Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Gavēņa eksperimenti

Pēdējā pākšaugu slavināšanas nedēļa – šoreiz divas eksperimentālas receptes, no kurām vienu nodēvēju par gavēņa sautējumu, bet otra ir mans pirmais mēģinājums pagatavot "ramen" ēdienu. Ņemot vērā, ka nekad neesmu baudījis to nekur citur, tikai redzējis bildēs un dzirdējis nostāstus, gatavoju vienkārši uz izjūtu! Varbūt kādam nezinītim noderēs, labu apetīti!

Liesais, bet sātīgais gavēņa sautējums

Šoreiz ir samērā grūti uzrakstīt recepti, jo šāda veida sautējumi ir iespējami neskaitāmās variācijās. Labā ziņa gan ir tāda, ka sabojāt īsti neko nevar, jo, lai ko jūs pievienotu savai versijai, vajadzētu garšot gana labi tik un tā!

Pagatavošanas laiks: 1 stunda (+mērcēšana līdz 12 stundām, atkarībā no sastāvdaļām)

Sarežģītības pakāpe: nekā grūta

Daudzums: 3 - 4 porcijas 

 

Sastāvdaļas:

  • 100 g pākšaugu un rīsu maisījuma (man bija eko veikalā pirkts maisījums ar sarkanajām lēcām, šķeltajiem zirņiem, pupiņām un sarkanajiem rīsiem, bet var sakombinēt pa šķipsnai no visādiem pākšaugiem un graudaugiem pēc gaumes)
  • 1 tējk. koriandra sēklu
  • 1 tējk. kumīna sēklu
  • 1 lauru lapa
  • 2 nelieli burkāni
  • 1 mazs brokolis
  • sāls un pipari pēc garšas
  • kāda šļuciņa labas eļļas pie pasniegšanas – man bija kaņepju sēklu eļļa, bet var pārpilināt arī jebkuru citu, kas garšo 

Labi garšo arī ar skābo krējumu vai jogurtu, kas bagātināts ar garšaugiem.

 

Pagatavošana:

1. Pākšaugu un rīsu maisījumu liek mērcēties – pārlej ar aukstu ūdeni, lai nosedz, un atstāj uz 12 stundām (ja maisījumā nav pupiņu, var nemērcēt).

2. Tad noskalo, kamēr ūdens top dzidrs, un liek vārīties tīrā ūdenī apmēram 30–40 minūšu.

3. Pievieno garšvielas un pusripiņās sagrieztus burkānus, vāra vēl 10 minūšu.

4. Tad katlā liek arī mazās rozetītēs sadalītu brokoli un pavāra vēl pāris minūšu – ja vārīs ilgāk, brokolis zaudēs savu koši zaļo krāsu, kļūdams sūnu zaļš (kas gan nav nekas slikts, bet gaumes ir dažādas). Pasniedz ar pārpilinātu kaņepju eļļu.


Versija par "ramen"

Šī ēdiena ideja man patīk – izveidot garšīgu kombināciju vienā bļodiņā. Turklāt to var veidot gluži kā glezniņu, kuru pēc tam lēnām un ar baudu apēst. Uzsvaru liku uz sēnēm un zaļajiem dārzeņiem, tostarp pākšu pupiņām.

Pagatavošanas laiks: 30 minūšu

Sarežģītības pakāpe: patīkama, viegla ņemšanās

Daudzums: 2 porcijas 

 

Sastāvdaļas:

  • 1 iepakojums ar šimeji sēnītēm (shimeji, mazas, baltas sēnītes "bariņā", var nopirkt lielveikalos)
  • 4 brūnie šampinjoni
  • eļļa cepšanai (izmantoju olīveļļu, bet var sezama sēklu vai citu, kas patīk)
  • 1 ēd. k. sojas mērces šķipsna sezama sēklu
  • sauja zaļo pākšu zupiņu (man bija saldētas pašaudzētās)
  • 1 pakčoja (Āzijas salāti) galviņa
  • saujiņa saldētu zaļo zirnīšu
  • 60 g olu nūdeļu

Labākais ir tas, ka gatavojot var droši improvizēt. Mājas virtuvē pavisam noteikti!

Buljonam:

  • 1 citronzāles stiebra resnais gals
  • 1–2 ķiplokdaiviņas
  • īkšķa lieluma ingvera saknes gabaliņš
  • 2 ēd. k. sojas mērces
  • 1 ēd. k. citrona sulas (vai pēc garšas)
  • ½ tējk. medus (vai pēc garšas)
  • apmēram 300 g ūdens

 

Pasniegšanai:

  • pāris vārītu paipalu oliņu
  • zaļie lociņi
  • sezama sēkliņas

 

Gatavošana:

1. Šampinjonus sagriež šķēlītēs, šimeji sēnītēm nogriež kopīgo "sakni", pašas atstāj veselas. Pannā sakarsē eļļu un pāris minūšu maisot apcep abas sēnes. Tad pievieno ēdamkaroti sojas mērces, pārkaisa sezama sēklas un pacep vēl mazliet. Noliek maliņā.

2. Pakčoja salātu pārgriež gareniski uz pusēm. Kopā ar pākšu pupiņām un saldētiem zaļajiem zirnīšiem liek katliņā ar verdošu ūdeni un pavāra piecas sešas minūtes. Nolej ūdeni, atdzesē ar aukstu ūdeni un arī noliek maliņā.

3. Atsevišķi uzbriedina olu nūdeles. Gatavo buljonu: katliņā sakarsētā eļļā apcep sīki sakapātu ķiploku, ingveru un citronzāli. Pievieno sojas mērci, ūdeni, citrona sulu un medu pēc garšas – precīzu daudzumu grūti minēt, ir jāgaršo!

4. Bļodiņā kārto visas sastāvdaļas, arī uz pusēm pārgrieztas olas. Pārlej ar karstu buljonu, pārkaisa ar lociņiem un sezamu. Gatavs!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Televizoru pilna kapsēta un dīķis ar 20 vannām

Aprīļa pēdējā nedēļas nogalē visā Latvijā tūkstošiem tīras vides mīļotāju atkal pulcēsies Lielajā talkā, lai kopīgiem spēkiem savestu kārtībā tuvējo apkārtni, bet ne viens vien dosies talkot arī uz ...

Baltija nav NATO ķirzakas aste

Atvaļinātais vēstnieks Gints Jegermanis par jaunās ārlietu ministres lielāko izaicinājumu, stratēģisko kļūdu pēc "valodas referenduma" un par to, cik ilgi pastāvēs Krievijas draudi.

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata