Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +11 °C
Daļēji apmācies
Otrdiena, 15. oktobris
Hedviga, Helvijs, Eda

Ar siltas maizes smaržu virtuvē

Tā ir viena no retajām virtuves «ierīcēm», kuru patiešām bieži izmantojam, tā kādā ciemošanās reizē, norādīdama uz maizes cepamo krāsniņu, stāstīja mana kaimiņiene. «Turklāt,» viņa turpināja, «maizes cepšana notiek ļoti vienkārši - receptē norādītie produkti ir jāsalej un jāieber traukā, kurš atrodas krāsniņas iekšpusē, tālāk krāsniņa visu izdara pati - samīca mīklu, uzraudzē to vajadzīgajā temperatūrā un tad arī izcep.»

Šie vārdi tā vienkārši neizgaisa - mani ieintriģēja frāzes «bieži izmantojam», «pati visu izdara». Un tad vēl iztēlojos iespējamās emocijas. Kā tas ir, kad mājās cepas maize, kā virtuve piepildās ar noslēpumainu sajūtu un neatkārtojamu aromātu…

Likumsakarīgi, ka šoruden Ābolu festivālā pie lielveikala Spice negaidīti ieraudzītā maizes cepamā krāsniņa par «īpašo svētku cenu» (maizes krāsniņu cenas svārstās 37-130 latu robežās) nokļuva mūsu virtuvē. Un izmēģinājums - kā izcept maizi pašiem - varēja sākties.

Katrai krāsniņai ir pievienotas receptes: var izcept baltu, melnu vai kādu citu maizi. Taču tas ir nieks, salīdzinot ar to, ko piedāvā internets. Tur var atrast ķirbju, dzērveņu un melleņu, antioksidantu, alus un simtiem citu maižu receptes. Iespēja, ka katru nedēļu vismaz gada garumā varēs cept citu maizi, ir nodrošināta! Bet pirms eksperimentēšanas vēlams iegādāties sauso maizes raugu, jo tas ir gandrīz visu piedāvāto recepšu sastāvā. Citas sastāvdaļas gan ir tādas, kuras vai nu ir jau atrodamas kādā no virtuves skapīšiem, vai arī iegādājamas tuvākajā veikalā. Var pat nopirkt gatavus maizes maisījumus paciņās. Tad jāpievieno tikai ūdens un eļļa. Taču, manuprāt, ja reiz cep savu maizi, tad labāk izvēlēties variantu, kad esi pārliecināts, ka starp sastāvdaļām nav garšas pastiprinātāju un uzlabotāju. Un darbošanās patiešām ir vienkārša: precīzi traukā jāsaber visas norādītās sastāvdaļas, tālāk jau maizes mašīna zina pati, kas jādara. Jārēķinās tikai, ka cepšanas laiks ir pietiekami garš - vairākas stundas -, tāpēc labāk krāsniņu ieslēgt vakarā. No rīta tevi sagaidīs smaržojoša virtuve un vēl silta maize.

Taisnības labad jāteic, ka pagaidām izcept manu izsapņoto unikālo un neatkārtojamo maizi nav izdevies. Varbūt tāpēc, ka manas garšas kārpiņas teic, ka nekas nepārspēs pēc sentēvu metodēm abrā raudzētu un īstā malkas krāsnī ceptu maizi. Tomēr pilsētā der arī modernais izgudrojums. Pat tā dizains ir uzteicams - krāsniņa nav pārāk liela un uzkrītoša, to droši var ierūmēt uz virtuves darba galda virsmas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Znotiņu ģimenes iecienītākā recepte

Maize ar auzu pārslām
750 gramu kukulītim vajadzīgs:
300 ml ūdens
2 ēd. k. augu eļļas
2 ēd. k. medus
1,5 ēd. k. sausā piena
1,5 tējk. sāls
360 gr kviešu miltu
50 gr pilngraudu kviešu miltu
40 gr ātri vārāmo auzu pārslu
1,5 tējk. rauga
Visu vienlaikus saber mašīnā, cep pamatrežīmā.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?