Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Sestdiena, 25. maijs
Junora, Anšlavs

Dzintara piedzīvojums, ko pārvērst zināšanās

Ar ekspozīcijas Dzintars laiku lokos atklāšanu Latvijas Dabas muzejā (apskatāma no 17. janvāra) sāksies Eiropas kultūras galavaspilsētas muzeju projekts Dzintara ceļš Rīgā, kurā piedalīsies arī Mākslas muzejs Rīgas birža, Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejs, Paula Stradiņa Medicīnas vēstures muzejs, Latvijas Nacionālais vēstures muzejs un galerija Putti, no sava skatpunkta parādot dzintara izcelsmi, vēsturi, identitāti un izmantojamību.

"Mēs skatījāmies, kādas ir sinerģiskās iespējas starp iesniegtajiem projektiem," par šo sešu spēlētāju apvienošanu zem viena nosaukuma atklāj Rīgas 2014 tematiskās līnijas Dzintara ādere kuratore Vita Timermane-Moora.

Šogad par dzintaru aizdomāties liks ne tikai muzeju gaismā izceltie dārgumi, bet arī citi projekti. "Tas būs viens liels piedzīvojums, kura laikā tu iegūsti informāciju, ko pārvērt zināšanās, un maini attieksmi pret dzintaru," stāsta kuratore un uzskata, ka latvieši mūsdienās to pienācīgi nenovērtē. Viens no Dzintara āderes pasākumiem, kas varētu celt tā vērtību, ir kora Kamēr... īstenotais projekts Amber Songs. Dažādu valstu un tautību komponisti (par pamatu ņemot vēsturiskā Dzintara ceļa valstis - red.) apdarinās skaistākās latviešu tautasdziesmas.

Talantu apmaiņa

Šajā tematiskajā līnijā ir iekļauti arī vairāki pasākumi, kuru saistība ar dzintaru pirmajā mirklī ir grūti pamanāma, piemēram, starptautiskais džeza mākslinieku konkurss Riga Jazz Stage 2014. "Ja agrāk zināja, ka šeit, pie Baltijas jūras, ir vērtīgais dzintars, un brauca šurp, lai to iegūtu apmaiņā pret svešzemju labumiem, tad tagad mēs rādām, ka mums ir vēl daudz citu labu lietu, kuras iespējams saņemt, pretī atstājot sava talanta radošo devumu," paskaidro Vita Timermane-Moora.

Tematiskās līnijas Dzintara ādere programmā ir arī jaunā komponista Kristapa Pētersona opera Mihails un Mihails spēlē šahu. Kuratore uzskata, ka šis darbs piedāvās pilnīgi jaunu skatu uz Mihaila Tāla un Mihaila Botviņņika leģendāro šaha partiju 1960. gada Pasaules čempionātā Maskavā. "Es aicinu uz lietām paskatīties ar "jauno Rīgas aci"," viņa piebilst attiecībā ne tikai uz šo, bet arī uz citiem projektiem. Šajā izrādē piedalīsies astoņi dziedātāji, astoņi dejotāji, 14 mūziķi un divi diriģenti - katrs no tiem atveidos konkrētu figūru. "Man šķiet, ka šī opera varētu būt ļoti labi eksportējama," viņa domā un piebilst, ka pats galvenais ir projekta pievienotā vērtība.

Eksporta preces radīšana

"Man šķiet, ka mēs dzīvojam ļoti elitāri - atļaujamies ieguldīt lielu darbu un naudu vienreizējam pasākumam," uzskata Vita Timermane-Moora, kura to salīdzina ar salūta uzšaušanu gaisā, tāpēc esot jādomā par konvertējamu kultūras produktu radīšanu un realizēšanu. Lai starptautiskā konference Baltijas dzintars pāri laikam un robežām nepaliktu tikai atmiņās, ir jādomā par tās materiālu izdošanu ne tikai latviešu, bet arī citās valodās - ja mēs gribam būt apritē, mums ir jābūt iespējai, ka mūs saprot. Tas pats attiecas uz grāmatu Dzintara ceļš uz Latvijas nākotni pasaulē. "Es esmu par latviešu valodu, bet ir ļoti svarīgi, lai latviešu valodā runāto un rakstīto var uzzināt arī citi," viņa akcentē.

Lielas cerības kuratore liek uz Vides filmu studijas veidoto televīzijas raidījumu Dzintara pusē (LTV1 no 26. janvāra). "Jau šobrīd raidījuma ideja un koncepts ieinteresējis iespējamos "pircējus" ārpus Latvijas". Ekspedīcijā pa senā Dzintara ceļa maršrutu dosies skatītājiem jau labi zināmais duets Gustavs Terzens un Marta Selecka. "Līdz pat Indijai!" teic Vita Timermane-Moora. Šis ceļojums sācies ar zinātnieču Janīnas Kursītes un Sigmas Ankravas iesniegtiem projektiem par ekspedīcijām, kas realizējušās dzīvē. Lai par iegūtajiem rezultātiem pastāstītu plašākai cilvēku auditorijai, viņa ir uzrunājusi Vides filmu studijas direktoru Uldi Cekulu, kura vadītā komanda tajā laikā jau bija sevi pierādījusi šajā žanrā ar ciklu Ziemeļu puse. No citiem bieži redzētiem ceļojumu raidījumiem tas atšķirsies ar "zinātniskās komponentes" klātbūtni.

Atcerēties vārdus

Sestdien, 18. janvārī, no plkst. 8 Centrāltirgū un autoostā varēs "nogaršot" visu Rīgas kā Eiropas kultūras galvaspilsētas programmu. Tematiskās līnijas Dzintara ādere sortimenta prezentācijas pasākuma režisore būs Ksenija Zaķe. Tas notiks Zivju paviljonā, kur savulaik ir filmēti viņas videoklipa ievadkadri grupas Instrumenti dziesmai Aeon River. "Esmu ļoti priecīga, ka Rīga 2014 projektos iesaistās arvien vairāk jaunu cilvēku, kuru vārdi pagaidām ir mazāk zināmi, bet es aicinu tos ievērot un atcerēties - tie ir mūsu īpašās vērtības!" piebilst Vita Timermane-Moora.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja