramatizējumam. "Galvenais jautājums, ko es gribēju uzdod: kā ar to strādāt? Tā ir problēma, jo daudzi iestudējumi ir vai nu vecmodīgi un neuzrunājoši, vai arī tādi, kuros nav palicis nekā no autora - robeža ir ļoti trausla," teic Georgijs Surkovs. Tikt skaidrībā ar šo jautājumu dalībniekiem palīdzēs trīs ievērojami teātra jomas profesionāļi.

Savā pieredzē ar viņiem dalīsies viena no pazīstamākajām Austrumeiropas jaunās dramaturģijas pārstāvēm Natālija Vorožbita no Ukrainas, Krievijas prestižās teātra skolas MHAT pasniedzējs Andrejs Urajevs un Maskavas teātra Teatr.doc mākslinieciskais direktors Mihails Ugarovs. Katrai no komandām ir iedots viens no krievu rakstnieka Ivana Buņina cikla Tumšās alejas stāstiem. Uzdevums - to dramatizēt un iestudēt apmēram piecpadsmit minūšu garu izrādi ar Daugavpils teātra aktieru piedalīšanos. Šos iestudējumus ikviens interesents varēs noskatīties 27. un 28. augustā Kara hospitāļa ēkā.

Arī pats Georgijs Surkovs Daugavpils teātrī ir ķēries pie Ivana Buņina darbiem, par kuru iestudēšanu viņš domājis jau divus gadus, taču allaž ticis atrunāts, jo tā nav dramaturģija - tas ir liels risks. Režisora topošās izrādes otrā daļa sastāvēs no festivālā tapušajiem darbiem, kurus viņš mēģinās pārnest uz Lielās skatuves. "Salikt kopā un ļaut tiem dzīvot ilgāk nekā divas dienas," paskaidro Georgijs Surkovs.

Iepriekšējā reizē festivāla Telpa - Daugavpils organizatori mudinājuši jaunos māksliniekus "nolaisties uz zemes" un likt viņiem runāt par problēmām, kuras viņi saskatījuši šajā pilsētā.

No pagājušā gada festivāla "izaugusi" pilnmetrāžas izrāde Savā vietā, kas bija skatāma teātrī Dirty Deal Teatro. Savukārt viena no dalībniecēm - Lucina Sosnovska no Polijas - šajā sezonā iestudēs izrādi Daugavpils teātrī.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja