Laika ziņas
Šodien
Migla
Svētdiena, 13. oktobris
Irma, Mirga

Ar zaļām pogām kabatā

Septembra sākums bijušajiem skolotājiem joprojām ir svētku dienas, kad uz galda vāzē stāv gladiolas, ciemos iegriežas bijušie skolēni - tikai jau nosirmojuši. «Tā ir neizsakāma sajūta - redzēt viņus tādus pašus kā es!» saviļņojumu neslēpj pensionētā skolotāja Ligita Režais, kuru pērn pēc 60 gadiem bija sameklējušas divas bijušās skolnieces.

Satiekoties ar bijušajiem skolēniem, tiek šķirstīti melnbaltu fotogrāfiju albumi, viņi dalās atmiņās un atkal atgriežas izjūtās, kad skanēja skolas zvans. Dzīves vērtību un zināšanu pamatus Ligita Režais ir likusi daudziem rīdziniekiem. Kaut gan pāri astoņdesmit un kaites liek sevi manīt, viņa joprojām cenšas dzīvot iespējami aktīvi. Zinātkāre un ziņkārība esot Ligitas virzītājspēks. Tas liek nepadoties.

Tikai nestāvēt uz vietas

Ar Ligitu Režais iepazīstamies pirms gada, kad viņa stāsta par darbošanos Kristapa Upelnieka fondā, kalpojot kā lielisks piemērs tam, ka pat sirmā vecumā var būt noderīgs kādam, kurš ir vēl vecāks un vārgāks.

Fondu 1989. gadā dibinājusi ASV dzīvojošā latviešu ārste, Ligitas klasesbiedrene Lauma Upelnieks-Katis. Toreiz tā bija bijušo Valsts paraugpamatskolas (tagad 49. vidusskola) klasesbiedru tikšanās Rīgā, kas mainīja Ligitas turpmāko dzīvi - pēc aiziešanas pensijā viņa kļuva par fonda brīvprātīgo, kas palīdz vecajiem, vientuļajiem. Pirms gada Ligita teica: «Mūsu vecumā daudzi sēž uz krāsns un gaida savas beigas. Bet mums nav laika sēdēt un gaidīt beigas, mums jāpalīdz tiem, kas mūs gaida.»

Fonda darbību atbalstījis Rīgas 49. vidusskolas direktors Liepiņš, par kuru Ligita joprojām teic atzinīgus vārdus. Šajos gados ar ārzemēs dzīvojošo latviešu ziedojumiem materiāli un ar fonda brīvprātīgo sirds darbu emocionāli balstīti vairāk nekā 90 invalīdu, arī tādu, kas vecāki par 80 gadiem. Nu Ligitas kundzei pašai ir pāri astoņdesmit, bet viņa joprojām jūtas atbildīga par septiņiem aprūpējamajiem, tiesa, nu viņai krietni palīdz dēls Raitis un mazdēls Reinis. Bet viņa aktīvi prāto, ko vēl fonda labā varētu padarīt.

Nesen ar Senioru Dienu Ligita izbraukāja Lietuvu, aktīvi ceļoja tepat pa Latviju: «Klibodamas, bet ar draudzeni izstaigājām Andrejostu un Spīķerus.» Mūža abonementu, kas kā sirdslieta uz mūžu mantota no tēva, Ligita izņēmusi teātrī - Dailītē 6. rindā. Uz teātri viņa iešot, kamēr vien varēšot. Seniore nekurn par gadiem. «Kaut tramvajā iekāpt vairs nevaru, es nesūdzos, jo citi arī nevar.» Taču, lūgta raksturot to savu būtības daļu, ko nav mainījis gadu skaits, Ligita kļūst domīga: «Es nevaru iedomāties, ka man jāstāv uz vietas.»

Minūte roku uzlikt

Kas ir skolotājas Režais dzīves galvenais ieguvums? «Man laimējies satikt labus, gudrus, sirsnīgus cilvēkus,» viņa saka. Viens no tiem bijis Rīgas 82. septiņgadīgās skolas direktors Ivars Paunis, kurš ar personisko paraugu iemācījis, kā mīlēt skolu un to savienot ar stingrām prasībām. «Viņš man mācīja galveno: «Ja bērniem liekat nākt uz kādu pasākumu pulksten divos dienā, atcerieties - pašiem tad jābūt skolā piecpadsmit pāri vieniem! Minūte roku uzlikt jāatrod katram! Tad arī divos varēsiet pasākumu sākt.» Līdz pat šai dienai uz katru pasākumu eju pusstundu ātrāk. Kādam vienmēr ir jāsagaida,» norādot, cik svarīga jebkurā jomā, bet jo īpaši pedagoģijā, ir personiskā attieksme, saka Ligita.

