Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Ābece autodidaktiem

Sākuši maijā, _Advaita_ Team ir pamatīgi ieskrējušies dažādos virzienos. Viņu paklāji un apģērbs jogai, kā arī higiēnas nieki, piemēram, mēles tīrītāji, top Latvijā un nonāk nu jau arī ārpus Eiropas. Kopš novembra attīstīts Skandināvijas virziens, ieiešana Somijā esot izdevusies samērā viegla, jo trāpījuši uz veselīguma viļņa, arī tāpēc, ka skandināvi nemēdz stiept gumiju.

Šoreiz _Es - uzņēmējs_ par piemēru ņem tuvo, ērto un tāpēc mums saistošo Skandināviju, ar eksporta konsultētājfirmas _GatewayBaltic_ vadītājas Ineses Andersones palīdzību raugot atšifrēt visus ārējās tirdzniecības ķēdes posmus.

Čamdīšanās

Mūsu uzņēmumu klupšanas akmens Rietumeiropā līdz šim vairāk bijis nevis birokrātija un regulācijas, bet tieši zināšanu trūkums par eksportu un sevis pārdošanu. Sēžot tepat un sūtot simtiem e-pastu, eksports neaizies, saka I.Andersone. Ja tavs uzņēmums ražo specifiskas metāla konstrukcijas un esi noskatījis prāvu skandināvu būvmateriālu tirgotāju, nāksies malties cauri pieciem sešiem kontaktiem, kamēr tiksi pie cilvēka, kurš atbildīgs tieši par šādu ražojumu iepirkšanu. Padomi, kā aizlauzties līdz veiksmīgam darījumam, ir visai universāli. Vispirms - apjaust virzienus, kuros doties, stratēģiskos tirgus, kurus tu gribētu notestēt. Tad pievērsties izpētei, pavisam vienkāršiem jautājumiem - kas notiek valstī? Kādi tava produkta līdzinieki tiek pirkti? Par kādām cenām? Vai es tur būšu lētāks, ātrāks? Varbūt ar lielāku pievienoto vērtību? Kad tas izdarīts, ir īstais laiks pievienot makroekonomisko ainu - piemēram, ja Norvēģijā būvniecība atgriezusies 2008.gada līmenī, bet citviet Skandināvijā - 2005.gada līmenī, tad tev kā būvmateriālu ražotājam saistošāka būs Norvēģija. Svarīgi arī saprast, kāda ir pārdošanas ķēde noskatītajā tirgū, tātad - ar ko tev nāksies sadarboties - ar vairumtirgotājiem, importētājiem, varbūt ar līdzīgas produkcijas ražotājiem, kas kļūs par partneriem, ejot ar tavu preci uz lielveikalu. Tas viss ir grūti izdarāms internetā, drīzāk sazinoties un tiekoties ar zinošiem cilvēkiem. Kad niša teorētiski iepazīta, ir īstais laiks aizbraukt uz kādu izstādi un izčamdīt tirgu klātienē.

Pusgads līdz pirkumam

Kad mērķauditorija apjausta, sākas melnais darbs - noskatītie cits pēc cita jāapzina. GatewayBaltic saviem klientiem gatavo portfolio - uz divām lapām izvērstu aprakstu par uzņēmumu un tā spējām. Kodolīgs teksts un bagātīgs vizuālais materiāls. «Latvijas uzņēmumiem ir tendence izvērsties uz 10 megabaitiem. Mēs parasti atturam,» saka I.Andersone. Uz ātru biznesu skandināvus nav vērts spiest. Parasti no pirmajiem kontaktiem līdz pirmajiem pasūtījumiem paiet vidēji trīs līdz seši mēneši, un «lūk, mūsu cenas! vai varam tikt pie pasūtījuma rīt?» neies cauri. Lai gan dāņi esot impulsīvāki un lētāka cena tos var ātrāk iekārdināt piegādātāja nomainīšanai par labu jums, skandināviem tomēr vispirms patīk izveidot attiecības. Tātad nākamais solis ir tikšanās.

Standarta ekipējums

Skaidrs, ka pirmais brauciens uz eksporta galamērķi uzreiz nenozīmēs pasūtījumu, tomēr pirmā tikšanās ir svarīga tieši ar savstarpējas uzticēšanās iegūšanu vai neiegūšanu. Ja dodaties pie maza uzņēmuma, vajadzētu vienoties par tikšanos ar vadītāju. Ja uzņēmums lielāks, visticamāk, tiksieties ar iepirkumu cilvēkiem. Perfekta buķete pirmajai vizītei būs viens divi cilvēki no jūsu uzņēmuma (tipiska kļūda - aizbrauc bariņš latviešu un piedevām sāk sazināties savā starpā latviski) un līdzpaņemts stāstāmais un rādāmais, kas palīdzētu strukturēt sarunu. Ja jūsu bizness ir desas, nav nepieciešams bruņoties ar visu sortimentu. Šis nav posms, kurā skandināvu interesēs tā vai cita desa. Vispirms viņš grib apjaust, kādi ir cilvēki un kādas ir ražotāja spējas. Kad Skandināviju devās iekarot Emīla Gustava šokolāde, viņiem līdzi bija reprezentatīvs koferis ar visu trifeļu klāstu, un šāds solis atstās labu iespaidu, saka I.Andersone. Neskaitot katra uzņēmuma īpašos plusus, ir vērts parādīt arī Eiropas karti, uzsverot, cik Latvija ir tuvu, un papildinot teikto ar to, ka varēsim lieliski saprasties, jo mums ir līdzīga biznesa kultūra. Standarta pakā ietilpst arī sakāmais, ka esam relatīvi lētāki, lai gan tas ne vienmēr ir taisnība.

Ne bez jautrības

Pēc vienas tikšanās vārti tūliņ nebūs vaļā. Pēc atgriešanās jāizpilda solītais mājas darbs, visbiežāk - jāaprēķina cenas. Arī tad, ja esat saņēmis atbildi «mūs patlaban apmierina piegādātāji, ar ko strādājam», neatmetiet cerību. Pirmais noteikums: neuzplijieties ar «kāpēc? es iedošu lētāku cenu». Samierinieties, paturiet prātā, kas tas nav «nē» uz mūžu, un atgādiniet par sevi pēc trim mēnešiem. Konkrētu vadlīniju nav, taču zīmīgs ir kādas zviedru kompānijas teiktais GatewayBaltic: «Ar latviešiem viss ir kārtībā, varam lēti nopirkt, bet trūkst prieka ikdienas komunikācijā.» Skandināviem bizness nozīmē izvērstākas attiecības nekā tikai cenu lapas nosūtīšanu un precīzu produktu piegādi. Viņiem patīk aprunāties - ne tikai par to, ka cena augusi vai kritusi, bet arī par to, kur šogad slēpot.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?