Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +10 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 10. maijs
Maija, Paija

Ieslēdz prieku kā gaismas slēdzi

"Muzikālā drāma Dziedošais nerrs/The Singing Fool ir pirmā skaņu filma, kas izrādīta Baltijā," par 1929. gada oktobrī Splendid Palace demonstrēto kinolenti saka režisore Astra Zoldnere, kurai tā ir kļuvusi par iedvesmas avotu viņas melnbaltajai videoprojekcijai. Kopā ar mūziķi Andri Indānu jeb Andžonu no elektroniskās mūzikas grupas _Latvijas gāze _viņi ir radījuši darbu Nerrs - vienu no gaismas festivāla Staro Rīga objektiem, kas pilsētā apskatāmi no 15. līdz 18. novembrim.

"Mēs izlēmām, ka gribam kaut ko iesākt ar šo darbu," atklāj režisore, kura no kinolentes ir "aizņēmusies" galveno varoni, lai radītu savu trīs minūtes garo filmiņu. To šveiciešu operators Rons Rozenbergs viņas vadībā uzņēmis Berlīnē ar vācu aktieriem, un tajā stāsts par slavu, "nepareizo" sievieti, nāvi un cerību izstāstīts sirreālistiski, iespaidojoties no tajā laikā Eiropas kino valdošajām tendencēm. Pirms desmit dienām Splendid Palace iekštelpās pirmizrādi piedzīvoja Astras Zoldneres dokumentālā īsfilma Jūras nauda, bet Nerrs tiks demonstrēts uz šī kinoteātra sienas, kas Staro Rīga laikā kļūst par milzīgu ekrānu. "Festivālā Staro Rīga tā reizēm ir, ka gaismas objekti ļauj pamanīt to, ko ikdienā neievēro," piebilst projekta producents Juris Zalāns.

Kopumā festivālā Staro Rīga ir ietverti 30 objektu, lai izstāstītu Sešus stāstus par prieku un tādējādi pieteiktu Eiropas kultūras galvaspilsētas gada programmu, kas arī sadalīta sešās tematiskajās līnijās. "Staro Rīga speciālizlaidums, kā mēs to esam nodēvējuši, būs skatāms Eiropas kultūras galvaspilsētas atklāšanas nedēļas nogalē," norāda nodibinājuma Rīga 2014 pārstāve Linda Pastare - pilsēta vēlreiz iemirdzēsies jau nākamā gada sākumā no 17. līdz 19. janvārim. Šī gada festivāls Staro Rīga tiks atklāts Strēlnieku laukumā, kur četrus vakarus pēc kārtas būs skatāms Aerodium piedāvātais uzvedums Brīnumainā kosmiskā odiseja. Tā dalībnieki "svētkos beidzot nogādās mūsu valsts karogu uz Mēness". Augstāk par Mēnesi ir tikai Rīgas radio un televīzijas tornis, kas ļaus uz starojošo Rīgu paskatīties no augšas. "Ieslēdz prieku!" - vēsta šīgada festivāla devīze.

"Festivālā par visvairāk meklēto objektu kļūst Staro Rīga karte," smejoties saka Linda Pastare. Festivāla informācijas centri būs izvietoti pie Laimas pulksteņa un tirdzniecības centrā Galleria Riga, šie divi punkti atrodas uz Staro Rīgas šīgada pamatmaršruta līnijas, bet festivāla organizētāji aicina nepalikt šī nogriežņa ietvaros. Pagariniet to līdz Daugavmalai un Juglai un izmetiet loku Vecrīgā, Esplanādē un Miera ielā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja