Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

Elektroniskās pārvaldes jomā krietni atpaliekam no igauņiem

«Latvijas e-pārvaldes koncepcija — viena no modernākajām Eiropā» — ziņa ar tik optimistisku virsrakstu Latvijas interneta portālos parādījās 2001.gadā. Pirms desmit gadiem valdības līmenī apstiprinātā koncepcija ir diezgan interesanta lasāmviela, kurā bija gana daudz labu ideju. Piemēram, koncepcija paredzēja līdz 2007.

gadam veikt sabiedrisko pakalpojumu elektronizāciju, lai ievērojami atvieglotu iedzīvotāju saziņu ar valsts iestādēm. «Modernās tehnoloģijas jāliek lietā klientu apkalpošanas centru izveidei, lai no 2005.gada visas formalitātes cilvēki varētu nokārtot vienuviet un nestaigātu no kabineta uz kabinetu pēc zīmogiem un parakstiem,» par gaidāmo reformu tolaik rakstīja Diena.

E-pārvaldes koncepcija arīdzan paredzēja līdz 2006.gadam ieviest «e-demokrātijas mehānismus» jeb vēlēšanas, referendumus, aptaujas un politisko saziņu internetā. Kā zināms, runas par nepieciešamību ieviest balsošanu internetā turpinās joprojām. Tagad tiek solīts, ka balsošana internetā varētu būt iespējama nākamgad gaidāmo pašvaldību vēlēšanu laikā.

Gadu gaitā Latvijā apstiprināta virkne daudzsološu plānu par e-pārvaldes ieviešanu, bet ar ideju īstenošanu klājies daudz grūtāk. «Valsts pieņēmusi dažādas koncepcijas un programmdokumentus, kuros iestrādātas labas idejas un nereti ir noteikti konkrēti termiņi, kas pēc tam regulāri netiek ievēroti. Kā klasisku piemēru varu minēt elektroniskās identifikācijas kartes, par kurām sāka runāt un pirmās koncepcijas parādījās jau 2000.gadā, bet pirmās ID kartes tika izsniegtas tikai šogad aprīlī,» secina Latvijas Informācijas un komunikācijas tehnoloģijas asociācijas prezidente Signe Bāliņa.

Bijusī e-lietu ministre Ina Gudele uzskata, ka e-pārvaldes ieviešanu Latvijā apgrūtināja politiskās gribas trūkums, jo politiķiem šis jautājums nešķita svarīgs. Bijušais politiķis Māris Gulbis, kurš pirms desmit gadiem aktīvi piedalījās e-pārvaldes koncepcijas izstrādāšanā, politiķu kūtrumu skaidro ar to, ka nav bijis spiediena no sabiedrības puses. Pēc viņa domām, tas bija viens no iemesliem, kādēļ Latvija atpalika no Igaunijas. «Viņiem bija aktīvs sabiedrības spiediens, lai ieviestu epakalpojumus, piemēram, balsošanu internetā. Kad mēs izstrādājām e-pārvaldes koncepciju, bijām pat priekšā igauņiem, bet tagad viņi mūs ir apsteiguši par pieciem, desmit gadiem,» spriež Gulbis. Latvijā tikai šogad ieviestas elektroniskās identifikācijas kartes, ko igauņi izmanto jau vairāk nekā desmit gadu; balsošana internetā Igaunijā pieejama jau kopš 2005.gada.

Starptautiskos salīdzinājumos atpaliekam ne tikai no Igaunijas, bet arī no citām kaimiņvalstīm. ANO veidotais e-pārvaldes attīstības indekss liecina, ka Latvija ierindojusies 42.vietā pasaulē. Krietni augstāk ir gan Igaunija (20.vieta), gan Lietuva (29), un pat Krievija (27), kas ANO ziņojumā slavēta par straujo e-pakalpojumu attīstību.
Vairāk par šķēršļiem, kas apgrūtina epārvaldes ieviešanu Latvijā, lasiet Sestdienā!


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Starp populistiem un politikas "sanitāro kordonu"

Vēlēšanu gads Lietuvā sasniedzis kulmināciju – šīs nedēļas nogalē kaimiņvalsts pilsoņi jau trešo reizi šajā gadā tika aicināti uz vēlēšanām. Maijā tika vēlēts prezidents, šo amatu saglabājot līdzši...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata