Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Ilgāks cilvēku mūžs – jauni izaicinājumi Zemei

Gadsimtiem ilgi cilvēki sapņojuši par mūžīgās jaunības avotu, un modernā medicīna lielā mērā pilda šī avota funkcijas, ievērojami pagarinot mūžu.

Taču, kamēr vairums cilvēku priecājas par iespēju kvalitatīvi nodzīvot 80 vai vairāk gadu, daži zinātnieki brīdina, ka dzīves ilguma pagarināšana draud ar "absolūti katastrofālām" sekām. Viens no šiem trauksmes cēlējiem ir Kembridžas Universitātes filozofs Stīvens Keivs, kurš ir pārliecināts, ka vidējā mūža ilguma radikāla paildzināšana radīs pārāk lielu spiedienu uz pieejamo resursu izlietojumu, kas ilgtermiņā varētu novest pie cilvēces bojāejas.

"Vēl nekad cilvēces vēsturē tik daudz naudas un tik daudz talanta nav ieguldīts mēģinājumos atrisināt novecošanas problēmu," intervijā laikrakstam The Times sacīja filozofijas doktors Keivs. "Ja pieņemam, ka, raugoties no bioloģiskās daudzveidības iznīcināšanas un biotopu samazināšanās, klimata pārmaiņu un citu problēmu viedokļa, planēta jau ir sasniegusi vai varbūt pat pārsniegusi kapacitāti cilvēku populācijas uzturēšanā, tad tas acīmredzot varētu būt katastrofāli." Aptuveni pēdējo 300 gadu laikā tehnoloģiju sasniegumi jau ir dubultojuši vidējo dzīves ilgumu no 40 līdz 80 gadiem, tāpēc, iespējams, tas varētu dubultoties vēlreiz, sacīja akadēmiķis. Viņš arī uzskata, ka, iespējams, tehnoloģija, kas paildzina cilvēku mūžu, būs tik dārga, ka to varētu atļauties tikai ļoti turīgie, kas noved pie "briesmīga scenārija", kurā dzīvību un nāvi izšķir naudas pieejamība.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Zaļais dvēseļu dārzs

Šogad savu atdzimšanu piedzīvos vēl viena no Rīgas Lielo kapu kapličām, bet rindā gaida jau nākamās.

Sennas pēdējās sacīkstes

Pirms 30 gadiem Imolas trasē smagu avāriju piedzīvoja un slimnīcā mira trīskārtējais Pirmās formulas čempions Airtons Senna. Traģēdija pamudināja atbildīgās personas vairāk rūpēties par autobraucēju d...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata