Kartupeļu sacepums ar ķilavām
Mēli var norīt! Šo recepti atradu interneta dzīlēs – mazliet gan pamainīju proporcijas, taču pamatā palika interesantā un ļoti garšīgā kombinācija ar ķilavu piedevu. Ieteikums ir izmantot konkrētās ķilaviņas vai kādas līdzīgas, jo tieši tā garšvielotā nianse bija īstā!
Pagatavošanas laiks: 60 minūtes
Sarežģītības pakāpe: mazliet jāpastrādā
Daudzums: 2 lielas porcijas
SASTĀVDAĻAS
- 2 vidēji sīpoli
- sviests cepšanai
- 5 vidēji kartupeļi
- 1 kārbiņa ķilavu (Abba ražojums, rozā metāla kārbiņā)
- 200 ml saldā krējuma
- ap 50 ml piena sāls,
- pipari pēc garšas
- pāris šķēlīšu sviesta
- saujiņa rīvmaizes
- saujiņa rīvēta siera
Ja vēlas izteiktāku garšu, kartupeļiem var pārliet arī mazliet no ķilavu šķidruma.
GATAVOŠANA
1. Sīpolus sagriež plānās šķēlēs un pannā apcep sviestā zeltainus un mīkstus. Pārkaisa sāli un piparus.
2. Kartupeļus nomizo un sagriež nelielos salmiņos kā frī. Iesmērē cepamo formu (man bija 16 x 28 cm) ar sviestu un liek tajā apmēram pusi no kartupeļu salmiņu daudzuma.
3. Pa virsu kartupeļiem liek sacepto sīpolu kārtu un ķilaviņas (dažas var atstāt dekoram) un pa virsu klāj atlikušos kartupeļus. Saldo krējumu samaisa ar pienu, pieber sāli un piparus pēc garšas, pārlej kartupeļiem. Pāris vietās uzliek pa sviesta šķēlītei, pārkaisa mazliet sāls un rīvmaizi.
4. Trauku apklāj ar foliju un liek cepties 210 grādos sakarsētā cepeškrāsnī (zemākā līmenī) uz 40 minūtēm. Tad foliju noņem, pārkaisa rīvēto sieru un pacep vēl minūtes desmit, līdz siers smuki pārkūst.
Veselīgie salāti ar selerijas sakni un brūklenēm
Ja selerijas sakne negaršo, pamēģiniet tomēr, lai iegaršojas! Jo tā ir veselīga un ļoti aromātiska. Šoreiz piedāvāju svaigā veidā vienkāršos salātiņos, kuri būs atspirdzinoša un kraukšķīga piedeva gruntīgākiem pamatēdieniem.
Pagatavošanas laiks: 10 minūtes
Sarežģītības pakāpe: viegli
Daudzums: 2 porcijas
SASTĀVDAĻAS
- ½ mazas selerijas saknes
- mazliet svaigi spiestas citrona sulas
- 1 normāls burkāns
- 1 ābols (Antonovka vai līdzīgs)
- šļuciņa augu eļļas ar neitrālu garšu
- sāls pēc garšas
- brūklenes dekoram (var arī dzērvenes)
Šādus salātus var papildināt arī ar apelsīniem un rozīnēm, būs saldais variants.
GATAVOŠANA
1. Selerijas sakni nomizo un smalki sarīvē. Pārslaka ar citrona sulu, lai nebrūnē.
2. Sarīvē arī vienu nomizotu burkānu un ābolu (to var ar visu mizu).
3. Visu apmaisa, pielej šļuciņu eļļas, ja vēlas, pieber arī sāli un pēc garšas vēl citrona sulu.
4. Pārkaisa ar ogām, un gatavs!

