Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Otrdiena, 15. oktobris
Hedviga, Helvijs, Eda

Apkures rēķins pārliecina

Kad aizkrauklietei Sarmītei Upītei jautā, kurā mājā viņa dzīvo, atbildi parasti pavada taujātāja secinājums - ak, tajā jaunajā, smukajā. Par to Spīdolas ielas 10. nama vecākā parasti gandarīti pasmaida, jo pirms diviem gadiem, nolemjot īstenot mājas siltināšanas projektu, iemītnieki ieguva ne vien siltus un mājīgus dzīvokļus un krietni mazāku rēķinu par apkuri, bet arī glītu nama fasādi.

«Tagad ar šausmām atceros tās ziemas, kad vakarā, sēžot pie televizora, jutu, ka uz kājām velk salta vēja pūsma,» stāsta S. Upīte, kura, uzņemoties mājas vecākās pienākumus, spēja pārliecināt gandrīz 80% kaimiņu, ka beidzot kaut ko vajadzētu darīt gan pirms 40 gadiem celtās ķieģeļu piecstāvu mājas, gan arī pašu iedzīvotāju labā. Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) finansējums ēku siltināšanai tolaik vēl nemaz nebija pieejams, taču bija jau pieņemti Aizkraukles novada domes saistošie noteikumi par pašvaldības budžeta līdzfinansējuma apmēru un tā piešķiršanas kārtību energoefektivitātes pasākumiem dzīvojamās mājās Aizkraukles novadā. 25% mājas siltināšanai nepieciešamā finansējuma šī nama iemītnieki ieguva no pašvaldības, 75% bija bankā ņemtais kredīts, kas jāatdod 13 gados.

Ievērojams ietaupījums

Ne visi mājas iedzīvotāji bija gatavi šādam solim, īpaši brīdī, kad būvniecības izmaksas bija sakāpušas debesīs, bet iedzīvotāju maciņi pamazām kļuva plānāki, jo valstī jau bija sākusies krīze. Arī ne pirmā izvēlētā banka uzreiz bija ar mieru kreditēt šādu projektu. «Tomēr mums izdevās. Gāju pie katras ģimenes, stāstīju, runāju, kopā rēķinājām un meklējām risinājumu,» atceras S. Upīte. Namu apsaimniekošanas uzņēmuma Lauma A direktore Ludmila Beināre piebilst, ka tieši no mājas vecākā ir atkarīgs, vai viņš spēs pārliecināt iedzīvotājus par siltināšanas nepieciešamību un rezultātiem. «Tagad, kad pagājušas divas apkures sezonas, arī neticīgie kļuvuši ticīgi,» joko mājas vecākā un piebilst, ka sūdzības par problēmām ar apkuri nav dzirdējusi. Ja nu vienīgi kādam ir par siltu, jo diemžēl šajā mājā, salīdzinot ar blakus māju, kas pēc kaimiņu ierosmes nosiltināta pirms gada, iedzīvotāji savos dzīvokļos apkures līmeni individuāli regulēt nevar. Turpretī Draudzības krastmalas 3. namā, īstenojot jau ERAF līdzfinansēto energoefektivitātes projektu, izmantotas modernās tehnoloģijas - katrā dzīvoklī ir savs siltuma regulators, karstā ūdens un siltuma skaitītāju rādītājus var nolasīt attālināti, neiekļūstot dzīvoklī.

Vispārliecinošākais arguments par labu šādam projektam katram neticīgajam noteikti ir ne tikai paaugstinātais komforta līmenis, bet arī rēķins par apkuri - ir pārliecināta L. Beināre un arī mājas vecākā. Pēc mājas siltināšanas ik mēnesi par apkuri iespējams ietaupīt vidēji 10-12 latu. Jārēķinās, ka saistībā ar siltināšanai ņemto kredītu apsaimniekošanas maksa tuvākajos 10 gados kļuvusi par 10 santīmiem par kvadrātmetru dārgāka, vidēji tas ir trīs četri lati mēnesī. Tieši kredīts ir tas, no kā visvairāk baidās mājas iedzīvotāji, lemjot par mājas renovāciju. L. Beināre stāsta: «Pirmajā siltinātajā mājā sākotnējā energoefektivitāte bija plānota 20%, taču tā ir lielāka: mājā kopumā ap 26%, dzīvokļos - vairāk nekā 30%. Otrajā mājā saistībā ar iespēju siltuma līmeni regulēt arī individuāli katrā dzīvoklī šis efekts ir vēl lielāks.» Uzņēmuma speciālisti aprēķinājuši, ka vidējais tarifa samazinājums apkures sezonā pirmajā siltinātajā mājā bijis par 39,20%. Maksa par apkuri šajās mājās ir vidēji no 10 līdz 30 santīmiem par kvadrātmetru zemāka nekā citās pilsētas mājās.

Efektīvākā māja Jelgavā

Aizkrauklē finišam tuvojas vēl vienas daudzdzīvokļu mājas siltināšana, ko veic nama dzīvokļu īpašnieku dibināta biedrība; pilsētas namu apsaimniekošanas uzņēmums Lauma A pasūtījis energoefektivitātes projektus vēl trim mājām. Trijās citās mājās tie jau ir gatavi un iesniegti Latvijas Investīciju un attīstības aģentūrā izvērtēšanai, lai varētu saņemt ERAF finansējumu.

Sākot Latvijā īstenot šos energoefektivitātes projektus, pirmo reizi tika rīkots arī konkurss par energoefektīvāko ēku Latvijā 2010. gadā. Renovēto daudzdzīvokļu namu grupā par veiksmīgāko prakses objektu atzīts kāds 24 dzīvokļu nams Jelgavā, kurā pēc mājas nosiltināšanas siltumenerģijas un karstā ūdens patēriņš samazinājies pat par 57,44%.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Atbalsts siltināšanai

Daudzdzīvokļu māju siltumnoturības uzlabošanai iesniegti 635 projekti
Noslēgti 288 līgumi par pieprasīto atbalsta summu 16,2 miljoni latu
Vērtēšanā un līguma sagatavošanas stadijā ir 152 projekti par atbalsta summu 9,8 miljoni latu
42 pabeigtām mājām veikts atbalsta maksājums par 1,7 miljoniem latu
Šim mērķim vēl pieejami aptuveni 18 miljoni latu
Aktīvākie - Kurzemes, Vidzemes un Rīgas reģions. Vismazāk projektu iesniegumu ir no Latgales reģiona. Aktīvākās pilsētas - Liepāja, Valmiera, Rīga, Ventspils un Limbažu novads.
Avots: LIAA

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?