Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +2 °C
Daļēji apmācies
Svētdiena, 1. decembris
Emanuels, Arnolds

Marinētu gurķīšu zvaigžņu stunda

Vai maz ir kādi svētki, kur galdā nevarētu likt marinētus gurķīšus? Protams, ieskaitot vārda un dzimšanas dienas. Tomēr gadumija bieži vien ir liela, priecīga svinēšana, kad līdztekus visādiem ēdieniem un dzērieniem gan Vecgada vakarā, gan vēl jo vairāk Jaungada rītā marinēti gurķīši ir lielā cieņā. Ēdam uz veselību, un – laimīgu Jauno gadu!

Veģetārs rosols "Perfektais"

Pareizi jāsaka "rasols", bet ar šo formu lielai daļai latviešu ir problēmas, tāpēc atļaušos savus veģetāros salātus nodēvēt par rosolu. Kā saka, tuvāk tautai! Manuprāt, labu rosolu raksturo trīs sastāvdaļas – garšīgi gurķi, kvalitatīva gaļa vai doktordesa un laba mērcīte. Ar gaļām šoreiz ne, tāpēc atliek divi: marinēti gurķi, kam jābūt ne pārāk saldeniem un kraukšķīgiem, kā arī laba mērce aizdaram. 

Pagatavošanas laiks: pusstunda + dārzeņu un olu vārīšanas laiks

Daudzums: patīkama izmēra bļoda

Sarežģītības pakāpe: mazliet būs jākapā

Sastāvdaļas:

  • 3 normāli burkāni
  • 2 vidēji lieli kartupeļi
  • 3 olas
  • 6 nelieli, kraukšķīgi marinēti gurķīši
  • 2–3 seleriju kāti
  • 1 neliels sarkanais sīpols (pēc vēlēšanās)

Mērcei:

  • 2 ēd. k. majonēzes
  • 2 ēd. k. skābā krējuma
  • 1 ēd. k. Dižonas sinepju sāls un svaigi malti melnie pipari pēc garšas
  • paniņas un / vai gurķu marināde (salātu mitrināšanai, daudzums pēc garšas)

Veģetārajam rosolam var pievienot arī skābākus ābolus, zaļos konservētos zirnīšus, mārrutkus u. c.

Gatavošana:

1. Burkānus un kartupeļus novāra ar visu mizu, arī olas novāra. Noliek atdzesēties. Tikmēr sīki sagriež marinētos gurķus un vēl sīkāk – seleriju kātus. Sīpolu sīki sakapā.

2. Atdzesētos kartupeļus un burkānus nomizo un sagriež sīkos gabaliņos, tikpat lielos kā marinētie gurķi. Olas arī noloba un sakapā. Ber visu bļodā, pievieno sagrieztos gurķus un seleriju kātus (ja arī sīpolus, tad tos iemaisa pašās beigās).

3. Mērces sastāvdaļas samaisa kopā, pagaršo, vai kā netrūkst, un pārlej salātiem. Maisa un skatās konsistenci – pēc vajadzības pielej gurķu marinādi vai paniņas, tas padarīs rosolu mitrāku, nevajadzēs lietot tik daudz majonēzes un krējuma.

4. Sajaukto rosolu noliek uz pāris stundām savilkties vēsumā. Ja pievieno sīpolus, skatās pēc gaumes – ne visiem patīk sīpolu garša, kas ir pastāvējusi un savilkusies.

 

Izcils 1. janvāra iesmiņš

Daudzi jo daudzi svinētāji pirmajā gada dienā ilgojas pēc siļķes kažokā, jo tie ir teju dziedinoši salāti. Bet ne tuvu visi šo salātu fani bijuši tik čakli, lai tos iepriekšējā dienā pagatavotu, un skaidrs, ka siļķei kažokā ir vēlams nostāvēties un savilkties vismaz uz nakti. Tāpēc tiem, kuri nepaspēja, piedāvāju ātro variantu: iesmiņus ar marinētu gurķīti!

Pagatavošanas laiks: 15 minūtes + laiks, kamēr krāsnī izcepas bietes

Daudzums: vairāki iesmiņi

Sarežģītības pakāpe: ļoti viegli

Sastāvdaļas:

  • 2 nelielas bietes (es ņemu cilindriskās)
  • 6 nelieli marinēti gurķīši
  • 2 mazsālītas siļķes filejas eļļā (iesaku rozīgo skandināvu gaumē)
  • 8–10 paipalu oliņas (daudzums aptuvens, atkarīgs no dārzeņu lieluma utt.)

Gatavošana:

1. Bietes nomizo, sagriež 1 cm ripās un tad vēl pusripās. Apviļā eļļā, pārkaisa sāli un piparus, izber uz cepešplātnes, kas pārklāta ar cepamo papīru, un cep 220 grādos sakarsētā cepeškrāsnī 20–25 minūtes (lai vēl mazliet ir al dente jeb "uz zoba"). Atdzesē.

2. Kamēr cepas bietes, novāra paipalu oliņas, siļķes filejas sagriež 2 cm gabaliņos, gurķus 1 cm biezās ripās.

3. Uz iesmiņiem sprauž bietes šķēlīti, tad marinēta gurķa ripu, siļķes filejas gabaliņu un gareniski pārgrieztas paipalas oliņas pusīti.

4. Pasniedz ar kādu majonēzes bāzes mērcīti, kur iemērc iesmiņu un gardu muti apēd!

Drīkst gatavot arī ļoti slinko 1. janvāra variantu – bietes necept krāsnī, bet nopirkt jau tvaicētas. Būs gana labi arī tā!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Pārcentīga dekorēšana – narcisma pazīme

Valsts svētki tikko aizvadīti, laternu stabus vēl rotā sarkanbaltsarkanie karogi, bet daži cilvēki jau steidz izdaiļot savu mājokli ar Ziemassvētku rotājumiem. Pat ja kalendārs vēl rāda novembri un a...

Paltrovas biznesam pienākuši grūti laiki

Uzņēmēja krustcelēs. Gvineta Paltrova no Oskara balvu ieguvušas aktrises pārtapa par vienu no pirmajām slavenībām influencerēm un uzņēmējām, 2008. gadā izveidojot blogu un veselīga dzīvesstila prod...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata