Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts

Baltā nakts. Mūžīgā sintēze starp kultūru un pilsētu

Astoto reizi Rīgā norisināsies mūsdienu kultūras forums Baltā nakts, kas piedāvās 57 spilgtus notikumus

Skaistas atvadas no vasaras – par mūsdienu kultūras forumu Baltā nakts saka tā izpildproducente, biedrības I Did It direktore Madara Gruntmane. Tā ir iespēja ievākt pozitīvu emociju ražu, jo līdz nākamajam lielajam pasākumam Rīgā būs jāgaida vairāk nekā divi mēneši, kad pilsēta sāks starot valsts svētku priekšvakarā. Baltajā naktī sestdien, 7. septembrī, ar devīzi "Atver durvis!" darbosies 57 projekti – jau astoto reizi tiek sarīkoti svētki gan tiem, kuri mīl laikmetīgo kultūru, gan tiem, kuri neizlēmīgi mīņājas uz sliekšņa.

Astoņmetrīgas žirafes un citi zvēri

"Laikmetīgā kultūra ir provokatīva un ne vienmēr uzrunājoša, arī to ir jāmācās saprast. Tas ir tāpat kā ar literatūru – ja tu esi pieradis lasīt romānus un pēkšņi tev iedod kādu zinātnisko darbu, būs grūti, kamēr pieradīsi un tevi tajā ievilks, ja ievilks," piebilst Madara, kura neizslēdz iespēju, ka mūsdienu kultūras vilkmes spēks var būt nepietiekams, lai tajā iesūktu visus, taču forums Baltā nakts ar katru gadu cenšas palielināt savu jaudu ne tikai Latvijā, bet arī pasaulē.

Projekts, ko aizsāka piecas Eiropas galvaspilsētas – Brisele, Madride, Parīze, Rīga un Roma –, tagad ir kļuvis par vairāk nekā 20 dalībnieku lielu kompāniju, kuras pārstāvji ir atrodami arī Ziemeļamerikā un Japānā. Atšķirībā no stingri regulētajiem pirmsākumiem patlaban viss ir aizgājis pašplūsmā un katra pilsēta iezīmē savus Baltās nakts vaibstus – Parīze koncentrējas uz multimediju mākslu, Boloņa demonstrē savas vēsturiskās vērtības. Ar īpašu pompozitāti savulaik izcēlusies Roma. "Pa pilsētu staigāja astoņmetrīgas žirafes, kuras darbināja vairāk nekā 200 cilvēku," atceras Madara.

Filmu pilni pagalmi

Šogad Baltajā naktī Rīgā vairāk nekā puse no visiem projektiem ir pašiniciatīvas. "Paralēli Rīgas domes izsludinātajam konkursam tiek izsludināta arī iniciatīvas projektu programma," paskaidro Madara. Starp tiem var izcelt Kino pagalmu, kurš piedāvās Pasaules sliktāko filmu vakaru. "Slikta aktierspēle, vāji dialogi un nožēlojami specefekti – tās ir tik garlaicīgas, ka ir absolūti fascinējošas," savu pasākumu reklamē organizatori.

Antas Ģērmanes kūrētais Dzīvoklis ar sešām mini izstādēm apdzīvos neapdzīvotas telpas Ģertrūdes ielā 44a. Tajā būs skatāms gleznu cikls, filma un dažādas interaktīvas instalācijas, kurās aicināti piedalīties apmeklētāji.

Jau trešo gadu pie sevis ielūdz Rīgas Starptautiskā ekonomikas un biznesa administrācijas augstskola, lai savā arhitektūras un mediju centrā H2O6 Ūdens ielā 6 nodemonstrētu, kas tur ir "saķīmiķots".

