Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Otrdiena, 15. oktobris
Hedviga, Helvijs, Eda

Apcērt mafijas taustekļus

Itālijas varas iestādēm šonedēļ izdevās iedragāt Kalabrijas noziedzīgā grupējuma Ndrangheta varenību, jo vērienīgā operācijā tika arestēti vairāk nekā 300 grupējuma biedru. Viņu vidū ir arī 80 gadu vecais Domeniko Opedizāno, kurš tika uzskatīts par Ndrangheta vadoni. «Tā bija lielākā operācija pret Ndrangheta pēdējo gadu laikā,» lepojas Itālijas iekšlietu ministrs Roberto Maroni. Viņš uzskata, ka varas iestādēm izdevies dot smagu triecienu Kalabrijas grupējumam, kas pēdējos gados palielinājis savu ietekmi Itālijā.

Ndrangheta iznāk no ēnas

Pasaulē daudz vairāk pazīstama ir Sicīlijas mafija Cosa Nostra, kuras darbība attēlota literatūrā un Holivudas filmās. Tomēr mafijas apkarošanas eksperti uzskata, ka tieši Ndrangheta kļuvusi par ietekmīgāko Itālijas organizētās noziedzības grupējumu, apsteidzot Cosa Nostra un Neapoles grupējumu Camorra.

Ndrangheta darbības centrs ir Kalabrijas reģions valsts dienvidos. Ilgus gadus tas bija diezgan necils grupējums, kas nodarbojās galvenokārt ar tradicionālo reketu. Taču grupējuma ietekme strauji palielinājās, kad Ndrangheta nodibināja sakarus ar Kolumbijas narkotiku karteļiem. Ndrangheta ieguva svarīgu lomu Eiropas narkotiku tirgū, pārņemot savā kontrolē kokaīna plūsmu no Dienvidamerikas uz Eiropu. Tas ir ļoti ienesīgs bizness, kas ļāva Ndrangheta strauji paplašināt savu darbību.

Ndrangheta turpina darboties arī tradicionālajās organizētajās noziedzības nozarēs, piemēram, ieroču kontrabandas un prostitūcijas pārraudzīšanā, bet pēdējos gados arvien aktīvāk cenšas iesaistīties legālā biznesā. Ndrangheta taustekļi sasnieguši turīgos Itālijas ziemeļu reģionus, kur grupējums atmazgā naudu, iesaistoties tūrisma un tirdzniecības biznesā, arī veselības aprūpes nozarē, kur iespējams piekļūt valsts pasūtījumiem. Ndrangheta apgrozījums tiek lēsts ap 44 miljardiem eiro gadā, kas ir līdzvērtīgi aptuveni 2,9% no Itālijas iekšzemes kopprodukta. Milzīgās summas, kas ir mafijas rīcībā, palīdz uzpirkt politiķus un amatpersonas, tādēļ mafija var palielināt savu ietekmi.

Savējos nenodod

Itālijas premjers Silvio Berluskoni apņēmies pastiprināt cīņu pret organizētās noziedzības grupējumiem, bet Ndrangheta ir sevišķi ciets rieksts. Kalabrijas grupējums ir balstīts uz radniecīgu klanu sistēmu, tādēļ policijas aģentiem ir daudz grūtāk iefiltrēties mafijas rindās. Šajā grupējumā ir ļoti maz nodevēju, kas gatavi sadarboties ar varas iestādēm. «Tādā gadījumā viņiem būtu jānodod savs dēls, svainis vai krustdēls. Tas nekad nenotiks,» secina mafijas apkarotājs Frančesko Fordžione.

Līdz šim tika uzskatīts, ka Ndrangheta ir pārsvarā horizontāla pārvaldes struktūra ar ciešām saitēm starp dažādiem klaniem. Taču izmeklēšanas gaitā atklājies, ka grupējums izveidojis arī vertikāli sakārtotu varas hierarhiju, kas nodrošināja efektīvāku «biznesa» pārvaldi. Kad atsevišķi grupējuma locekļi gribēja atšķelties no Ndrangheta, «separātisti» tika bargi sodīti. Ndrangheta priekšgalā bija ietekmīgākais «krusttēvs» D. Opedizāno, kurš šajā amatā apstiprināts pagājušā gada augustā, kad Ndrangheta līderi bija sapulcējušies uz kādām kāzām. Tagad viņš nonācis aiz restēm, tomēr mafijas apkarotāji apzinās, ka cīņa pret Ndrangheta vēl nav galā. «Mēs esam pārdūruši dažas riepas, tomēr dzinējs vēl nav apturēts,» žurnālam The Economist stāsta prokurors Nikola Grateri.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Ndrangheta

Organizētās noziedzības grupējums Ndrangheta darbojas Kalabrijas reģionā Itālijas dienvidos. Grupējuma nosaukums cēlies no grieķu valodas un nozīmē «drosme, uzticība». Kalabrijas reģionā darbojas ap 4000-5000 biedru, bet Ndrangheta izpletusies arī uz citiem Itālijas un visas Eiropas reģioniem, tādēļ kopējais biedru skaits varētu būt ap 10 000. Ndrangheta nodarbojas galvenokārt ar narkotiku kontrabandu no Dienvidamerikas. Noziedzīgā grupējuma ienākumi tiek lēsti ap 44 miljardiem eiro gadā, kas ir līdzvērtīgi aptuveni 2,9% no Itālijas kopprodukta.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?