«Tagad skolā viss ir pa e-pastu, internetu, un mēs brīnāmies, cik slikta ir disciplīna. Es saprotu - jaunajai tehnikai ir sava vieta, bet vai drīkstam pazaudēt personisko kontaktu ar bērnu, ar bērna vecākiem, vecvecākiem?» retoriski vaicā Ligita Režais. Arī to direktors Paunis skolotājai ielicis pašos pamatos: ja izglītībā grib ko panākt, tad jāsaņem kopā visi spēki - vecāki, vecvecāki un skolotāji.

Ligitas dzīve metusi daudzus kūleņus. Pie direktora Pauņa viņa sākusi strādāt 1949. gadā. Pēc pāris gadiem Proletāriešu rajons sācis celt jaunu skolu pie Teikas - Pauni ar visu skolu bija paredzēts pārcelt uz to. Tie bijuši gadi, kad neviens daudz neprasījis - pārcēluši, un viss. Arī Ligita no saviem darbiem pati nekad projām nav gājusi, tikai pārcelta. Rudenī skolai bija jāsāk strādāt, bet direktoru ņēma un pārcēla darbā uz ministriju, un Ligitu iecēla viņa vietā. «Viņiem bija jādabon kāds, kurš šiverē, iet pēc galdiem, krēsliem. Man bija jābūvē skola,» secina Ligita. Par būvēšanu zināšanas gan bijušas trūcīgas, bet Paunis nācis ar padomiem. Un... Pats pēc gada jau bijis atpakaļ jaunajā skolā kā direktors.

Lai kāds kādu gaidītu

Reiz darba gaitu sākumā Ligita dzirdējusi, kā skolotāji runā par talismaniem. «Un es bez vajadzības iestājos sarunā, ka man arī ir talismans. Kas par talismanu? Iebāzu roku kabatā un izvilku zaļu pogu. Vispār pogu atrast ir laime. Teicu, ka man tieši šī zaļā nes lielu veiksmi,» atminas skolotāja un stāsta tālāk: «Ir 1. septembris 82. skolā. Eju uz klasi. Koridors. Pa kreisi durvis. Zvans. Dzirdu, ka dežurants durvis taisa vaļā. Un es ieraugu zaļu pogu! Caps! - ciet! Cik labi tai stundā jutos, jūs nevarat iedomāties!» smaida Ligitas kundze.

Stunda beigusies, un koridorā direktors sastapis jauno skolotāju ar nu jau divām zaļām pogām kabatā, apstājies, prasījis, kā stundā gājis. «Paldies, labi, poga palīdzēja. Vai tā nav liela lieta - direktora izpratne, kas tādam jaunam iesācējam skolā ir vajadzīgs?» Tie bijuši skaisti gadi, nesot līdzi visu labo, ko devis Paunis. Bet ko Ligita vēlētos tagad, sirmā vecumā? «Es gribētu, lai man nav tādu brīžu, kad nav ko darīt. Lai vienmēr ir, kur iet, ko darīt. Lai kāds mani gaidītu, un lai es kādu gaidītu.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Ligita Režais

Dzimusi 1929. gada 20. martā Cēsīs
Pabeigusi Rīgas 2. vidusskolu; Latvijas Valsts pedagoģisko institūtu kā latviešu valodas un literatūras skolotāja
No pirmā kursa strādājusi Rīgas 82. septiņgadīgajā skolā, tad bijusi direktore Rīgas 36. vidusskolā
Pēc augstskolas norīkota darbā Pedagoģiskajā skolā; no 1955. līdz 1979. gadam - Rīgas 6. vidusskolas direktore
No 1970. līdz 1986. gadam darbojusies pedagoģiskajā presē, bijusi žurnāla Skola un Ģimene galvenā redaktore
Mīļākās puķes: tās, kas smaržo - narcises, maijpuķītes

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Divi no vienas cepešpannas

Šoreiz abās receptēs izmantots pavisam neliels sviesta ķirbītis Butternut – jā, tas, kurš izskatās pēc bumbiera, kuram ir blīvs mīkstums skaisti dzeltenā krāsā un maz sēklu. No cepeškrāsnī cepta...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?