Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +6 °C
Apmācies
Trešdiena, 27. novembris
Lauris, Norberts

Sestdienas receptes: Ceptās dārzeņu uzkodas

Vasarai piestāv uzkodas – šajā laikā reti kad prasās pusdienas ar vairākiem siltajiem ēdieniem, taču kaut ko apēst gribas un vajag. Turpinot eksperimentēt ar cepšanu, galveno lomu šoreiz atvēlam dārzeņiem, kurus papildinām ar sieriem un svaigiem garšaugiem.

Cepta kāposta delikatese

Kad Liepājas tirgū ieraudzīju skaistus koniskos kāpostus, bija jāpērk – atcerējos, ka kaut kur interneta dzīlēs biju redzējis, kā tos sagriež gabalos un cep cepeškrāsnī. Nolēmu pamēģināt un iesaku arī jums!

Pagatavošanas laiks: 30 minūtes

Daudzums: 2-4 porcijas

Sarežģītības pakāpe: interesanti

Sastāvdaļas:

  • 1 koniskais kāposts
  • 3 tomāti
  • ½ sarkanās paprikas
  • 1 sīpols
  • 1 ne pārāk asa, svaiga čili pāksts
  • 1 maza ķiploka galviņa
  • olīveļļa
  • sāls un svaigi malti melnie pipari pēc garšas
  • 50 g sviesta
  • 50 g cietā siera
  • pāris zariņu svaiga timiāna
  • 1 ēd. k. tomātu pastas
  • mazliet mīkstā kazas siera (ja vēlas)

Gatavošana

1. Kāpostu sagriež gareniski četrās daļās, liek cepamajā traukā. Tomātiem izgrebj kātiņu daļas, mazliet iegriež mizu un arī sasēdina cepamajā traukā blakus kāpostiem.

2. Turpat liek arī ķiploka galviņu, kam nogriezta augšdaļa, uz pusēm vai četrās daļās sagrieztu sīpolu, kā arī pusi no sarkanās paprikas un čili pāksti. Visu pārslaka ar olīveļļu, kāpostiem pārkaisa mazliet sāls un cep 200 grādos sakarsētā krāsnī 20 minūšu.

3. Velk cepamtrauku no krāsns laukā. Izņem tomātus, sīpolus, papriku, čili un mazāko daļu no ķiplokiem – šos visus saliek blendējamā traukā.

4. Mazā bļodiņā samaisa mīkstu sviestu ar smalki rīvētu sieru, lielāko daļu no izceptajiem ķiplokiem un krietnu šķipsnu svaigu timiāna lapiņu. Šo maisījumu pārziež kāpostiem un šauj atpakaļ krāsnī uz 7–10 minūtēm, līdz siers izkūst un viegli apbrūnē.

5. Kamēr kāposti cepas, blendējamā traukā pie ceptajiem dārzeņiem liek karoti tomātu pastas un visu sablendē, pieregulējot garšu ar sāli un pipariem. Liek mērci uz dziļāka šķīvja, virsū kāpostu daivas, ja vēlas, pārdrupina mīksto kazas sieru un dekorē ar timiānu.


Grilēti kabacīši ar karsti kūpinātu foreli un kazas sieru

Var grilēt uz pannas virs uguns, var arī uz parastas plīts – abi varianti labi. Ja vēlas, uzkodu var bagātināt arī ar plāni grieztām svaiga gurķa šķēlītēm kraukšķīgumam. Piedevās piestāvēs grauzdēta maizīte

Pagatavošanas laiks: 15 minūtes

Daudzums: 2 porcijas

Sarežģītības pakāpe: elementāri

Sastāvdaļas:

  • 2 nelieli, tvirti kabacīši (smukāk, ja dažādu krāsu)
  • olīveļļa
  • sāls un pipari pēc garšas
  • pāris pētersīļu zariņu
  • citrona sula
  • gabaliņš karsti kūpinātas foreles
  • gabaliņš mīkstā kazas siera

Gatavošana

1. Kabacīšiem nogriež galus un sagriež apmēram puscentimetru biezās ripiņās. Tās liek pannā vienā kārtā un apcep no abām pusēm zeltaini brūnas, tad savieto uz virtuves papīra dvieļiem.

2. Apceptos kabačus kārto lēzenā šķīvī, pārkaisa ar sāli un pipariem, kā arī sīki sakapātiem pētersīļiem. Pārslaka ar svaigi spiestu citrona sulu.

3. Karsti kūpināto zivtiņu sadala gabaliņos, pārliecinās, vai nav asaku, un pārkaisa kabačiem.

4. Mīksto kazas sieru arī pārdrupina visam pāri, un – gatavs!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli


Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata