Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Viljams Šekspīrs Pokaiņu mežā

Sapnis saulgriežu naktī iesāk kopienas teātra vasaru

"Es iemīlējos šajā maģiskajā vietā," atzīst franču režisore Emma Batesti, kura Pokaiņu mežā ir iestudējusi staigājamu uzvedumu Sapnis saulgriežu naktī pēc Viljama Šekspīra lugas Sapnis vasaras naktī motīviem, kas tika izrādīta vakar, un vel skatāma šodien 20. jūnijā, plkst. 20 un 22. Tas ir veidots sadarbībā ar dramaturgu Lūku Velšu, improvizācijas teātra treneri Ditu Leinerti, horeogrāfu Jāni Putniņu un Dobeles apkaimes iedzīvotājiem vecumā no četriem līdz 64 gadiem, piebilst producente Ieva Niedre.

Emma Batesti ir māksliniece nomads, kas darbojas devised jeb procesā jaunradīta teātra jomā un piedāvā dažādas performances netipiskās vietās. Viņa ir strādājusi Vidusjūras reģionā, īpaši Francijā un Itālijā, gan kā režisore, gan kā aktrise, kura pati savulaik ir atveidojusi Hermijas un Helēnas lomu šajā Viljama Šekspīra sarakstītajā lugā. Viņas misija ir ienest mākslu tur, kur tā nav ikdiena, parādīt teātri cilvēkiem, kas pie tā nav raduši. Piemēram, māksliniece ir veidojusi izrāžu sēriju, kas balstīta uz Marseļas nomalēs dzīvojošu imigrantu stāstiem. Savā jaunākajā darbā Emma Batesti ir iepinusi latviešu tradīcijas un izvēlētās vietas nosacījumus.

Sapnis saulgriežu naktī ir tapis projektā Latvijas stāsti. Šekspīrs satiek Blaumani, kas iepazīstina ar Latvijā maz zināmo kopienas teātri. Tas paredz, ka iestudējumu centrā ir kāda konkrēta kopiena, kura vienota ģeogrāfiskā, sociālā vai kultūras aspektā. Kopienas teātris iedvesmu smeļas vietējo cilvēku stāstos, aktualitātēs, vietās, lietās, vēsturē un tagadnē, lai pārradītu jau eksistējošus tekstus vai radītu jaunus.

Ieva Niedre atklāj, ka pērn 12 Latvijas vietās ir notikušas meistarklases ārvalstu ekspertu vadībā un šī teātra metodiku ir apguvuši ap 100 cilvēku – režisori, dramaturgi, horeogrāfi, antropologi, izglītības speciālisti u. c. Pēc tam viņiem ir bijusi iespēja prezentēt idejas, kā viņi redz savas kopienas iesaisti projektā un kādas izrādes viņi varētu veidot kopīgi. No tām ir izraudzītas vairāk nekā desmit, kas tiks pakāpeniski īstenotas līdz pat ziemas sākumam.

Viens no ekspertiem bija arī Dailes teātra apmeklētājiem labi pazīstamais Jans Villems van den Boss no Lielbritānijas, kas ir iesaistījies divos uzvedumos kā konsultants – izrādē Vētra. Variācijas pēc Viljama Šekspīra lugas Vētra motīviem (28. jūnijā Brocēnos) un dokumentālajā stāstā Breinuma līpa par ciemu, kas atrodas netālu no Krievijas robežas (27. jūlijā Tilžā). "Kas var izstāstīt stāstu labāk par cilvēku, kurš pats to ir piedzīvojis? Tā ir kopienas teātra priekšrocība," piebilst Jans Villems van den Boss. Vairāk: www.kopienasteatris.lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja