Dievīga zivju zupa
Tieši tā teica laimīgie, kuri dabūja pagaršot šo patiešām dievīgo zupiņu! Gribu uzteikt vietējos Zivs uz ledus, kuri Ropažu pusē audzē lieliskas arktiskās palijas, kuras ir lašveidīgās zivis, proti, ēdamas arī mazsālītas. Un zupa no šīs zivs sanāk ļoti garšīga!
Pagatavošanas laiks: 60 minūtes
Sarežģītības pakāpe: mazliet pacietības
Daudzums: 4 - 6 porcijas
SASTĀVDAĻAS
- 1 arktiskā palija (ap 0,8–1 kg), izķidāta
- Buljonam
- 1 sīpols
- 2 ķiplokdaiviņas
- 1 burkāns
- 1 tomāts
- saišķītis diļļu, pētersīļu un kinzas kātu
- 2 lauru lapas
- 3–4 smaržīgie pipari
- 10 melno piparu graudi ½ tējk. koriandra graudu
- sāls pēc garšas
Otru palijas fileju droši var izmantot otrā receptē.
Zupai
- 3 vidēji kartupeļi
- 2 burkāni
- 1 puravs (baltā un gaišzaļā daļa)
- ½ neliela čili (ne pārāk ass, bez sēklām)
- 1 maza brokoļu galviņa 2–3 ēd. k. kausētā siera
GATAVOŠANA
1. Paliju izfilē – filejas atliek maliņā, galveno asaku ar galvu un asti, kā arī atgriezumus liek katlā buljonam.
2. Pievieno buljona katlā visus garšaugus, piparus un rupji sagrieztus dārzeņus, pārlej ar apmēram 2 litriem auksta ūdens, uzvāra un uz nelielas uguns zem vāka vāra vēl 30 minūšu.
3. Buljonu izkāš caur sietu, lej katlā, pievieno plānās ripiņās sagrieztus burkānus un puravu, mazos gabaliņos sagrieztus kartupeļus, plānās ripiņās sagrieztu pusi čili, gabaliņos sagrieztu palijas fileju (pietiks ar vienu, otru izlieto citai vajadzībai), vāra 10 minūšu.
4. Pievieno brokoļa rozetītes un pavāra vēl 5 minūtes. Beigās iemaisa kausēto sieru un, ja prasās, vēl sāli. Pasniedz ar dillītēm.
Laša tartars
Šajā receptē var izmantot gan lasi, gan foreli, gan arktisko paliju – visas zivis var ēst mazsālītas. Ideāla uzkoda brīvdienu rītam uz mīļākās maizītes vai kā piedeva omletei
Pagatavošanas laiks: 10 minūtes
Sarežģītības pakāpe: viegli
Daudzums: 2 porcijas
SASTĀVDAĻAS
- gabaliņš svaigas laša filejas (ap 150 g)
- mazliet citrona sulas
- 1 mazs šalotes sīpoliņš 2 tējk. marinētu kaperu
- svaigas dilles
- sāls un pipari pēc garšas
Pasniegšanai: apgrauzdētas mīļākās maizītes
Tartaru var gatavot arī ar kinzu un papildināt ar sīki kapātu čili un laima sulu – būs pikantāk!
GATAVOŠANA
1. Laša fileju sakapā sīkos gabaliņos. Pārslaka ar citrona sulu.
2. Šaloti sīki sagriež.
3. Bļodiņā liek sakapāto zivi, pievieno sīpolus un marinētos kaperus, kā arī sīki sagrieztas dilles. Pievieno sāli un piparus pēc garšas, visu rūpīgi samaisa.
4. Atstāj mazliet savilkties, tikmēr apgrauzdē maizītes un pagatavo kafiju vai tēju. Pasniedz galdā!