Jāņtārpiņu salidojums

Radošais kvartāls Miera ielas republika ir saaktivizējis visus savus iemītniekus un ikvienu apmeklētāju aicina vērt dažādu radošo iestāžu durvis, lai iepazītos ar daudzveidīgo programmu. Līdzās dažādiem citiem pasākumiem tieši pusnaktī Miera ielas 15. nama pagalmā notiks zibakcija Jāņtārpiņu salidojums – tajā var piedalīties visi velobraucēji, kuri padomājuši par savu braucamrīku redzamību rudens tumšajās stundās. Savukārt plkst. 00.30 no Brīvības ielas stūra sāksies nakts ekskursija uz kapiem.

Baltās nakts pasākumu kartē pirmo reizi ir atzīmējusies Sarkandaugava. Atklāt šīs vietas burvību mēģinās projekti Stereo 3D laika mašīna – teleportācija un Apkaimes reinkarnācijas tunelis Sarkandaugavas kods. "Tā ir viena no Baltās nakts pamatnostādnēm – cilvēkiem emocionāli nepieejamas vietas padarīt aktīvas un draudzīgas, un, kas gan to var labāk izdarīt, ja ne kultūra?!" retoriski jautā Madara Gruntmane. Par vienu no tādiem piemēriem var minēt Spīķeru kvartālu, kas pēdējā laikā ir ļoti izmainījies un šī gada Baltajā naktī ierakstīsies ar trim projektiem.

Kultūra iedīglī

"Radošās organizācijas bija tās, kas sāka Spīķerus atjaunot un ar kultūras palīdzību ieinteresēt rīdziniekus un pilsētas viesus, un tagad tie ir kļuvuši par vienu no stratēģiskajiem punktiem pilsētas attīstības plānā," par atjaunoto kvartālu saka Madara. Par vēl vienu brīnumaino pārvērtību centru var uzskatīt Andrejsalu, un, iespējams, tuvākajā nākotnē šim sarakstam pievienosies jau iepriekš minētā Sarkandaugava. "Mūžīgā sintēze starp kultūru un pilsētu, kur radošie cilvēki dara svētu darbu – vismaz iedīglī," piebilst Madara.

Baltajā naktī pirmo reizi piedalīsies kultūras pils Ziemeļblāzma, kas pagājušo nedēļu svinēja simtgadi. Ziemeļblāzmā būs skatāma Latvijas Jaunā teātra institū ta atvestā britu žonglieru apvienības Gandini Juggling cirka izrāde Lupatās.

"Robežas starp dabaszinātnēm un mākslu ir nojauktas!" – vēl viens viesprojekts Baltajā naktī ir Itālijas Nacionālā kodolfizikas institūta Vakuuma enerģija, kas notiks Rīgas mākslas telpā. Ar saviem projektiem Baltajā naktī ienāks arī festivāli Videogrāfija VIII, Survival Kit 5 un citi.

Medījums ar āboliem

Dienas ābeļdārzā Mūkusalas ielā 15 uz Dienas skatuves redakcijas ainas, spriedzi un neparedzamus gadījumus, kas rodas avīzes veidošanas procesā, uzvedīs improvizācijas teātris Impro Zoo. Savukārt to, kā tipogrāfijas klaudzoņā un dunoņā uz papīra tiek likta avīze, pirms tā nonāk lasītāju rokās, varēs uzzināt ekskursijā poligrāfijas grupas Mūkusala tipogrāfijā. Brīvbrīžos ekselentu mūziku "griezīs" dīdžejs Uldis Rudaks. Sākums – plkst. 21.

Turpat kaimiņos Mūkusalas mākslas salonā ar glezniecības klasiķu darbiem no salona kolekcijas saspēlēsies laikmetīgās mākslas pārstāvji projektā Laika plūsma, piemēram, Kristiana Brektes jaunākos darbus Animālijas papildinās Johana Heinriha Baumaņa gleznas Medījumi.

Baltā nakts

Mūsdienu kultūras forums

Rīgā sestdien, 7.IX

Programma www.baltanakts.lv

Visos pasākumos ieeja bez maksas

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja