Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +6 °C
Viegls lietus
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Kā Zīgerists latviešiem demokrātiju mācīja

6.Saeimas vēlēšanas pirms 20 gadiem sagādāja pamatīgu šoku, jo pie varas rāvās populisti ar «banānu karali» Joahimu Zīgeristu priekšgalā. Vēlēšanu rezultātā Latvija riskēja novirzīties no ārpolitiskā kursa, kas bija vērsts uz iekļaušanos Eiropas Savienībā un NATO, tā vietā aizstaigājot pa citu taku.

Kauns par tautu, — tāda bija daudzu pirmā reakcija, 1995.gada 1.oktobra vakara televīzijas tiešraidē sekojot 6.Saeimas vēlēšanu rezultātiem. "Man tiešām pirmo reizi tā īsti un pamatīgi ir kauns, ka esmu latviete. Ka mēs esam tāda ubagu un vergu tauta. Ka mums, sen nebijis, atkal ir vajadzīgs vācu kungs kaklā, un ka nopirkt mūs var par banānu, ko viņš vicināja pat preses konferencē pēc savas uzvaras. Man ir kauns, un man riebjas dzīvot," savas emocijas par demokrātijas svētās govs, vispārējo vēlēšanu tiesību, izpausmes sekām neslēpa dzejniece Vizma Belševica (SestDiena, 1995.gada 7.oktobris). Šīs sekas bija 142 tūkstošu pilsoņu nodotas balsis par Tautas kustību Latvijai, proti, par "nācijas vienīgo cerību" Joahimu Zīgeristu, lai gan 5.Saeimas laikā pat solījumu iemācīties latviski viņš tā arī nebija izpildījis. 

Toties Zīgerists izdarīja ko citu, varbūt pat vērtīgāku — sniedza okupācijas gados demokrātijas dažādās izpausmes aizmirsušajai Latvijas tautai populisma šoka terapiju. Viss, kas mūs nenogalina, padara mūs stiprākus. 6.Saeimā ar Zīgerista partijas balsu palīdzību varēja izveidoties valdība, kas mēģinātu mainīt Latvijas ārpolitisko virzību uz ES un NATO, bet tas nenotika. "Negribu to saukt par Zīgerista nopelnu, bet agri vai vēlu tādai populisma šoka pieredzei no kaut kurienes bija jānāk. Labi, ka tā atnāca no viņa un tik agri," tagad saka sociologs Aigars Freimanis.    

Līdzīgu vērtējumu toreiz Dienā izteica Latvijas Universitātes socioloģijas katedras docente Ilze Ostrovska, kas bija komentējusi vēlēšanas Latvijas Televīzijā: "Zīgerista panākumi ir tautas lielas daļas reakcija uz Latvijas ceļa attieksmi pret "mazo cilvēku". Ir notikusi valdošās elites un tautas atsvešināšanās. Lielai ļaužu grupai ir grūti adaptēties jaunajos apstākļos, jo no dzimšanas viņi ir mācīti pakļauties valstij un gaidīt, ka par viņiem gādās. Izmisuma brīdī viņi saņēma reālu palīdzību no Zīgerista, un šis modelis viņiem ir pieņemams — saņemt minimumu un pakļauties."

Lielie mediji pret Zīgeristu priekšvēlēšanu laikā bija gan augstprātīgi nevērīgi, gan nesaudzīgi, tādēļ pēcvēlēšanu naktī Zīgerists ieteica jau laikus meklēt citu darbu žurnālistiem, kas bijuši pret viņu nelabvēlīgi. Dienas korespondentu Mārtiņu Ķibildu viņš jau agrāk bija izmetis no savu grāmatu prezentācijas Misiņa bibliotēkā, pēc tam paziņodams: "Ja Dienas komunistiskais pašpuika, kas uzdodas par žurnālistu, nebūtu beidzot atstājis telpu, es pats viņu būtu nogādājis svaigā gaisā."

Ķibilds drīz pēc vēlēšanām SestDienas rakstā atzina, ka vēlēšanu kampaņu Zīgerists būvē izcili profesionāli. "Atšķirībā no citām partijām Zīgerists par sevi atgādina ne tikai pāris mēnešu pirms iešanas pie urnām, bet visu laiku un visur. Tā nav palīdzība tikai atsevišķiem trūkumcietējiem — tie ir dāsni solījumi zemniekiem, skolotājiem un uzņēmējiem, regulāras "piešprices" skolām, bērnunamiem, slimnīcām un ugunsdzēsējiem. Visiem. Tiesa, pārsvarā ne jau pastāvīgas, bet, vēlams, vienreizējas, lai aptvertu iespējami daudzus."

Tālāk Ķibilds izcēla Zīgerista melošanu un blefošanu: "Zīgerists nekad neesot mainījis savus politisko principus. Meli. Pirms 5.Saeimas vēlēšanām viens no viņa principiem bija: "Latviju latviešiem, Krieviju krieviem!" Uz 6.Saeimu viņš gāja kā saticības eņģelis un tūlīt pēc vēlēšanām ārzemju presei paziņoja, ka Latvijā tiekot diskriminēti krievi."

Šajā pašā SestDienas rakstā Zīgerista politiskās neprognozējamības uzsvēršanai tika piesauktas pat runas par viņa seksuālo orientāciju: "Pirms vēlēšanām daudzi Zīgerista nelabvēļi teica — ja tagad atklātu viņa seksuālo orientāciju ("ne priekš preses" par to runā jau sen), par viņu nenobalsotu ne puse no atbalstītājiem. Pēc vēlēšanām uz Zīgerista "orientāciju" visai nepārprotami norādījusi E.Veidemane Atmodā Atpūtai ("man kaut kā negribētos, lai valsts priekšgalā atrastos kāds homoseksuālistu ansamblis"). Nepieļaujami, protams, cilvēku nosodīt tikai tāpēc, ka viņš ir gejs. Taču jārēķinās, ka, pieaugot ietekmei uz valsts politiku, viņa privātā dzīve vairs nebūs tik privāta. Un, galvenais, noteikti būs kāds, kas Zīgeristu ar viņa "trūkumu" mēģinās šantažēt."

Visu rakstu par kaislībām, ko izraisīja 6.Saeimas vēlēšanu rezultāti, lasiet žurnāla Sestdiena 2.oktobra numurā!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Tētis televizorā un sapņos

Tēvs klusums ir autobiogrāfiska, bet ne strikti dokumentāla drāma par meitas ilgām kaut uz brīdi sastapt savu tēvu divatā.

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata