Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija
Muzeju nakts 18. maijā šogad izcels varoņus un varonību

Atrodi muzejā Tālavas taurētāju!

Muzeju nakts tēma šogad ir Tālavas taurētājs – atzīmējot Neatkarības kara cīņu simtgadi, tas ir aicinājums izcelt varonību, celt godā visu laikmetu un visu novadu varoņus un izdzīvot viņu varoņstāstus. 18. maija pievakarē Muzeju nakts pasākumu raibajā un plašajā programmā to aicinās darīt 190 vietu visā Latvijā – gan muzeji, gan arī teātri, izstāžu zāles, bibliotēkas u. c. Šogad Muzeju naktī piedalās arī, piemēram, Aizsardzības ministrija, kas savai simtgadei par godu piedāvās kara tehnikas izstādi un koncertus Rīgā, posmā no Krišjāņa Valdemāra ielas līdz Skolas ielai. Apaļa jubileja – 20 gadu – šogad aprit arī pašai Muzeju nakts tradīcijai, kas savulaik aizsākās Francijā.

Visu programmu iespējams izpētīt vietnē Muzeju-nakts.lv, kur atrodama arī interaktīva pasākumu karte. Taču skaidrs, ka norises solās būt aizraujošas un ikvienam vecumam saistošas – līdztekus iespējai bez maksas izstaigāt muzeju ekspozīcijas būs arī dažādas radošas aktivitātes, lekcijas, koncerti, interaktīvas spēles utt. Piemēram, Mākslas muzejā Rīgas birža varēs satikt restauratorus un kopā ar viņiem iepazīt izstādi No pagātnes uz nākotni. Restauratora darbnīca un meistardarbu restaurācijas procesa aizkulises. Latvijas Nacionālā mākslas muzeja galvenajā ēkā cita starpā notiks spēle ģimenēm Atrodi varoņus muzejā!, savukārt Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā Polijas mākslinieces Magdalēnas Abakanovičas izstādi papildinās latviešu un poļu dzejas lasījumi. 

A/s Aldaris un Aldara alus darbnīca aicinās izzināt alus vēsturi, tā tapšanas procesu un garšu daudzveidību, noskatīties jauno latviešu filmu Blakus, klausīties mūziku un ļauties teātra trupas Kvadrifrons sarūpētajām aktivitātēm. Latvijas Bankas zināšanu centrs Naudas pasaule aicinās uz izzinošu ekskursiju. Pirmo reizi Muzeju naktī piedalīsies arī RTU Muitas un nodokļu vēstures muzejs, kas ļaus ielūkoties muitnieku ikdienā, kontrabandistu slēpņu atmaskošanā u. tml. 

A. Čaka memoriālajā dzīvoklī – muzejā ar savu koncertprogrammu uzstāsies aktieris Juris Hiršs, savukārt Ojāra Vācieša muzeja dārzā visas dienas aktivitātes noslēgs koncertuzvedums Dūdieviņš ar J. Kulakova, I. Kalniņa, R. Paula u. c. dziesmām. Raiņa un Aspazijas māja Muzeju naktī piedāvās iespēju noskatīties filmu par Raiņa un Aspazijas dzīvi un daiļradi Laikarits, kā arī dzejas video par tēmu Trauksme. 

Vesela virkne pasākumu Muzeju naktī gaidāma ārpus Rīgas, starp novadiem aktīvākā šogad ir Vidzeme. Vēl tikai viena piebilde par varonības godināšanu: saistībā ar Muzeju nakti 24. maijā Daugavas muzejā tiks pasniegta Latvijas Muzeju biedrības gada balva, kurā šogad ieviesta jauna nominācija – Mērijas Grīnbergas balva. Ar to tiks izcelts kāda cilvēka ieguldījums muzeju vērtību saglabāšanā un popularizēšanā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja