Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +3 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Andra Nelsona citādā Karmena

To, kā talantīgais latviešu diriģents Andris Nelsons Vīnes Valsts operā diriģē Žorža Bizē operas Karmena muzikālo atjaunojumu, pie diriģenta pults aizvietojot sasirgušo latviešu maestro Marisu Jansonu, šovakar redzēt pašu acīm piedāvā LTV1 (plkst. 21.15), savukārt Latvijas Radio 3. programma Klasika piedāvā tiešraidi sērijas pēdējai izrādei 15.

maijā (izrādes A. Nelsona vadībā notiks vēl 9., 12. un 15. maijā). Būs ko redzēt un dzirdēt, jo XX gadsimta kino un operu režijas klasiķa Franko Dzefirelli krāšņi gleznainajā 1978. gada iestudējumā iejuties spožs zvaigžņu sastāvs. Mēs skatīsimies tā 139. izrādi. Tikai bezgala žēl, ka ilgi plānotajā un lolotajā zvaigžņu sastāvā titullomu tomēr neatveidos Elīna Garanča, kura īsi pirms pirmizrādes atteica savu dalību veselības problēmu dēļ.

Garančas vietā - Krasteva

Pēkšņo maiņu dēļ Karmenu atveido bulgāru mecosoprāns Nadja Krasteva, kura šajā lomā redzēta arī divos iestudējumos Latvijā - 2007. gada vasarā Siguldas opermūzikas svētkos Jūrmalā un 2008. gada rudenī Latvijas Nacionālajā operā. Bulgāru dziedātāju uzskatīja par mūsdienu favorīti Karmenas lomas interpretācijā līdz brīdim, kad sākās Elīnas Garančas triumfs šajā tēlā Rīgā, Romā, Londonā (Koventgārdena operā), Ņujorkā (Metropolitēna operā) un Berlīnē (Vācu operā). Mikaēlas lomā ir pasaulslavenais krievu soprāns Anna Ņetrebko, Donu Hozē atveido tenors Masimo Džordāno (viņš bija mūsu Maijas Kovaļevskas skatuves partneris Pučīni Bohēmas iestudējumā Losandželosas operā un 2008. gada vasarā Čaikovska Jevgeņijā Oņeginā Glainbornas operfestivālā Lielbritānijā. Savukārt toreadora Eskamiljo tēlā iejuties baritons Ildebrando Darkandželo. Neraugoties uz dramatiskajām pārmaiņām sastāvā, iestudējuma atjaunojuma izrādes ir liels notikums. Biļetes izpirktas jau sen un internetā piedāvātas par 1000 eiro. Pirms izrādes netrūcis lūdzēju un stāvvietas bijušas pārpildītas. 250 cilvēku skatījušies pirmizrādi uz ekrāna pie opernama - stāsta aculieciniece Latvijas Radio Klasika direktore Gunda Vaivode.

Nelsona izaicinājums

To, ka strauji uzlecošā XXI gadsimta diriģēšanas zvaigzne Birmingemas simfoniskā orķestra galvenais diriģents Andris Nelsons diriģēs Karmenu sasirgušā latviešu maestro Marisa Jansona vietā, aģentūra Konzertdirektion Schmid ziņoja tikai pāris nedēļu pirms pirmizrādes, kas notika 3. maijā un jau izpelnījusies publikas ovācijas un kritiķu sajūsmu. Suminājumu galvenais adresāts ir Andris Nelsons, kurš pirms pirmizrādes presei atzina, ka ir liels izaicinājums aizvietot Marisu Jansonu, kuru viņš uzskata par vienu no mūslaiku visizcilākajiem diriģentiem. Jāatgādina, ka slavenais maestro ir arī Andra Nelsona skolotājs un acīgākie kritiķi vairākkārt uzsvēruši abu diriģēšanas manieres un pat vizuālo līdzību. Vērtējot Karmenas pirmizrādi, kritiķi vienojušies slavas dziesmā tās diriģentam un tam, kā viņam atsaucies Vīnes filharmoniķu orķestris. Jaunajam latviešu diriģentam izdevies atbrīvot Karmenu no klišejām, uzsver Wiener Zeitung. «Vislielākie aplausi bija Nelsonam un Ņetrebko, viņi te bija galvenie personāži,» priecājās Gunda Vaivode. «Pateicoties viņam, Karmena bija citāda, nekā esam raduši dzirdēt, ar ievirzi uz francisko - ar smalku un niansētu orķestri,» atzīst G. Vaivode. A. Ņetrebko satriecoši harismātiskā snieguma dēļ Gunda Vaivode operu labprāt pārdēvētu par Mikaēlu. «Viņas balss kļuvusi apaļāka, sulīgāka, skanīgāka, no viņas staro sievišķība, un tas maina visu situāciju: Mikaēla vairs nav anēmiska būtne, gaišzila meitene bez rakstura, bet gan tāda, kurai vērts sekot.»

A. Nelsons Vīnes Valsts operā debitēja 2008. gadā, kad, steidzami aizvietojot maestro Seidži Ozavu, nodiriģēja Pīķa dāmas izrādi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?