Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Laikmetīgi jautājumi

Kā veidojas teroristiskas organizācijas? Kas ļauj tām attīstīties un pieņemties spēkā? Kādēļ reliģiskais radikālisms nav labs un nekad nespēs panākt mierīgu līdzāspastāvēšanu nevienā pasaules daļā? Kā tā sauktais tauriņa efekts darbojas mūsdienu ģeopolitikā, un cik ļoti mūs ietekmē tas, kas notiek ne tikai tuvos, bet arī ģeogrāfiski it kā visai tālos reģionos? Un galu galā – vai slavenā teorija par civilizāciju sadursmi tiešām mūsu acu priekšā tagad īstenojas praksē, vai tomēr tieši otrādi – tā izrādījusies nepareiza, un iemesli šobrīd nokaitētajai situācijai Tuvajos Austrumos meklējami pavisam citur?

Iespējams, šie jautājumi var šķist pārāk vispārīgi, taču, ja pie tiem atkal jāatgriežas aktuālās situācijas dēļ, atbildes iegūst jau pilnīgi citu nozīmi. Tā vairs nav teorija, ko māca vēstures, politoloģijas un vēl citos studiju virzienos, tā ir realitāte, ar kuru neizbēgami saskaramies un vēl saskarsimies arvien biežāk un biežāk, pat ja izlemsim ārpus Eiropas vai savas valsts nekur nedoties.

Tādēļ šonedēļ SestDienā mēģinām izsekot teroristiskā grupējuma Hamās izveidei un izprast reģiona valstu un dažādu virzienu atbalstītāju attiecības. Nekādu skaisto ainu tas, protams, nezīmē.

Kur meklējams glābiņš? Vai vispār tāds iespējams? Varbūt tieši izpratne ne tikai par ģeopolitiku un kultūratšķirībām, bet arī to veidošanās saknēm un iemesliem ir atslēga uz līdzsvarotāku pasauli? Jācer, ka tā. Varbūt tad, pārfrāzējot klasisko teicienu, varēsim teikt, ka laikmetīgā māksla glābj pasauli. Par to šonedēļ lielajā SestDienas sarunā ar Laikmetīgā mākslas muzeja fonda vadītāju Elīnu Vikmani. Galu galā – "laikmetīguma" vārds pēdējā laika diskusijās uzpeld arvien biežāk, tādēļ labi zināt, kas īsti ar to tiek saprasts.

Bet, ja par atslodzi un smadzeņu izvēdināšanu, tad šoreiz (es pat teiktu – īsti laikmetīgā garā!) SestDiena aicina doties uz ziemeļiem, atklājot sev polārā loka takas Somijā un Norvēģijā. Esot tādā pārgājienā, kur apkārt smaržo mežs, pirksti, visticamāk, visu laiku drusku salst un varbūt kaut kur blakus staigā lāči, tiešām var ne tikai uz mirkli atbrīvot domas no ikdienas rutīnas, atklāt un, iespējams, pārkāpt savas varēšanas robežas, bet arī apzināties, ka pasaule, kas mūs ieskauj, var būt bezgala skaista un nežēlīga reizē.

Gluži tāpat kā cilvēki mums apkārt. Gluži tāpat kā jautājumi, ar kuriem saskaramies ik dienu kaut vai ziņu virsrakstu līmenī.

Šīs nedēļas, 27. oktobra - 2. novembra, žurnālā SestDiena lasiet:

 

SestDienas SALONS. Aizrāvās elpa un tecēja asaras

Laikmetīgā mākslas muzeja fonda vadītāja Elīna Vikmane par kentauru atvešanu uz Rīgu, laikmetīgās mākslas muzeja laikmetīgumu un par oriģināla īpašo auru

 

SPORTĀ. Ar zviedriem zem pieciem apļiem

Pēc nesekmīgā mēģinājuma iegūt 2026. gada ziemas olimpiādi Stokholma un Sigulda atkārtoti varētu pretendēt uz 2030. gada spēļu rīkošanu

 

PASAULĒ. Hamas un viņiem līdzīgie

Ar pēkšņo uzbrukumu Izraēlai par sevi atgādināja teoristiskā organizācija Hamas. Līdzās jautājumam, kas tā īsti ir un kā veidojusies, svarīgi paskatīties uz reģionu arī plašāk – cik nozīmīgas ir radikālo islāmistu kustības Tuvajos Austrumos, un cik lielu spēku tās apvieno?

 

IZPĒTĪTS. Vardarbība dzima līdz ar valstīm

Galvaskausu analīze rāda, ka visbiežākais izrēķināšanās veids savulaik bijis sitiens ar ieroci pa galvu

 

PRIEKŠĀ. Ne tikai ķirbji un baravikas

Rīgas restorānu nedēļa jau kļuvusi par tradīciju un tiek organizēta, lai stāstītu, kas ir mūsdienu Latvijas virtuve un kur atrodmi labi šefpavāri, kas veido arī jauno Latvijas gastronomiju, norāda Rīgas investīciju un tūrisma aģentūras pārstāve Rita Pētersone

 

CEĻOJUMS. Uz Polāro loku ar svešiniekiem no Facebook

Braucot pa Somijas lauku ceļiem Polārā loka virzienā, visvairāk jāuzmanās no fotoradariem un zeiemļbriežiem. Taču pēc tam, dodoties pārgājienā pa Lielā Lāča taku un uz Nordkina ragu, labāk sagatavoties gan skarbajiem laikapstākļiem, gan mainīgām dvēseles noskaņām, jo ne visiem ceļš liksies viegls

 

LAIKA MAŠĪNA. Maģistrāle no okeāna līdz okeānam

Pirms 110 gadiem ASV tika atklāta Linkolna maģistrāle – pirmā transkontinentālā šoseja, kas veda no Ņujorkas līdz pat Sanfrancisko. Tas gan nebija lielceļš šī vārda mūsdienu izpratnē – drīzāk maršruts, ko autovadītājiem rekomendēja, lai pēc iespējas ātrāk un ērtāk šķērsotu Ziemeļameriku no Atlantijas līdz Klusajam okeānam

 

Kā arī ŠONEDĒĻ, ZVAIGŽŅOTĀ NEDĒĻA, KULTŪRIZKLAIDES DEVA, SestDienas VAKARIŅAS, KINO, ZIRNIS ĒD, IZPĒTĪTS, MĪKLA, HOROSKOPI, SMALKĀS APRINDAS un ANEKDOTES.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Televizoru pilna kapsēta un dīķis ar 20 vannām

Aprīļa pēdējā nedēļas nogalē visā Latvijā tūkstošiem tīras vides mīļotāju atkal pulcēsies Lielajā talkā, lai kopīgiem spēkiem savestu kārtībā tuvējo apkārtni, bet ne viens vien dosies talkot arī uz ...

Baltija nav NATO ķirzakas aste

Atvaļinātais vēstnieks Gints Jegermanis par jaunās ārlietu ministres lielāko izaicinājumu, stratēģisko kļūdu pēc "valodas referenduma" un par to, cik ilgi pastāvēs Krievijas draudi.

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata