Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +18 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 3. jūnijs
Ineta, Inta, Intra

Āboltiņa ar drupačām nesamierināsies

Zaļo un Zemnieku savienības (ZZS) deputāta Māra Kučinska izvirzīšana premjera amatam nesaskan ar vairākiem Valsts prezidenta Raimonda Vējoņa iepriekš noteiktajiem principiem, taču tā varēja būt vieglākā izvēle, lai valdības veidošanas process nenonāktu strupceļā. Par zaudēto iespēju veidot jauno valdību Vienotības līdere Solvita Āboltiņa pagaidām nav gatava uzņemties atbildību, to darīšot tad, «kad pienāks laiks». Kā Vienotības frakcijas vadītājai viņai tagad esot svarīgi iesaistīties valdības veidošanas sarunās, taču partijas atbalstu tai vēl nesola.

Valsts prezidents bija vēlējies no premjera amata kandidātiem saņemt atbildi par gatavību izveidot triju tagadējo valdošo partiju - Vienotības, ZZS un Nacionālās apvienības Visu Latvijai!-TB/LNNK (NA) - koalīciju, taču tādu solījumu ne M. Kučinskis, ne Vienotības pārstāvis Kārlis Šadurskis nevarēja dot. Iepriekš Valsts prezidents arī teica, ka valdību vajadzētu veidot Vienotībai, jo pretējā gadījumā nav nodrošināts varas līdzsvars partiju starpā, ja pieņem, ka R. Vējoni var saistīt ar ZZS, kas viņu deleģēja amatam. Taču prezidents tomēr uzticēja valdības veidošanu M. Kučinskim, šo izvēli nepamatojot. M. Kučinska priekšrocība varēja būt tā, ka viņam bija skaidrs visas ZZS frakcijas un valdes atbalsts, kādu no Vienotības nebija saņēmis K. Šadurskis. Viņš Dienai sacīja, ka saprotot, kāpēc nav nominēts, bet atteicās atbildēt uz jautājumiem par šo tematu. Pēc tikšanās ar R. Vējoni K. Šadurskis pieļāva dažādas iespējas, kā Vienotība varētu rīkoties, jo varbūt nemaz nebūtu tik slikti, ja Saeimā būtu spēcīga opozīcija. Valdībai bez Vienotības ar Latvijas Reģionu apvienību un partiju No sirds Latvijai Saeimā būtu 51 balss, kas ir ļoti trausls vairākums.

Nešķels Vienotību

Premjere Laimdota Straujuma (Vienotība) par demisiju paziņoja 7. decembrī. Valdības maiņu lielā mērā noteica pašas Vienotības interese un tās līderes S. Āboltiņas gatavība kļūt par valdības vadītāju, taču Nacionālās apvienības iebildumu un iekšējās opozīcijas pretestības dēļ mazinājās priekšsēdētājas izredzes. Vienotības pasivitāte pēc premjeres atkāpšanās un necīnīšanās par varas saglabāšanu pavēra iespējas ZZS, kurai sākotnēji bija tikai ambīcijas pārņemt Satiksmes ministriju. Tagad ZZS vēlas līdzās tai un premjera krēslam saglabāt arī zemkopības, aizsardzības un veselības ministra amatu, kā arī vadīt Finanšu ministriju, kurā deleģētu tagadējo ekonomikas ministri Danu Reiznieci-Ozolu. Tas nozīmē, ka ZZS atteiktos no Ekonomikas un Labklājības ministrijas.

ZZS līderiem nav iebildumu, ka Nacionālā apvienība arī turpmāk vada Tieslietu, Kultūras un Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju. Jau pirms premjera amata kandidāta nominēšanas ZZS un NA bija neformāli tikušās un norunājušas veidot divu partiju bloku, kas nozīmētu Vienotības atstāšanu izolācijā. M. Kučinskis tomēr nav noskaņots atbalstīt šādu bloķēšanos un pirmdien plāno tikties ar visu Vienotības frakciju. Viņš pēc izvirzīšanas uzsvēra, ka negribētu pieļaut Vienotības frakcijas šķelšanos un runāt ar kādām atsevišķām deputātu grupām, jo visai valdībai esot jāstrādā kā vienotai komandai.

Mainās spēles noteikumi

Pēc Vienotības frakcijas sēdes, kurā piedalījās sadarbības partneri no reģionālajām partijām, S. Āboltiņa žurnālistiem teica, ka Vienotība ir vienīgā eiropeiskā partija, kuras aiziešana opozīcijā būtu bezatbildīga. Tajā pašā laikā partija nebūs gatava sarunām, kurās tai pēc atlikuma principa piedāvās kādas drupačas. Viņa atzina, ka «tā nav patīkama situācija», kādā partija ir nonākusi. Vienotības sēdē piedalījās arī tās sadarbības partneri no reģionālajām partijām, kuras Saeimā pārstāv četri deputāti. Līdz šim šī deputātu grupa un arī bijušie Reformu partijas biedri bija tie, uz kuru atbalstu S. Āboltiņa varēja paļauties. Taču reģionu cilvēkiem svarīgi saglabāt ietekmi Satiksmes ministrijā, un, iespējams, ZZS tieši tā cer šķelt Vienotību. Ilze Viņķele ar saviem domubiedriem jau iepriekš bija tikusies ar ZZS, bija noskaņota konstruktīvām sarunām un skaidroja to ar nepieciešamību valdības veidošanas laikā sarunāties, Vienotības vadība to līdz šim neesot darījusi.

Frakcijas sēdē piedalījās arī Jēkabpils mērs Leonīds Salcevičs, kurš ir bijis vairākās partijās, lai nodrošinātu atbalstu savai pašvaldībai jau kopš Demokrātiskās partijas Saimnieks un Latvijas ceļa laikiem, viņš bijis arī Aināra Šlesera vadītajā LPP/LC. Reiz smejoties esot sacījis, ka, līdzko viņš kādā partijā iestājoties, tā šis spēks sabrūkot. Uz vaicāto, vai tā notiks arī ar Vienotību, L. Salcevičs trešdien Dienai smejot atbildēja, ka šoreiz tā nevajadzētu būt, jo viņam esot tikai līgums ar Vienotību. Viņš apstiprināja, ka reģionu partijas ir informējušas Vienotības vadību, ka tā nedrīkst atteikties no Satiksmes ministrijas, taču tagad esot citas partijas premjers un «citi spēles noteikumi». Tiesa, M. Kučinski Jēkabpils mērs labi pazīst jau daudzus gadus un cer uz labu sadarbību. Lūgts komentēt opozīcijas paredzējumus, ka reģionu partijas būs pie tā politiskā spēka, kura pārstāvis vadīs Satiksmes ministriju, L. Salcevičs atbildēja: «Tās ir pilnīgas muļķības.» Vienotība nešķelšoties, bet viņš piekrīt partijas vadītājai, ka valdību jāsāk veidot no baltas lapas un Vienotība nevarēs piekrist kādiem pārpalikumiem piedāvājumā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Krāsas, ko odi ignorē

Līdz ar siltajiem vakariem atgriezusies kāda nepatīkama vasaras blakne – atgaiņāšanās no uzmācīgajiem odiem.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?