Laika ziņas
Šodien
Apmācies

Sakņu kompānijas ēdieni

Šomēnes slavināsim tos dārzeņus, kuru labumi briest zem zemes. Būs diezgan liela dažādība, jo sakņu dārzeņu mums ir daudz – ne tikai kartupeļi un burkāni, kas ir ārpus konkurences, bet arī bietes, kāļi, selerijas un pētersīļa saknes, topinambūri… Protams, sakņu kompānijā ielavīsies arī citi produkti, lai kopīgi veidotu garšīgus ēdienus!

Kartupeļu sacepums ar ķilavām

Mēli var norīt! Šo recepti atradu interneta dzīlēs – mazliet gan pamainīju proporcijas, taču pamatā palika interesantā un ļoti garšīgā kombinācija ar ķilavu piedevu. Ieteikums ir izmantot konkrētās ķilaviņas vai kādas līdzīgas, jo tieši tā garšvielotā nianse bija īstā!

 

Pagatavošanas laiks: 60 minūtes

Sarežģītības pakāpe: mazliet jāpastrādā

Daudzums: 2 lielas porcijas

 

SASTĀVDAĻAS

  • 2 vidēji sīpoli
  • sviests cepšanai
  • 5 vidēji kartupeļi
  • 1 kārbiņa ķilavu (Abba ražojums, rozā metāla kārbiņā)
  • 200 ml saldā krējuma
  • ap 50 ml piena sāls,
  • pipari pēc garšas
  • pāris šķēlīšu sviesta
  • saujiņa rīvmaizes
  • saujiņa rīvēta siera

Ja vēlas izteiktāku garšu, kartupeļiem var pārliet arī mazliet no ķilavu šķidruma.

 

GATAVOŠANA

1. Sīpolus sagriež plānās šķēlēs un pannā apcep sviestā zeltainus un mīkstus. Pārkaisa sāli un piparus.

2. Kartupeļus nomizo un sagriež nelielos salmiņos kā frī. Iesmērē cepamo formu (man bija 16 x 28 cm) ar sviestu un liek tajā apmēram pusi no kartupeļu salmiņu daudzuma.

3. Pa virsu kartupeļiem liek sacepto sīpolu kārtu un ķilaviņas (dažas var atstāt dekoram) un pa virsu klāj atlikušos kartupeļus. Saldo krējumu samaisa ar pienu, pieber sāli un piparus pēc garšas, pārlej kartupeļiem. Pāris vietās uzliek pa sviesta šķēlītei, pārkaisa mazliet sāls un rīvmaizi.

4. Trauku apklāj ar foliju un liek cepties 210 grādos sakarsētā cepeškrāsnī (zemākā līmenī) uz 40 minūtēm. Tad foliju noņem, pārkaisa rīvēto sieru un pacep vēl minūtes desmit, līdz siers smuki pārkūst.


Veselīgie salāti ar selerijas sakni un brūklenēm 

Ja selerijas sakne negaršo, pamēģiniet tomēr, lai iegaršojas! Jo tā ir veselīga un ļoti aromātiska. Šoreiz piedāvāju svaigā veidā vienkāršos salātiņos, kuri būs atspirdzinoša un kraukšķīga piedeva gruntīgākiem pamatēdieniem.

 

Pagatavošanas laiks: 10 minūtes

Sarežģītības pakāpe: viegli

Daudzums: 2 porcijas

 

SASTĀVDAĻAS 

  • ½ mazas selerijas saknes
  • mazliet svaigi spiestas citrona sulas
  • 1 normāls burkāns
  • 1 ābols (Antonovka vai līdzīgs)
  • šļuciņa augu eļļas ar neitrālu garšu
  • sāls pēc garšas
  • brūklenes dekoram (var arī dzērvenes)

Šādus salātus var papildināt arī ar apelsīniem un rozīnēm, būs saldais variants. 

 

GATAVOŠANA

1. Selerijas sakni nomizo un smalki sarīvē. Pārslaka ar citrona sulu, lai nebrūnē.

2. Sarīvē arī vienu nomizotu burkānu un ābolu (to var ar visu mizu).

3. Visu apmaisa, pielej šļuciņu eļļas, ja vēlas, pieber arī sāli un pēc garšas vēl citrona sulu.

4. Pārkaisa ar ogām, un gatavs!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli


Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata