Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Svētdiena, 13. oktobris
Irma, Mirga

Amerika partija mobilizē savējos cīņai Rīgā

Gatavojoties nežēlīgākajai cīņai kopš neatminamiem laikiem par vietām Rīgas domē, Rīgas mērs Nils Ušakovs (SC) sestdien, sveikdams kongresā sadarbības partnerus no Gods kalpot Rīgai!, sacīja: «Mums neder pirmā vieta, mums vajag 51%, mēs nevaram pieļaut nevienu kļūdu, ejot uz šo mērķi.» Kad Rīgas vicemēram, Gods kalpot Rīgai! (GKR) līderim Andrim Amerikam žurnālisti vaicāja, kas varētu būt sabiedrotais, ja šo mērķi neizdosies sasniegt, viņš atbildēja - prognozes liecina, ka domē pārstāvniecību iegūs tikai Saskaņas centra un GKR bloks, Vienotība un Visu Latvijai!-TB/LNNK.

Ja tagadējā koalīcija nesaņems vairākumu, varu pārņems abas labējās partijas un SC ar GKR būs opozīcijā.

A. Amerika vadītā partija ir izveidota uz LPP/LC bāzes, un tajā ir saglabātas vairākas šīs partijas tradīcijas, piemēram, kongresu atklāj ar lūgšanu, kā arī Aleksandra Brandava vadītā kora Blagovest klātbūtne. Šoreiz koris sevi pieteica ar dziesmu Rīga dimd!, kas uzrāva kājās teju visus klātesošos, kuri tikai pēc brīža attapa, ka īstais brīdis, lai celtos kājās, būs tad, kad skanēs valsts himna. GKR ir viens no nedaudzajiem politiskajiem spēkiem, kam izdevās nodrošināt kopsapulces sasaukšanai nepieciešamo kvorumu jau pirmajā reizē. No 449 partijas biedriem sapulcē bija ieradušies 266 delegāti, kas ir vairāk nekā puse. Ar pārliecinošu balsu vairākumu delegāti atbalstīja jau iepriekš faktiski pieņemto lēmumu startēt Rīgas domes vēlēšanās kopā ar Saskaņas centru.

Jautājums par GKR saistību ar LPP/LC aktualizējās, kad Augstākās tiesas Senāts noraidīja likvidētās LPP/LC kasācijas pieteikumu pret Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroju un partijai valstij jāatmaksā vairāk nekā pusmiljons latu par atļauto priekšvēlēšanu tēriņu pārsniegšanu. Senāta lēmums nav pārsūdzams, ziņo LETA. A. Ameriks neuzskata jaunizveidoto politisko spēku par LPP/LC mantinieci, šajā partijā no LPP/LC esot tikai nepilna trešdaļa biedru. Tā varētu būt tiesa, jo Gods kalpot Rīgai! rindās ir teju viss Rīgas pašvaldības krējums, ja par tādu var uzskatīt iestāžu un uzņēmumu vadību. Te ir arī daudzu pašvaldības struktūru plašākā sabiedrībā mazāk zināmi darbinieki. Ir iespaids, ka dominējošais politiskais spēks Rīgā valdošajā koalīcijā ir nevis Saskaņas centrs, bet A. Amerika vadītā partija. Lūgts to komentēt, Rīgas vicemērs medijiem sacīja, ka nevienam uzaicinājumu neesot sūtījis un cilvēki paši stājušies partijā, kas esot pat riskanti, jo - ja pēc vēlēšanām šis abu politisko spēku bloks vairs nebūšot pie varas, viņa vadītās partijas biedrus varot atlaist no darba. Pieņēmums varētu būt balstīts uz domē pastāvošo kārtību. Uz Latvijas Radio žurnālista jautājumu, vai bijušais tēvzemietis Andrejs Požarnovs būtu kļuvis par uzņēmuma Rīgas pilsētbūvnieks valdes priekšsēdētāju, ja neiestātos partijā, A. Ameriks atbildēja, ka viņš personīgi šo cilvēku izraudzījies postenim, jo A. Požarnovs esot profesionālis.

No LPP/LC jaunajā partijā, kas dibināta tikai pirms pieciem mēnešiem, ir saglabājies arī zināms runātāju loks, kurā vienmēr ir Eiženija Aldermane un Dainis Turlais. Priekšsēdētāja A. Amerika ziņojums bija galvenokārt pārskats par Rīgas domē paveikto, labu brīdi apelējot pie deputātu sirdsapziņas, lai nevienam neienāktu prātā veikt kādu negodīgu darbību. «No katra tiks prasīta atbildība visaugstākajā līmenī,» vairākas reizes atkārtoja A. Ameriks. Viņš arī uzsvēra - ja kādam paslīdēs kāja, atbildība tiks prasīta dubultā, un «partijā nebūs vietas cilvēkiem, kam būs pretrunas ar likumu». Atceroties, ka Zolitūdē «bija jākasa nost uzraksts «Te sākas sūnu ciems»», Rīgas vicemērs uzsvēra mērķi atjaunot cilvēkiem dzīves kvalitāti. N. Ušakovs, kurš uz neilgu brīdi apciemoja partnerus, arī teica, ka domes vadības politika ir vērsta uz vienkāršo rīdzinieku. Viņš iedvesmoja klātesošos, vairākkārt apgalvojot: «Mēs uzvarēsim un turpināsim strādāt tālāk.» E. Aldermane aicināja visus atcerēties Raiņa vārdus «priekš citiem darbodamies, attīsti pats sevi».

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Elektromobiļu īpašnieki lielāki piesārņotāji

Elektrības darbinātu automašīnu īpašniekiem patīk padižoties ar vides apziņu un dabai draudzīgiem pārvietošanās paradumiem. Taču Somijas zinātnieku pētījums sarūpējis pārsteidzošus rezul...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?